Hostes Maaşları Ne Kadar? Kabin Memuru Maaşları Ne Kadar?

Hostes maaşları sadece bu mesleği yapmak isteyenler için değil, oldukça yüksek maaşlar aldıkları söylentisini duyan herkes tarafından merak edilmektedir. Hosteslik mesleğinde özellikle yurtdışında çalışma imkânı ve birçok ülkeyi de meslekleri dolayısıyla gezebiliyor olmaları ile dikkatleri kendi üzerine çekmektedir. Yolcu uçaklarında yolcuların huzur ve sükûnetini sağlayan, uçak içerisinde düzenin korunmasını denetleyen ve seyahat etmekte olan yolcuların talep ve şikâyetlerini dinleyen hostlar ve hostesler uçak içerisinde büyük önem arz etmektedirler. Ancak her ne kadar zorlukları bulunsa da sağladığı şartlar dolayısıyla hosteslik mesleğine olan ilgi günümüzde epey artmıştır. Türkiye’de ise hosteslik mesleğinin yapılabilmesi adına Türk Hava Yolları ve Pegasus gibi ünlü ve başarılı olmuş hava taşımacılığı şirketleri bulunmaktadır. Bir sürü avantajı bulunan bu mesleği kendilerine uygun gören insanların en çok sordukları soru ise hosteslik maaşlarının ne kadar olduğudur.

Hostes
Hostes

Maaşları Ne Kadardır?

Hosteslik mesleğinin şartlarının ve özellikle maaşının oldukça fazla olduğu söylentileri ortaya çıktıktan sonra bu mesleği tercih edecek kişilerin en çok merak ettiği şey hostes maaşları olmuştur. Hostes maaşları 2022 yılında artan enflasyon oranı ile doğru orantıda artmıştır. Özellikle iyi şartları için de tercih edilmekte olan hosteslik mesleğinin 2022 yılında ne kadar olduğu gençler için önemli hale gelmiştir. Ancak her meslekte olduğu gibi hosteslik maaşları da kişinin çalıştığı şirkete, kişinin bulunduğu rütbeye ve şüphesiz mesleki deneyimine göre değişmektedir.

Günümüzde çoğu özel sektör alanında benzer bölümlerde fiyat değişikleri görülmektedir. Hostes maaşları için de aynı durum geçerlidir. Şirketten şirkete değişiklik göstermesinin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Primler
  • Çalışma olanakları
  • Fiyat politikaları
  • Şirket prosedürleri
  • Ekstra mesailer
  • Uzun mesafe uçuşları

Lakin ortalama bir maaş bilgisi verilmesi gerekirse 11 bin 300 TL ile 14 bin TL arasında değiştiği görülmektedir. Buna ek olarak kıdemli bir hostes için ortalama maaş bilgisi değişmektedir. Şirketler arasında farklılık görülse de kıdemli bir kabin memurunun aldığı maaş 17 bin TL civarında olduğu bilinmektedir.

Kabin Memurları
Kabin Memurları

Şirketlere Göre Hostes Maaşları Ne kadardır?

Dolgun maaş söylentisi ile özellikle tercih edilen hosteslik mesleğinde maaşlarının yanında yıllık ikramiyelerin verilmesi de söz konusudur. Yıllık ikramiye hosteslerin maaşlarının yıllık düzeyde 50 bin TL civarına ulaştığı bilinmektedir. Havayolu taşımacılığı sektöründe bulunan firmalardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda 2022 hosteslik maaşları şu şekildedir:

  • Dünyaca ünlü havayolu firmalarından bir tanesi olan ve çoğunluğu da devletin tekelinde bulunan Türk Hava Yolları Türkiye üzerinde hosteslik mesleği için en yüksek maaşları veren şirkettir. Hostes maaşları THY için 14 bin TL ile 24 bin TL arasında değişmektedir. Ancak daha öncesinde belirtildiği üzere ekstra mesailer ve çalışanların deneyimleri doğrultusunda maaş farklılıkları görülebilmektedir. Kabin amirliği yapan kişiler ise ortalama 17 bin TL ile 27 bin TL arasında maaşlar alabilmektedirler.
  • Türkiye’de özellikle ucuz uçuş imkânı sağlayan Pegasus şirketi ise hosteslik görevini yerine getirmekte olan çalışanlarına 12 bin 100 TL ile 20 bin 500 TL arasında maaşlar vermektedir.
  • 1992 yılından beridir varlığını devam ettiren Onur Air havayolu taşımacılığında Pegasus ile aynı tarifeyi uygulayan bir şirkettir. Hosteslik mesleğinde bulunan çalışanlarına 10 bin 580 TL ile 19 bin 500 TL arasında maaşlar vermektedir.
  • Türk Hava Yolları ve Lufthansa iş birliği ile kurulmuş olan SunExpress Hava Yolları ise hosteslere 11 bin 300 TL ile 17 bin 700 TL arasında maaşlar vermektedir.
  • Türk Hava Yolları’nın çoğu müşterisi için ucuza uçuş imkânı sağlaması amacıyla kurulan Anadolu Jet Türk Hava Yolları’nın bir alt kuruluşudur. Anadolu Jet Hava Yolları hosteslere 12 bin TL ile 20 bin 500 TL arasında maaşlar vermektedir.
OKU  Vista Sanayi Tipi Fırın ile Pişirme Kalitesinde Fark Yaratın

Türkiye özelinde belirtilen hostes maaşlarının yanı sıra bu kadar yüksek maaşlar söz konusu olması ile hosteslik mesleğini tercih edecek kişiler tarafından bir diğer merak konusu ise yurtdışı hava taşımacılığıdır. Hostes maaşları yurtdışı imkanları için örnek verilmesi gerekirse Emirates ve Qatar Airways örnekleri verilebilir.

