Araba Sigorta Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç sigorta ücretleri hesaplanırken öncelikli kriter sigortalının hasar geçmişi olarak karşımıza çıkıyor. 2017 yılından bu yana zorunlu trafik sigortası primleri için bir tavan fiyat belirlenirken kazaya karışmayan sürücülere bu tavan fiyat üzerinden önemli indirimler uygulanmaktadır. Kazaya karışan sürücülerin ise artan bir şekilde ilave prim ödemek zorunda kaldıkları bu sistem halihazırda geçerli olup yeni yılda da aynı uygulamaya devam edilecek. Söz konusu sistemde belirlenen tavan fiyat önceki aylarda %2,25 artarken 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren aylık %4,75 oranında artışa tabi tutuluyor.

Sigorta teklif alma aşamasında sürücüler 7 basamaktan oluşan bir kademelendirme ile karşı karşıya kalıyor. İlk girişte 4. basamaktan başlayan sigorta primi hesaplaması hasarsız olarak geçirilen her yılın ardından bir basamak yukarıya taşınıyor. Böylelikle 3 yılı hasarsız olarak atlatan sürücü 7. basamağa ulaşıyor ve en üst hasarsızlık indirimini elde etmiş oluyor. Son düzenlemelerin ardından %42 oranında indirim anlamına gelen 7. basamağa yeni yıldan itibaren 1 basamak daha ilave edilecek ve yeni oluşacak 8 basamağa ulaşmaya hak kazanan sürücülere belirlenen tavan fiyattan %50 indirimli olarak prim ödemenin önü açılacak.

Kazaya Karışmak Araba Sigorta Primini Arttırır mı?

Halen uygulamada olan ve kişi temelli sigorta poliçesi anlayışı olarak nitelenen sistem uyarınca girişte uygulanan 4. basamaktan itibaren sürekli olarak kazaya karışan ve geldiği 1. basamakta belirlenen tavan primin %135 fazlasını ödeyen sürücüleri yeni yıl ile birlikte daha da zor günler bekliyor olacak.

Toplamda az sayıdaki kişiyi içeren ve sıklıkla kazaya karışan bu sürücüler için yeni oluşturulacak 0. basamak, %200 zamlı sigorta primi ödenmesi anlamına gelecek. Çoğu zaman trafik canavarı olarak nitelenen bu sürücülerin karıştıkları kazalarda ortaya çıkan hasarlar ve işgücü kayıplarının telafisi için bu uygulama getirilirken aynı zamanda bu kişilerin ehliyetini geri alma gibi ilave yaptırımlara gidilmesi de gündeme gelecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri bu düzenlemeler ile sigorta sisteminin hasar maliyetlerini kontrol altına almak, sürücü davranışları konusunda gelişim elde etmek ve tarife yönetiminde etkinlik ve verimlilik sağlamak amacında olduklarını belirtiyor.

Araba Sigortası Hesaplama Bakımından Önemli Unsurlar

Araba sigortası hesaplama bakımından en önemli olan unsur yukarıda basamak sistemi ile birlikte detaylı olarak anlatılan hasar geçmişi olarak kabul edilir. Ancak araç sigorta ücretleri belirlenirken bunun dışında başka dikkate alınan hususlar da vardır. Bunlar arasında en önemlilerden birisi aracın trafiğe kayıtlı olduğu ildir. Kaza risk değerlendirmesine göre 8 farklı bölgeye ayrılan ülkemizde en riskli olan il trafikte en çok vasıtanın yer aldığı İstanbul’dur.

İstanbul’da bulunan bir araca sigorta teklif aşamasında tavan fiyata %6 oranında artış eklenerek fiyatlandırma yapılır. Ankara, Kocaeli ve Bursa’da ise artış oranı %3 seviyesinde olmaktadır. Diğer illerde ise %1 ile %5 arasında değişen oranlarda indirim uygulanırken en yüksek indirim ise son grupta yer alan Adıyaman, Aydın, Burdur, Çanakkale, Hakkâri, Hatay, Isparta, Kars, Kastamonu, Kütahya, Mardin, Muğla, Sinop, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Ardahan, Kilis, Osmaniye illerine kayıtlı araçlara uygulanır. Araba sigortası hesaplama işlemlerinde şirketler çoğu zaman araç yaşı ve güvenlik uygulamalarını da risk algısına dahil edebilmekte ve bu doğrultuda prim belirleyebilmektedir. Sigorta teklif alma aşamasında farklı sigorta şirketlerinden teklifler almak ve bunlar arasında uygun olanı tercih etmek kazançlı bir davranış olabilir. Bu amaçla sigortam.net sayfalarında aynı anda çok sayıda sigorta şirketinden zorunlu trafik sigortası teklifi almak ve birbiriyle kıyaslama yaparak satın almak tüketici lehine bir sonuç doğuracaktır.

OKU  Korelasyon Nedir?