Dernek Üyeliği Sorgulama ve İptal Ettirme

Dernek üyeliği sonlandırma ve iptal ettirme işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Derneklerin farklı kuruluş amaçları olur. Bu amaçları benimseyenler, dernek üyesi olabilir. Dernek üyeliği sonlandırma ve iptal ettirme işlemi, kolay bir şekilde yapılır.

E-Devlet üzerinden işlemlerin yapılması, derneklerle olan ilişkileri daha kolay hale getirir. Derneklere üye olmanın belli yükümlülükleri vardır. Üyeler, dernek tüzüklerinde belirtilen kurallara uygun davranmalıdır.

Dernek kurallarına uygun davranılmadığı takdirde üyelikten ihraç edilme gibi durumlar ortaya çıkar. Derneklerin kendine özgü çalışma sistemleri vardır. Dernekler bağış toplayabilir, para kazanabilir.

Dernek üyesi olduktan sonra istediğiniz zaman bu üyelikten vazgeçme hakkınız vardır. Bunun için bir neden belirtilmesine gerek yoktur. Dernek üyeliğinden çıkanlar farklı derneklere üye olma hakkını kullanabilir. Dernek üyeleri, dilekçe vererek de üyelikten çekilebilir. Derneklerden istifa etmek için yönetim kurullarına başvuru yapılabilir. Bazı derneklerin istifa kurulları da bulunur.

Dernek Üyeliği Nedir?

Dernek üyeliği, derneklere gönüllü olarak katılım anlamına gelir. Derneklere kişiler kendi istekleri ile katılır. Hiç kimse bir derneğe üye olmaya zorlanamaz. Dernek üyeleri, yasal olarak sahip oldukları yükümlülükleri yerine getirmelidir.

Dernekler tüzüklerle yönetilir. Bu tüzüklere uymayanların ihraç edilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Derneklerden ihraç edilme söz konusu olduğunda dava yolu açıktır. İlk olarak derneğe itiraz edilir ancak bir netice elde edilememesi halinde dava açma yoluna başvurulabilir.

Dernek üyeliği başvuruları, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılır. Gelen ekranda arama alanına “Dernek” yazılmalıdır.

Gelen kısımda “Dernek Üyelik Başvurusu” seçeneğine tıklanmalıdır.

Gelen ekranda mobil imza ve elektronik imza ile giriş yapılmalıdır. Devam eden ekranda gösterilen işlemler yapılmalıdır.

Bu kısımdan istenilen herhangi bir derneğe üye olunmalıdır. Dernek üyeliği başladıktan sonra üyelikten çıkmak da mümkündür. Üyelikten çıkış işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabilir.

Haberim Olmadan Derneğe Üye Yapılabilir miyim?

Haberiniz olmadan derneğe üyelik yapılması mümkündür. Bu nedenle e-Devlet üzerinden sorgulama yapılmalıdır. E-Devlet üzerinden yapılacak sorgulama işlemi yaparak üyelik bilgileri öğrenilebilir.

Habersiz olarak yapılan dernek üyelikleri hakkında şikâyette bulunulabilir. Aynı zamanda üyelik iptal işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabilir. e-Devlet üzerinden yapılan işlemler için e-Devlet şifresi kullanılmalıdır. E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden alınabilir. PTT şubelerinden alınan geçici şifre, sistem üzerinden değiştirilmelidir.

E-Devlet şifresi alanlar, sistem üzerinden sorgulama işlemini kolayca yapabilir. Böylece habersiz olarak yapılan dernek üyelikleri iptal edilir. E-Devlet şifresi olmayanlar, e-İmza ve mobil imza ile de sisteme giriş yapabilir.

OKU  KAYMAKAMLIK YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Dernek Üyeliği Nasıl İptal Edilir?

Dernek üyeliği iptal etmek için e-Devlet üzerinden işlem yapılabilir. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Dernek” yazmak gerekir. Dernek yazdıktan sonra “Dernek üyeliği sonlandırma” kısmından gerekli işlemler yapılır.

Dernek üyeliği sonlandırma işlemleri yapıldıktan sonra dernek ile herhangi bağ kalmaz. Derneklerin kuruluş amaçları birbirinden farklı olabilir. Ancak derneklerden çıkış sürecinde herhangi bir kriter koyulamaz. Bu nedenle istediğiniz zaman üyelikten çıkma hakkı vardır.

Dernek üyeliğini bizzat derneklere giderek de iptal etmek mümkündür. Derneklere giderek üyelikten çıkmak istediğinizi belirten bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Dernekler, istifa dilekçesini işleme koymalıdır. İstifa dilekçesi, yönetim kurullarına verilmelidir.

İstifa dilekçesi, istifa kurullarına da verilebilir. Ancak bunun için derneğin istifa kurulu olması gerekir. Üyeliğini iptal ettirdikten sonra tekrar üye olmak isteyenler olabilir. Bu konuda da herhangi bir engel yoktur.

Dernek Üyeliği Nasıl Sona Erer?

