İçindekiler
Bir alım satım işlemi sırasında hizmeti alan kişinin alım yapamaması durumunda onun yerine ödeme yapmayı kabul eden kişiler kefil olarak kabul edilir. Kefil olan kişiler bir ödemenin garantisi gibi görülmektedirler. Bunun yanında kefil olmakla ilgili yasal süreç Borç Kanunu içinde değerlendirilmektedir. Kefilin sorumluluğunun ne zaman başladığı yapılan sözleşmeler vs. kanunda yer alan maddeler kapsamında gerçekleştirilmektedir. Ancak kefilliğin süreli ve süresiz şekilde düzenlenmesi söz konusudur.
Kefil Olmak Riskli Midir?
Kefil olmak bazı şartlar altında gerçekleşir ve sözleşmeyi imzalayan kişiler bu durumdan dolayı bazı sorulara cevap arayabilirler. Kendilerinin hangi sorumluluklar altında oldukları, ne zaman riskli durum oluşabileceği konuları başlıca merak edile konulardır.
Kefillik Kredi Notunu Etkiler Mi?
Bankalar kefil olan birinin kredi notu ile ilgili bu durumdan o kişiyi sorumlu tutar. Yani kefil olmanız demek yasal olarak bir borca ortak olmanız demek olduğundan o kişinin kredisini ödememesi hali size yansıma riski taşıdığı için puanlamada düşük puan şeklinde karşılığını bulacaktır.
Kefil Olmak Kredi Çekmeyi Etkiler Mi?
Sizin kefillik durumunuz Kredi Kayıt Bürosu’nda görülecektir. Dolayısıyla kredi almak için başvuru yapıldığında bu durum da değerlendirmeye alınır. Normal kredi puanlamasında olduğu gibi kefil olduğunuz kişinin ödemelerinin nasıl devam ettiği burada kilit noktasıdır. Kefil olunan kişi şayet ödemelerinde sorun yaşıyorsa bu durum sizin notunuza eksi olarak yansıyacaktır. Bankalar geri ödeme riski olan her durumu olumsuz puanlama olarak yansıtırlar. Diğer yandan şayet kefil olunan kişilerde sorun yoksa kredi notu olumsuz etkilenmez. Diğer bir ifadeyle kefilin kredi çekmesi için olumsuz bir durum olmaz.
Kefilliğin Kredi Çekmeyi Engellememesi İçin Ne Yapılır?
Kefilliğin kredi çekmeyi önlememesi için yapılacak en garantili işlem ilk başta kefil olurken, kefil olduğunuz kişinin geçmiş ödeme durumunu, gelir düzeyi ve şu anki borç durumunu bilmenizdir. Yani siz de bankaların kullandığı taktiği kullanarak riski en aza indirebilirsiniz. Böylece sizin bankalarla işleminiz olumsuz etkilenmemiş olacaktır.