Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası, farklı piyasalarda meydana gelen bir yükseliş trendini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Piyasayı doğru bir şekilde kurabilmek ve piyasaya yaklaşabilmek için boğa piyasası gibi birçok terimi anlamak gerekiyor. Boğa piyasası nedir sorusunun en basit cevabı fiyatların iyimser bir ortamda olduğu bir dönemi ifade etmesidir. Bu nedenle terim, piyasanın yükseliş trendinde olduğu bir süreci tanımlamak için kullanılır. Boğa piyasasında yatırımcıların genel davranışı satın almaktır.

Boğa Piyasası Nedir ve Ne Kadar Sürer?

Boğa mevsimi olarak da bilinen bu piyasa genellikle piyasa hacmini etkileyen zamanlarda olur. Boğa piyasasının süresi emtia ve piyasa ortamına bağlı olarak değişebilir. Boğa piyasaları belirli zamanlarda yıllık, aylık ve haftalık süreçlerle şekillenir.

Bazı emtialar için boğa piyasası dönemleri genellikle değişkendir. Arz-talep dengesi boğa piyasalarını ve hava durumunu etkileyebilir. Aslında boğa piyasası ne kadar sürecek; Kripto para birimlerinin entegrasyonu ve güvenilirliği ile algısı da bu trendin yönünde değişip spesifik hale gelebilir. Bu nedenle boğa piyasasının ne kadar süreceğini tam olarak tahmin etmek mümkün değil.

Boğa Piyasası
Boğa Piyasası

Terimsel Boğa Piyasası 

Boğa piyasası terimi, çeşitli piyasalarda meydana gelen bir yükseliş trendini ifade etmek için kullanılır.

 Boğa Piyasasında Fiyat

Geçmiş fiyat hareketlerinden bir boğa piyasası görülebilir. Geçmiş fiyat hareketlerine bakıldığında, piyasa hacmi etkilendiğinde boğa piyasaları oluşur.

Boğa Piyasasını Hangi Faktörler Etkiler?

Bir boğa piyasasının ne kadar süreceği piyasanın ürününe ve ortamına bağlıdır. Bu tür piyasalar haftalık, aylık ve yıllık zaman dilimlerine göre şekillenebilmekte ve bu işlem genellikle dönemsel olarak yapılmaktadır. Arz ve talep dengesi boğa piyasalarını ve sürelerini etkiler. Ülkenin güçlü ekonomisi ve yüksek istihdam seviyeleri boğa piyasasını etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Yatırımcılar yukarı yönlü piyasa momentumunun ne kadar süreceğini kolaylıkla anlayabilirler, boğa piyasasının adı ilk atakta boğa piyasasının yükselişine dayanıyor. Boğa piyasasında fiyat aniden yükselir ve boğa piyasası adını ilk atakta boğa piyasasının yükselmesinden alır. Boğa piyasasında fiyat aniden yükselir.

Boğa Piyasası Ne Zaman Başladı?

Boğa piyasası hızlı bir yükselişi temsil etse de, trendin aslında belirli bir süre boyunca birkaç aşaması vardır. Bu aşamaları anlamak, bir boğa piyasası aktifken kar elde etmenin kilit faktörlerinden biridir. Bu aşamalar ayrıca boğa piyasasının ne zaman başlayacağı veya ne kadar süreceği sorusuna da cevap verir.

Boğa piyasasının 3 farklı aşaması vardır. Bunlar;

Toplama aşaması olarak adlandırılan ilk aşama; Borsadaki varlıklarından beklenen sonuçları alamayan ya da zararına satış yapan yatırımcılardan daha büyük yatırımcılar tarafından varlıklarının tahsil edilmesi aşamasıdır. Bu aşamaya hazırlık aşaması da denilebilir.

OKU  Teminat Mektubunun Hukuki Niteliği

Alım dalgası olarak bilinen ikinci aşamada, büyük yatırımcıların alım yapması piyasada yukarı yönlü bir ivme yaratmaya başlar. Bu ivme, küçük ve orta ölçekli yatırımcıları satın almaya teşvik etti. Yatırımcıların hala yatırım yapma fırsatı var. Doygunluk adı verilen son aşamada, yoğun alımlar nedeniyle pazar hacmi sınırına ulaşır. Bu aşama, bir boğa piyasasının sonu olarak temsil edilebilir.