Dernek üyeliğini sona erdirmek için istifa etmek gerekir. Bunun yanı sıra ihraç işlemi ile de üyelik sona erer. Dernek üyeliğinin sona ermesi, üyelik aidatının ödenmemesine de bağlı olabilir. Üyelik aidatının ödenmemesi halinde dernek üyeliği sona erebilir.

Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi ile üyelik sona erebilir. Üyeliği sona erenin dernek ile bağı kalmaz.

Hangi Derneklere Üye Olduğumu Nereden Öğrenebilirim?

Üye olunan dernekleri öğrenmek için e-Devlet sisteminden kontrol yapılmalıdır. E-Devlet üzerinden istenilen herhangi bir zamanda çıkış işlemi yapılabilir. Bunun yanı sıra hangi derneklere üye olunduğu da e-Devlet üzerinden öğrenilebilir.

E-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına bağlı derneklere olan üyelikler sorgulanabilir. Diğer dernekler için sorgulama işleminin e-Devlet üzerinden yapılması mümkün değildir. Dernek üyeliği sonlandırma ve sorgulama işlemi, 2020 yılından beri e-Devlet üzerinden yapılmaktadır.

2020 yılından beri insanlar, dernek üyelik işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilir. Derneklerin üye bilgilerini ve üyelikten çıkanların bilgilerini bildirmek zorundadır. Dernekler, il/ilçe sivil toplumla ilişkiler birimlerine, üyelerin bilgilerini verir.

E-Devlet Üzerinden Dernek İstifası Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden dernek istifası yapmak için turkiye.gov.tr adresine başvurulmalıdır. Bunun yerine e-Devlet mobil uygulamasından da başvuru yapılabilir. E-Devlet sistemine girmek için e-Devlet şifresinin alınması gerekir.

E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden alınabilir. PTT şubelerinden alınan şifrenin değiştirilmesinde fayda vardır.

E-Devlet sistemine girildikten sonra ekranın sağ kısmında yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır. Bu kısımdan kendi sisteminize erişmeniz mümkün olur.

Gelen ekranda ilk olarak T.C. kimlik numarası girilmelidir. Kimin dernek bilgileri sorgulanmak isteniyorsa onun kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarası girildikten sonra e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir.

E-Devlet şifresini unutanlar, “Şifremi Unuttum” kısmından gerekli işlemi yapabilir. Şifrenin hatasız girilmesine dikkat edilmelidir.

Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Sisteme girildikten sonra arama alanına “Dernek” yazılmalıdır. Buradan “Dernek Üyeliği Sorgulama ve Sonlandırma” yazan alana tıklanmalıdır. “Dernek Sorgulama” kısmından da gerekli işlemler yapılabilir.

OKU  Totem Kart Nedir? Totem Kart Hangi Mağazalarda Geçerli?

Dernek üyeliğiniz yoksa aşağıda yazan şekilde ifadeler çıkar. Dernek üyeliği olanlar burada derneğin adını görebilir. Aynı zamanda derneğin kuruluş yılı da burada görünür. Derneğin kurucusunu da burada görmek mümkündür.

E-Devlet üzerinden sona eren dernek üyelikleri de görülebilir. Bu sayede eski üyelikler de görülebilir.

Aynı anda birden fazla derneğe üye olunması mümkündür. Ancak kişiler; sadece kurallarını, amaçlarını benimseyebilecekleri işleri tercih etmelidir.

Dernek Üyeliği Sonlandırma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dernek üyeliği sonlandırma dilekçesi yazma şekli, normal dilekçe yazmakla aynıdır. Dilekçede üye bilgileri belirtilmelidir. Üye, açık bir şekilde üyelikten çıkmak istediğini belirtmelidir. Üyeler, çıkma talebini yazdıktan sonra dilekçeyi yönetim kuruluna vermelidir.

Bazı derneklerde istifa kurulları vardır. Bu durumda dilekçenin istifa kuruluna verilmelidir. Dilekçe verildikten sonra gerekli işlemler, dernek tarafından yapılır. Dernekler gerekli bildirimleri, il/ilçe sivil toplumla ilişkiler birimlerine yapar.

Dernek üyeliğinin sona erdirilmesi kolay bir şekilde e-Devlet üzerinden yapılır. E-Devlet üzerinden işlemler kısa süre içerisinde gerçekleşir. E-Devlet üzerinden işlem yaparak dernekle ilişki kesilebilir.

Dernek üyelikleri bazen habersiz bir şekilde yapılabilir. Bu nedenle e-Devlet üzerinden sık sık sorgulama işlemleri yapılmalıdır. Sorgulama işlemleri neticesinde habersiz işlem yapılıp yapılmadığı anlaşılır.

Dernek üyeliği için başvuru işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru neticesinde istenilen dernek için üyelik yapılabilir. Derneklere üye olunmadan önce tüzüklerin incelenmesinde fayda vardır.

Aksi takdirde derneğin kuruluş amacı ile kişinin fikirleri uyuşmayabilir. Dernek üyeliği sorgulama ve iptal ettirme işlemi bizzat derneklere başvurarak da yapılabilir.