İçindekiler
Hem büyük hem de küçük birçok şirket, zaman zaman sermaye artırmak için bedelli sermaye artırımı kullanır. Sermaye artırımı ne demek sorusu bu nedenle pek çok kişi tarafından araştırılır. Şirketlerin finansal ihtiyaçlarını çözmek için kullandıkları bölünme yöntemlerinden biri sermaye artırımıdır. Fiyat artışları, şirket hisselerinin dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınması yoluyla sağlanır. Fiyattaki bir artış, şirketin kasasına para girmesine neden olarak pazar payının değerini artırır. Bir hissedarın hissedarlığı, şirketin değeri arttıkça değişebilir. Mevcut ortaklar, hisse senedi edinme haklarını kullanarak yeni hisseler alabilirler. Hisse Edinme Hakları, hissedarlara değer karşılığı yapılan sermaye artışında öz sermayelerine tekabül eden hisseleri satın alma fırsatı verir.
Hisse senetleri, borsaya aşina olan hemen hemen çoğu kişinin duyduğu terimlerden biridir. Menkul kıymet şeklinde de bilinmekte olan bu yatırım aracı temel olarak ücretli ve ikramiyeli şeklinde iki kategoriye ayrılmaktadır. Bir şirket normalde olduğundan çok daha fazla değer ve çok daha fazla sermaye elde etmek için dileğine göre bölünme yöntemine başvurabilmektedir.
Bedelli Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Sermaye artırımı, bir şirketin bilinçli bir şekilde veya da zorunlu bölünme yöntemlerinden biri olmaktadır. Bu bölme yöntemi adından da anlaşılacağı gibi bir şirketin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleştirilir. Borçlarını ödemek veya yeni bir üretime başlamak isteyen şirketler, öz sermaye haklarını belirli bir fiyata satabilirler. Bu bölünme prosedürünün temel amacı, şirketin sermayesini artırmaktır. Ancak hiçbir şekilde borcu olmayan şirketler isteğe bağlı olarak sermayelerini artırmak için belirli bir miktar ücret ödeyebilirler. Buradaki amaç, şirketi ölçeklendirmek ve yeni varlıklar elde etmektir. Sermaye artırmak isteyen kuruluşlar, payların satış nedenlerini açıkça belirtmek zorundadır.
Bedelli Sermaye Artırımının Etkileri Nelerdir?
Ödenmiş olamn sermaye artışları, hisselerin ve şirketlerin değerinde uzun vadeli artışlara yol açar. Ancak, fiyat artışının henüz ilk aşamasında, hesabınıza daha fazla pay aktarılacaktır, ancak fiyat bir miktar düşebilir. İrili ufaklı birçok yatırımcı, durgunluk dönemlerinde çokça paniğe kapılır ve hisse senedi satma yöntemine başvurur. Ancak bu düşüş tamamı ile geçici bir süreci kapsamaktadır. Bu süreçte ek gelir elde etmekte olan bir firma, varlıklarını artırarak ve yeni üretimler yaratarak pazardaki değerini artırma şansına sahip olabilir. Yatırımcıların güvenini kazanmış şirketlerin hisse senedi fiyatları kısa sürede hızla yükselmeye başlar. Ödenmiş sermaye artışları, eski fiyat ve bölüm sayısı esas alınarak hesaplanır. Ön bölünme fiyatı, açık artırma oranından bir fazlaya bölünür. İşlem sonucunda, ücretli müzayedeye katılmak için ödenecek yeni fiyatı bulacaksınız. Bedelli sermaye artırımı örnek verecek olunursa artış %30 ise sahip olduğunuz 1000 hisseye 300 hisse daha eklenecektir. Bu 300 hissenin makul bir fiyata itfa edilmesi beklenir.
Şirket hissedarları, gerektiğinde hisse senedi edinme haklarını kullanarak kendi payları karşılığında yeni paylar alabilirler. Sermaye artırımına katılmaz ve katılmaya karar verirseniz, hisse senedi edinme haklarınızı borsada satabilirsiniz. Hissedarın bu satışı yapması sonucunda şirket hisselerinde azalma olur. Öncelik en az 15 gün, en fazla 60 gün süreyle kullanılabilir.
Bedelli Sermaye Artırımı Hesaplama
Bedelli sermaye artırımı hesaplama formülü:
- Kazanılacak Lot: Mevcut Lot x (DÖNDÜRME ORANI/100) (bu, bölünmeden önceki lot sayısı ile bölme oranı bölü 100’ün çarpımıdır)
- Bölüme Göre Toplam Parti: Mevcut Parti + Kazanan Parti
- Ödenecek fiyat = Kazanılacak lot x Tercih edilen fiyat (nakit olarak ödenecek fiyat)
- Bölmeden sonra yeni fiyat: Bölmeden önce fiyat / (1+(bölme oranı/100)) Fiyat düşer. Sembol adını ve özelliklerini bilmeden hesaplamanın en basit ve en kolay yoludur.
