Avukat Maaşları, Avukat Nasıl Olunur?

Avukat maaşları hukuk okumakta olan ya da özellikle hukuk bölümünü tercih edecek bireyler tarafından fazlasıyla merak edilmektedir. Avukatlar yargı önünde kurum veya kişilerin talepler doğrultusunda ya da atanmaları ile haklarını savunan kişilerdir. Yasa, kanun gibi işlerde genel olarak yol gösterici kişiler oldukları bilinmektedir.

Avukatlık mesleği için her türlü adli sorun ya da uyuşmazlıkta, sorunun hak ve hukuka uygun bir şekilde çözümlenmesini sağlayan, hukuki bilgilerini adalete özgüleyen bir serbest meslektir. Avukatlık mesleğini icra eden kişilerin kamuda, özel sektörde ya da kendi ofislerinde çalışabildikleri bilinmektedir. Dolayısıyla maaşları da bu doğrultuda değişiklik göstermektedir. Avukatlık maaşları ne kadar 2022 yılında ne kadar oldu gibi sorular avukatlık mesleğini tercih edecek kişiler tarafından en fazla sorulan sorulardır. Bu noktada avukatların maaşlarından bahsedilmesi gerekmektedir.

Avukat
Avukat

Devlette Avukatlık Maaşları Ne Kadardır?

Avukat maaşları 2022 yılında güncellenmiştir. Ancak her avukatlık mesleğini icra eden kişinin aynı maaşı aldığı düşünülmemelidir. Her meslekte olduğu gibi bu meslek için de özel sektörde kurumlar arasında farklılıklar görülmektedir. Avukatlık mesleğinde yeni başlayan bir avukat ile birkaç yıldır mesleğini icra eden bir avukatın aynı maaşı almadığı kesinlikle unutulmamalıdır. Ayrıca evli ya da bekar gibi koşullarda dahi alınan maaş değişmektedir. 2022 yılında yapılan değişim yıllık enflasyonun dikkate alınması ile gerçekleştirilmiştir. Bu noktada avukat maaşları ne kadar konusuna değinilmesi gerekmektedir.

Avukatlık maaşları devlet içerisinde görev yapan avukatlar için özel sektöre göre değişmektedir. Kamuda görev yapan avukatlar maaşlarını zamlı alabilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan enflasyon oranına göre %5 oranında toplu sözleşme zammı ve %15,5’lik bir karar zammı ile yola başlayan avukatlar için artış söz konusu olmuştur. Stajyerliğini tamamlamış ve devlette çalışmaya başlamış olan avukatların maaşları ortalama 8 bin 580 TL ile 8 bin 934 TL arasında olduğu açıklanmıştır. Ancak bu devlet içerisinde çalışan avukatların en düşük maaşıdır.

Devlet içerisinde avukatlar yeni başlayan ve deneyimli statülerine ayrılmaktadır. Dolayısıyla yeni başlayan bir avukatın meslek içerisinde uzun yıllar geçiren bir avukatla aynı maaşı alacağı düşünülmemelidir. 13 ve 25 yıl arasında kamu içerisinde mesleklerini icra eden avukatlar ise 9 bin 493 TL ile 10 bin 8 TL arasında maaşlar alabilmektedir. Devlet içerisinde görevlerini icra eden avukatlar için Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon oranı oldukça önemlidir. Türkiye İstatistik Kurumu dışında kamuda görev yapmakta olan avukatların maaşlarını etkileyen diğer faktörler ise; evli olup olmadığı, çocuk sayısı, eşinin çalışıp çalışmıyor oluşu, kişinin kendi eğitimi, hangi kurumda çalışıldığı, derece, kıdem ya da hizmet yılı, fazla mesai, vekalet ücreti, ek tazminat, sigorta ve BES kesintisi olarak sıralanabilir. Örnek vermek gerekirse sigorta kesintileri ile maaşların düştüğü bilinmektedir ancak vekalet ücreti sayesinde maaşlara 2-3 bin TL eklenebilmektedir.

OKU  E-Devlet’ten Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Özel Sektörde Avukatlık Maaşları Ne Kadardır?

Avukatlık maaşları özel sektör içerisinde oldukça değişkenlik göstermektedir. Özel sektörde çalışan avukatlar, gelişimlerine ve yeteneklerine göre kendi belirledikleri maaşlar üzerinden çalışabilmektedir. Ayrıca ne kadar yıl hizmet ettikleri ve deneyimleri de oldukça önemlidir. Özel bir hukuk bürosunda işe yeni başlayan bir avukat için maaşlar asgari ücretin bir nebze üzerinde olduğu belirtilmiştir. Diğer özel sektörde çalışan avukatların maaşlarının ise çalışan hukuk büroları tarafından belirleniyor olduğu bilinmektedir. Eğer özel sektör içerisinde çalışan avukat sözleşmeli bir avukat ise sözleşmeli bir avukata standart bir ücret verilmektedir. Sigortalı avukatların ise 7 bin 50 TL maaşlar aldıkları söylenmiştir.