Emirates dünyanın en büyük firmaları arasında bulunmaktadır. Şirketin en büyük ilkesi verilen hizmetlerin kaliteli olmasıdır. Kaliteli bir hizmet için de personellerin en iyileri tercih edilmektedir. Personeller arasından kaliteli olanların seçilmesi ile verilen maaşlar diğer şirketlere göre değişmektedir. Emirates hosteslik mesleğinde personellerine 20 bin TL ile 35 bin TL arasında maaşlar vermektedir. Emirates gibi en iyi hizmet garantisi veren şirketler çalışanlarına euro ve dolar üzerinden maaşlar vermektedir. Dolayısıyla kendilerini geliştiren Türk hosteslerin tercih ettiği bir havayolu şirketi haline gelmiştir. Türk Hava Yolları Türkiye içerisinde en çok tercih edilen havayolu taşımacılığı şirketi olsa da hostes maaşları 2022 thy için Emirates gibi şirketlerin yanında düşük kalmaktadır.

Qatar Airways şirketinde ise hosteslere verilen maaşlar 20 bin TL ile 40 bin TL arasında değişmektedir. Qatar Airways’in şirket sloganı da Emirates gibi hizmetin en kalitelisinin verilmesidir. Bunun için seçilen personelin kaliteli personel olacağı ve yüksek maaş beklentisi olacağı da şirket tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca Qatar Airways daha fazla yolcuya ulaşılabilmesi adına reklama çok fazla maliyet veren bir şirkettir. Tüm bunlar nedeniyle Emirates şirketinde olduğu gibi kendisini geliştiren hostesler tarafından tercih edilebilir bir havayolu taşımacılığı şirketlerinden birisi konumundadır.

Hostes Nasıl Olunur?

Çoğu genç tarafından maaşları dolayısıyla tercih edilmekte olan hosteslik ek olarak epey avantaja da sahiptir. Dolayısıyla hostes nasıl olunur sorusu, hostes maaşları kadar merak edilen bir konudur. Ancak burada dikkat edilmesi ve kesinlikle unutulmaması gereken nokta ise maaşı ve sunduğu avantajlar için tercih edilen bu mesleğin dezavantajlarının da bulunduğudur. Şirketler hostes alımında birtakım koşullar öne sürmektedir. Üstelik koşullar erkekler ve kadınlar için farklılık göstermektedir. Her havayolu taşımacılığı şirketinin kendilerine has özel şartları olsa da genel olarak belirlenmiş olan koşullar şu şekildedir:

  • Öncelikle kadın veya erkek şartı aranmaksızın hosteslik mesleği adaylarının üniversitelerin ilgili 2 ya da 4 yıllık lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir.
  • Bir diğer önemli şart ise kesinlikle çok iyi yabancı dil bilmeleri gerekliliğidir. Bir hostes adayının akıcı derecede İngilizce konuşabiliyor olması beklenmektedir.
  • Kadın adaylar için aranan boy şartı 1.60 ila 1.80 arasıdır. Erkekler için ise 1.70 ila 1.90 aralarında olmaları belenmektedir.
  • Hostes adayları için istenilen şartlar arasında kilo koşulunun sağlanması da beklenmektedir. Ancak bu noktada belirli bir kilo aralığından bahsedilmemekte ve adayların boylarına göre değişim göstermektedir. Her adayın kendi boylarından 100 sayısını çıkartmaları ve çıkan sayının 2 fazlası ya da 20 eksiği aralığında olmaları beklenmektedir.
  • Kadınlar ve erkek adaylar için aynı olmakla birlikte yaş sınırında ise 18 ila 30 yaşları aralığında olmaları gerekmektedir.
  • Adayların uçuşlara engel olabilecek herhangi bir hastalığının bulunmaması gerekmektedir. Bundan dolayı başvuru sırasında gerekli sağlık kontrolleri yapılmaktadır.
  • Hosteslik mesleğinde kişilerin dış görünüşü oldukça önemlidir. Bunun için üniformanın dışarıda kalan kısımlarında kesinlikle yara izi ya da dövmenin olmaması gerekmektedir.
  • Daha önceden başka bir firmada çalışmış olan adaylar için de herhangi bir disiplin suçunun olmaması beklenmektedir.
OKU  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gerekli şartlar sağlandığı takdirde havayolu şirketlerinin kendi sitelerinde paylaşılan ilanlardan başvuru yapılabilmektedir. Daha sonrasında adaylar mülakata çağırılmaktadır ve deneyimleri, İngilizce seviyeleri test edilmektedir.

Kabin Memuru ve Hostes Arasında Fark Var mı? Kabin Memuru Maaşları Nedir?

Kabin memurluğu havayolu taşımacılığında yolcuların düzeni, uçağın düzeni, yolcuların talep ve şikayetlerinin yerine getirilmesi ve ihtiyaç halinde, sorumlu olmadıkları alan olan kokpit içerisinde görevlerini icra eden kişilerdir. Erkek bireyler için kabin memurlarına host, kadın bireyler için ise hostes ismi verilmiştir. Buradan çıkarılacağı üzere kabin memuru ve hostes aynı meslek olarak anlaşılabilir. Sonuç olarak kabin memuru maaşları yukarıda bahsedilen gibi hostes maaşlarıdır.