İçindekiler
Doğum Borçlanması Nedir?
Doğum borçlanması, doğum yapmış kadınların, emekliliklerinde eksik prim günlerini tamamlamak amacıyla yaptıkları prim ödemesidir. Bu borçlanma, sigorta başlangıç tarihini geri çekmek ve prim günlerini tamamlamak için kullanılabilir. Detaylı bilgi ve doğum borçlanması hesaplama yöntemleri hakkında tüm merak ettiklerinizi bu rehberde bulabilirsiniz.
Doğum Borçlanması Şartları
- Sigortalı kadın olmak
- Doğumdan önce sigortalı olmak
- Doğumdan sonra en geç iki yıl içinde başvuru yapmak
- Doğum nedeniyle çalışamadıkları süreler için borçlanma yapmak
Önemli Not:
Eğer kadın çalışan, öğrenim hayatı sırasında staj yapmışsa ve SGK girişi olmadan önce doğum yapmışsa, doğum borçlanması yaparak sigorta girişini staj başlangıcı olarak saydırabilir. Bu, emeklilik yaşı için büyük bir avantaj sağlar.
Doğum Borçlanması Kaç Gün İçin Yapılabilir?
Doğum borçlanması, kadının sigorta giriş tarihinden sonra doğmuş en fazla üç çocuğu için yapılabilir. Her çocuk için en fazla 720 güne kadar doğum borçlanma prim ödemesi yapılabilir.
Doğum Borçlanması Hesaplama (2023)
Doğum borçlanması hesaplamasında, günlük brüt asgari ücretin %32’si ve 7,5 katını geçmeyen süreler dikkate alınır. 2023 yılı ikinci yarısında brüt asgari ücret 13.414,50 TL olarak belirlenmiştir. Günlük brüt asgari ücret 447,15 TL olup, %32’si 143,08 TL’dir.
Doğum Borçlanması Nasıl Taksitlendirilir?
Doğum borçlanması ödemesi aylık olarak taksitlendirilemez. Ancak, doğum borçlanma bedelinin ödenen kısmı kadar prim günü olarak hesaba geçecektir. Prim borcunu taksitle ödemek isteyenler, özel ve kamu bankalarından doğum borçlanması kredisi alabilirler. Banka, doğum borçlanması bedelini SGK’ya ödeyecek ve siz bankaya kredi borcunu taksitle ödeyeceksiniz.
Doğum Borçlanması Yapmak İçin Kredi Çekilir mi?
Doğum borçlanması için kredi çekmek mümkündür. Kredi başvurusunda bulunmak için doğum borçlanması prim hesaplaması yapılmalı ve bankaya bu borç ile başvurulmalıdır. Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi kamu bankaları ve Akbank, Denizbank, Garanti BBVA, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası gibi özel bankalar doğum borçlanması kredisi sağlamaktadır. Bankalar genellikle emekli maaşınızı kendi bankalarına taşımanızı da isteyebilirler.
Doğum Borçlanması Nasıl ve Nereye Yapılır?
5510 sayılı kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalı kadınlar, e-devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurarak doğum borçlanması yapabilirler. Kamu görevlileri ise SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na borçlanma talep dilekçesiyle başvurabilirler.
Doğum borçlanması talebi sonrası, prim borcu kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmelidir.
Sonuç
Doğum borçlanması, kadınların emeklilik süreçlerinde büyük avantajlar sağlar. Doğum borçlanması hesaplama ve taksitlendirme hakkında detaylı bilgi almak için resmi kurumların web sitelerini ziyaret edebilir ve bankaların sağladığı kredi imkanlarını değerlendirebilirsiniz.