Avukat Nasıl Olunur?

Avukat nasıl olunur ya da herkes avukat olabilir mi gibi sorular avukat maaşlarının artması ile gündeme gelmeye başlamıştır. Bu noktada devlet içerisinde avukat nasıl olunur sorusunun cevaplanması avukat adayları, hukuk fakülteleri mezunları ya da Hukuk Fakültesine yeni başlayacak kişiler için önem arz etmektedir.

Avukat olmak için istenen şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde bir avukat olunmak istendiği için öncelikle kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması beklenmektedir.
  • Bir diğer ancak önemli şartlardan birisi ise avukat olmayan kişinin Hukuk Fakültesinden mezun olmuş olması gerekmektedir. Ancak 2 yıllık Meslek Yüksekokul bitirildiği takdirde dikey geçiş ile de geçilebilmektedir. Dikey geçişin yapılabilmesi için 2 yıllık adalet okunması ile Hukuk Fakültesine geçilmesi mümkündür.
  • Bir diğer şart ise devlet içerisinde çalışmak isteyen avukattan bir yıllık staj deneyiminin tamamlanmış olması beklenmektedir. Avukatlık stajı yapılmadan avukatlık görevini icra etmenin imkanının olmadığı bilinmektedir.
  • Avukatlık görevini icra edebilmesi adına herhangi bir sağlık sorunun bulunmaması gerekliliği bir diğer önemli koşullardandır. Burada bahsedilen avukatın, avukatlık mesleğini icra ederken mesleğini engelleyecek bir hastalığının olmaması gerekliliğidir.
  • Görev yapmak isteyen avukatın kayıtlı olduğu Türkiye Barolar Birliği içerisinde bulunması gerekmektedir. Türkiye Barolar Birliği tüm baroların katılımıyla oluşturulmuş tüzel bir üst meslek birimidir ve yasaların kendisine yüklediği görevleri icra etmek üzerine kurulmuştur.
  • Avukat olmak isteyen kişi 2 yıldan fazla hapis yatmışsa, ihaleye fesat karıştırmışsa, kamu malına kasten zarar vermişse, düzene ya da devlet güvenliğine karşı suç işlemişe avukatlık mesleğini yapamamaktadır.

Şartlar sağlandığı takdirde devlet içerisinde çalışmak isteyen avukatların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’na girmeleri beklenmektedir. Sınav sonucu ile avukatlar B puan türüne göre tercihlerde bulunabilmektedirler. Daha sonrasında gerçekleşecek olan mülakat sürecini de tamamladıkları takdirde avukatlar devlet içerisinde görevlerini icra etmeye başlayabileceklerdir. KPSS üzerinden en az 70 almış olmaları beklenmektedir. Göreve alınan avukatlar genellikle devlet üniversiteleri, kamu hastaneleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) davalarına bakmaktadırlar.

Serbest Avukat Nasıl Olunur?

Serbest bir avukat olmak için ise avukatların tek yapmaları gereken kendilerine bir ofis açmalarıdır. Serbest avukatların kendi başlarına çalışmaları mümkündür ayrıca bir hukuk bürosuna bağlı olarak da çalışabilmektedirler. Ancak hukuk bürolarında çalışmakta olan avukatlar çoğunlukla tek bir gün izinlerinin olmasından ve yoğun bir tempoda çalışıyor olmalarından dolayı şikâyet etmektedirler. Ancak serbest avukatlar tanınan büyük bir firmanın davası gibi davaların kabul edilmesi ile aylık 300 bin TL kazanabilmektedirler.

OKU  Denizli otobüs kartı bakiye sorgulama

Avukatın Görevi Nedir?

Avukatlar herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluş adına oluşan sorun ya da anlaşmazlıkların hukuka uygun bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır. Mesleki sorumluluk olarak bazı görevleri bulunmaktadır. Başlıca görevlere değinilmesi gerekirse:

  • Yürütülen davaların takip edilmesi ile gerekli işlemlerin yapılması ve sonuçlandırılması
  • Sadece gerek görüldüğü zamanlarda ve hukuki konular hakkında hukuki görüş beyan edilmesi
  • Yürütülen davanın sahibi olan kişi ya da kurumun menfaatlerinin korunması gerekliliği
  • Yapılacak olan anlaşmaların veya sözleşmelerin hukuki bir temele dayalı olarak yürütülmesi
  • Tüm işlemlerin hukuki süreçlere uygun olarak yerine getirilmesinden bahsedilebilir.

Avukatlık mesleğini icra etmek isteyen kişilerin kesinlikle dikkat etmesi gereken noktalar bunlardır. Küçük bir detayın atlanması durumunda avukatlık görevinden men edilmek gibi sonuçlar mümkündür. Yasaların getirdiği ve gerektirdiği tüm koşulların sağlanıyor olması gerekmektedir. Avukatlık mesleğinin düşünülmesi halinde kesinlikle avukat olmak için şartlar kısmına bakılması ve önem verilmesi büyük önem taşımaktadır.