Firmalar büyümeye yatırım yapmak, borcu geri ödemek, işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak ve aşınmış veya negatif sermayeyi güçlendirmek için finansmana ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle bedelli sermaye artırımına nasıl katılınır aşamasına gelebilirler.
Bedelli Sermaye Artırımı Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?
Bedelli sermaye artırımı avantajlı mı, bedelli sermaye artırımı avantajları konularına gelince sermaye artırımı yapan bir şirket, şirketin tüm ortaklarına o faiz oranında hisse satın alma fırsatı verir. Şirketin cari bakiyesi ve sermaye artırımı sermaye artırımı yapan şirketlerin piyasa değeri sermaye artırımı yoluyla ortaklara sağlanan hisse senedi edinme hakları kısıtlanabilir ve yeni yatırımcılara verilebilir.
Şirket, ödenmiş sermaye artırımı durumunda ne gibi faydalar sağlar? Esas amacı şirketin sermayesini artırmak olan ve dolayısıyla bu işlem bazında ticarete giren şirket için ek bir finansman kaynağını temsil eder. Ödenmiş sermaye artışını tercih eden şirketler, değerleri arttıkça sermaye ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.
Bir şirket neden sermaye artırmalıdır noktasında artan sermaye ne anlama gelir sorusuna verilen yanıtlarda sıklıkla olduğu gibi, şirketler ek finansmana ihtiyaç duyduklarında ödenmiş sermaye artırımını tercih etmektedirler. Bir şirkete yeni bir yatırım yapılması sonucunda, şirketin fon ihtiyacının ortaya çıktığı durumlar ve bu ihtiyaç duyulmakta olan fonlar, şirketin ödenmiş sermayesinin artmasına neden olur. Bu işlem şirketin piyasa değerini etkileyecektir.
Şirketin kayıtlı sermayesine eşdeğer bir hisse senedi karşılığı ödendikten sonra fiyat artışı gerçekleştirilebilir. Yönetim kurulu kararı ile sermaye artırımının çeşitli özellikleri vardır:
- Şirkete ek finansal kaynak sağlar.
- İşletmenin faaliyet hacmini genişletir.
- Değeri artan bir şirket sermaye sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
- Mevcut hissedarların hisse senedi edinme hakları kısıtlanabilir.
- Yeni yatırımcılara öncelik verilebilir.
Bedelli sermaye artırımı süreci SPK tarafından kontrol edilir. İkmal yapmayı düşünen şirketlerin Sermaye Piyasası Komisyonu’na başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Fiyat artışları 1 ile 4 ay arasında yapılan bedelli sermaye artırımı spk incelemesinden sonra onaylanır veya reddedilir.
Bedelli Sermaye Artırımı Yapacak Şirketler
Bedelli sermaye artırımı açıklayan şirketler de haliyle merak ediliyor. Bedelli sermaye artırımı yapacak şirketler 2022:
- AKGRT – 1.612 milyon TL’ye ulaşmak için %163.40 sermaye artışı.
- ARDYZ – %194,12 sermaye artırımı ile 500 milyon TL’ye ulaştı.
- ATAGY – Ödenmiş sermayesi %312.05 artarak 100 milyon TL’ye ulaştı.
- BASCM – Ödenmiş sermaye %52,93 artarak 660 milyon TL’ye ulaştı.
- BRMEN – Ödenmiş sermayesi %100 artarak 44.628.000 TL’ye ulaştı.
- DİTAŞ – %126,92 sermaye artırımı ile 59.000.000 TL’ye ulaştı.
- EUHOL – Ödenmiş sermayede %400 artış 300.000.000 TL’ye ulaşacak.
- ERSU – Sermaye 108 milyon TL’ye ulaştı, ödenmiş sermayesi %200 arttı.
- EMKEL – Ödenmiş sermayesi %200 artırılarak 225 milyon TL’ye ulaştı.
- GEREL – Sermaye 150 milyon TL’ye ulaştı, ödenmiş sermayesi %87,50 arttı.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Yapacak Hisseler
Bedelsiz sermaye artırımı açıklayan şirketler;
- Euro: Sekuro Plastik de sermayesini ücretsiz olarak %152 artıracak.
- EPLAS: Egeplast sermayesini tazminatsız %500 artıracak. Şirketin artışının zamanlaması henüz açıklanmadı.
- CASA: Casa Commodity %982 ücretsiz sermaye artırımı yapacak.
- PKENT: Bu, yaklaşık %2300 oranında ücretsiz bir sermaye artışıdır. Tarih henüz belli değil.
- Arsan: %93 bedelsiz sermaye artırımı uygulandı.
Bedelsiz sermaye artırımı avantajları konusuna gelince şirket, sermaye artırım oranı kapsamında pay sahiplerine bedelsiz olarak pay vermektedir. Şirketin sermayesi değişmez. Artış sonucunda şirketin piyasa değeri değişmez. Piyasa değerinin değişmemesi için sermaye artırımı sırasında hisse senedi fiyatı ayarlanır.