Rehberlik ve Psikolojik Danışman (PDR) Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Kişilere psikolojik danışmanlık yapıp sorunlarını çözmede onlara yardımcı olan rehberlik ve psikolojik danışmanlar, psikoterapi sağlayan uzmanlardır. Bugün, rehberlik ve psikolojik danışmanlık mesleği en hızlı popülerleşen meslekler arasında yer almaktadır. Özellikle psikolojik açıdan sorunlar yaşayan ya da yönlendirme ihtiyacı duyan kimselerin başvurduğu rehberlik ve psikolojik danışmanlık, psikoterapi yolu ile insanlara sorunlarını çözme konusunda yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Sürekli değişen dünyamız, insan ilişkilerinde ortaya çıkan sorunlar ve daha pek çok sebeple psikolojik sorunlar sıklıkla görülmektedir. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık da bu noktada devreye girip, insanlara psikolojik alanda danışmanlık hizmeti sunmaktadır. PDR mesleği, özellikle psikoloji ve psikoterapi ile ilgilenen gençler tarafından rağbet görmektedir. Psikolojik destek konusunda ihtiyaçları karşılayan PDR mesleği, hızlı bir şekilde popülerleşen meslekler arasında yer almaktadır.

Rehberlik ve psikolojik danışman mesleği kendi içinde belli başlı avantajlara ve dezavantajlara sahip olup günümüzde meslek seçme aşamasında olan gençler tarafından hakkında en fazla araştırma yapılan meslekler arasında yer almaktadır. Özellikle psikoloji alanının giderek ilgi görmesi ve gençler arasında psikolojiye yönelik bir ilginin ortaya çıkması ile PDR mesleği de popülerliğini arttırmıştır. Bu popüler mesleğin en ilgi çekici yanlarından birisi insanları dinleyip onların sorunlarıyla ilgili çözümler sunma fırsatıdır. İnsanlara yardımcı olmayı seven ve bu konuda hizmet sunmak isteyen kişilerin de çokça tercih ettiği PDR mesleği hakkında merak edilen pek çok konu vardır. Özellikle meslek seçimi aşamasında olan gençler tarafından merak edilen bu konular arasından insanların en çok merak ettiği sorulardan ilki “Rehberlik ve psikolojik danışman ne kadar maaş alır?” sorusudur. Eğer siz de rehberlik ve psikolojik danışmanlık hakkında bilgi almak istiyorsanız, aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için bu yazıyı okumaya devam edebilir, “Rehberlik ve psikolojik danışman ne kadar maaş alır?” sorusuna bir cevap bulabilirsiniz.

Nasıl Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Olunur?

Meslek seçimi aşamasında olan gençler, PDR bölümüne büyük bir ilgi duymakta, bu sebeple bu meslek ile ilgili pek çok konularda da bilgi almaya çalışmaktadırlar. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hakkında en çok sorular sorulardan birisi de bu mesleği yapmak için gereken niteliklerdir. Elbette, her meslekte olduğu gibi rehberlik ve psikolojik danışmanlık da kişinin belli başlı niteliklere sahip olmasını, bazı eğitimlerden geçmiş olmasını gerektirir. Bunun yanında, ülkemizde PDR mesleğinde uzman kişilere büyük bir rağbet olduğunu göz önünde bulundurursak bir kişinin sektörde tutunmak için belli başlı niteliklere sahip olması, hatta mümkün olduğunca kendini yetiştirmesi kesinlikle şarttır. Özellikle PDR uzmanlarının sunduğu hizmet göz önünde bulundurulduğunda bir kişinin ne olursa olsun kendisini psikoterapi konusunda eğitmiş ve yetiştirmiş olması şarttır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı olmak için gereken şartları ise şöyle sıralamamız mümkündür:

  • Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mesleğini yapmak isteyen kimselerin okuması gereken bölüm üniversiteleri dört yıllık Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleridir. Bu bölümü başarıyla tamamlayan kimseler Rehberlik ve Psikolojik Danışman olarak hizmet verebilirler. Bunun yanı sıra, belli alanlarda uzmanlaşmak isteyen rehberlik ve psikolojik danışmanlar yüksek lisans eğitimi alarak uzmanlaşabilirler.
  • Eğer kişi bir okulda rehber öğretmen olarak görev yapmak istiyorsa pedagojik formasyon alıp KPSS sınavına girerek kamu kurumlarında öğretmen olarak görev yapabilir.
OKU  Kentkart Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
Rehberlik ve Psikolojik Danışman
Rehberlik ve Psikolojik Danışman

Rehberlik ve Psikolojik Danışman Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekmektedir?

Her meslekte olduğu gibi PDR mesleğinde de kişinin belli başlı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler sayesinde kişi işini layıkıyla yerine getirebilir ve kariyer basamaklarını tırmanması da her zaman daha kolay olur. PDR olmak isteyen bir kişinin sahip olması gereken nitelikleri şöyle sıralamamız mümkündür:

  • İlk olarak bir rehberlik ve psikolojik danışman uzmanının iyi bir dinleyici olması şarttır,
  • İnsanların sorunlarını dinleyerek onların durumuyla ilgili çıkarımlarda bulunmak, buna bağlı hareket ederek kişilerin sorunlarını çözmelerinde yönlendirici rol oynamak,
  • Stres yönetme kabiliyetine sahip olmak ve her türlü duruma karşı hazırlıklı olmak,
  • Kişilerin sergileyebileceği ağır duygusal tepkilere ve anlatabilecekleri görece rahatsız edece durumlar karşısında sakinliğini koruyup mesleğini yerine getirecek niteliğe sahip olmak,
  • Danışanlarının kendisine anlatacağı her şeyi gizli tutmak ve hiçbir şeyin terapi dışına çıkmamasını sağlamak,
  • İyi bir gözlem gücüne ve çıkarım yapma kabiliyetine sahip olmak,

Rehberlik ve Psikolojik Danışman Ne İş Yapar?

Özellikle rehberlik ve psikolojik danışmanlık konularında bilgi ve uzmanlık sahibi olan PDR uzmanları, günümüzde en çok rağbet gören ve merak edilen meslek grupları arasında yer almaktadır. Rehberlik ve psikolojik danışmanlar özel kurumlarda psikoterapi hizmeti verebilir, kendi kliniklerinde çalışabilir ya da okullarda rehber öğretmen olarak görev yapabilir. Son zamanlarda ülkemizde de büyük bir popülerliğe kavuşmuş olan PDR hakkında en çok merak edilen sorular arasında “Rehberlik ve psikolojik danışman ne iş yapar?” sorusu yer almaktadır. İnsanların sorunlarını ve yaşadıkları olayları dinleyip terapi yapmakta olan rehberlik ve psikolojik danışmanın temel sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Danışanlarını dinlemek ve onlara sorular yönelterek durumları hakkında bir fikre sahip olmaya çalışmak,
  • Sorduğu sorular, gözlemci teknikler, vaka öyküleri ve benzeri tekniklere başvurarak danışanın hayatı hakkında detaylı bir fikir sahibi olmaya çalışmak buna bağlı olarak da uygulanacak tedaviyi belirlemek,
  • Danışanın sahip olduğu gerek psikolojik gerek sosyal gerek fiziksel tüm sorunları bir bütün halinde ele alıp durumu bu şekilde anlamlandırmaya çalışmak,
  • Danışanın anlattıklarından yola çıkarak bir tedavi planı ortaya koymak,
  • Danışana tedavi planı hakkında bilgi vermek,
  • Danışanın yanlış ve sorunlu düşüncelerle başa çıkmasında yardımcı olmak,
  • Gerekli durumlarda aile terapisi düzenlemek,
  • Bir vakada uygulanacak olan tedavi ile ilgili kapsamlı bir fikir edinmek için danışanın izniyle bir psikologdan, psikiyatristten ya da eğitimciden tavsiyeler almak,
  • Her zaman danışanının gizliliğine saygı duymak ve psikoterapi sırasında anlatılan her şeyi gizli tutmak,

Rehberlik ve Psikolojik Danışman Ne Kadar Maaş Alır?

PDR maaşı, bu mesleği seçmeyi düşünen gençler tarafından en çok merak edilen konular arasındadır. İnsanlara psikoloji konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunmayı hedefleyen PDR, fazlasıyla geniş bir maaş aralığına sahiptir. 2022 PDR maaşları veya 2022 rehberlik ve psikolojik danışman maaşları söz konusu olduğunda 7.000 Türk lirasından başlayan bir meblağdan söz etmek mümkündür. Elbette, bu durum PDR uzmanının çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. MEB’de çalışan ve okullarda rehber öğretmen olarak görev yapan PDR uzmanları belli durumlarda bundan biraz daha yüksek meblağlar kazanabilmektedir. Özel kurumlarda ya da kamu kurumlarında psikoterapi hizmeti sunan PDR uzmanları ise duruma göre çok daha yüksek meblağlar kazanabilmektedir. Ek olarak, PDR uzmanları istedikleri takdirde düzenli işlerinin yanı sıra özel terapiler de düzenleyerek ek gelir sağlayabilirler.

OKU  En Uygun SEO Paketleri ile Sıralamanızı Arttırın