Boğa Piyasası Nasıl Anlaşılır?

Belirli bir piyasada fiyatlardaki hızlı yükseliş ivmesi ve çoğu yatırımcının daha yüksek fiyatlar için sahip olduğu iyimserlik, bir boğa piyasasının aktif hale geldiğini gösterebilir. Boğa piyasası sırasında oynaklık, düşüşler ve düzeltmeler meydana gelebilir. Fiyat hareketinin uzun vadeli analizi, eğilimin tersine çevrilmesinin olası işaretlerine daha geniş bir açıdan bakmalıdır.

Boğa Piyasası Aşamaları

Tahsilat Aşaması: Zararına ve caydırıcılığına satılan düşük değerli varlıkların büyük yatırımcılar tarafından tahsil edilmeye başlandığı aşamadır. Hala net bir yükseliş trendi yok ve genel olarak piyasada hala çok az ilgi var.

Aşama – Alım Dalgası: Tahsilat döneminin ardından piyasadaki iyileşme belirtilerinin belirginleştiği, perakende yatırımcıların artık alımlara katıldığı ve hacim dalgası işlemlerinin arttığı aşamadır.

Doygunluk aşaması: Hacmin artmasıyla birlikte pazar belirli bir doygunluğa ulaşmış ve pazardaki alıcılar önemli ölçüde azalmıştır. Bu, boğa piyasasının sonunu gösterir ve ardından güçlü bir düşüş dalgasının başlaması beklenebilir.

Tam Piyasa Örnekleri

Altın 2000’li yılların başından beri büyük bir boğa piyasasında bulunuyor. Altın fiyatı 800 dolardan ons başına 1900 dolara çıktı. Bu, altın için güçlü bir boğa piyasası oluşumunun bir örneğidir.  Boğa piyasası, yükseliş trendinde bir piyasa dönemidir, yani fiyatlar gelecekte yükseliş ortamını takip edecek ve yatırımcılar satın almaya başlayacak. Terimin kökeninin, boğaların boynuzlarıyla bir şeyleri aşağıdan kaldırdıkları inancından geldiği düşünülmektedir. Ağırlıklı olarak hisse senedi ve altın gibi emtia piyasalarında gördüğümüz “boğa piyasasının başlangıcı” gibi yorumlara döviz piyasasında da rastlamak mümkündür.

Bu bağlamda gelişen piyasaları ifade eden boğa piyasası, fiyatların belirli bir süre (genellikle bir yıl) için en düşük seviyelerinden %20 yükseldiği bir durumu tanımlar. İyimserliğin hakim olduğu ve satın almanın hakim olduğu ve artan talep nedeniyle fiyatların yükselmeye devam ettiği boğa piyasaları, genellikle güçlü veya güçlü ekonomilerin olduğu dönemlerde görülür. Fiyatların sürekli arttığı bir boğa piyasası, ayı piyasasından daha az risklidir. Dolayısıyla böyle bir piyasada yatırımcılara uygulanabilecek en temel yatırım yöntemlerinden biri “al-tut stratejisidir”

Boğa Piyasası Genel Durum

Boğa piyasasından bahsettiğimizde genel bir durumdan bahsediyoruz. Bu, genel durum olmanın yanı sıra orta veya uzun vadede de oluyor. Yani genellikle birkaç yıl süren bir durum. Şimdi şunu sormak mantıklı: Sıklıkla birkaç yıl sürebilen bu ortak senaryoda ne oluyor? Olan şey, çoğu finansal varlığın kademeli olarak artmasıdır. Kavramı daha kolay anlamak için, tanımı maddelere ayıracağız:

OKU  Banka Teminat Mektubu Nedir?

Bu, finans piyasasında veya genel olarak borsa olarak bilinen borsada meydana geldiği şekliyle borsa durumudur. Çoğu finansal varlığı ilgilendiriyor çünkü değerlerin çoğunluğunun tek yönde hareket ettiği ortak bir olgudan bahsediyoruz.

Boğa piyasası bir yükseliş trendinden bahsettiğimizde, yükseliyorlar, fiyat yükselecek diyoruz. Örneğin, bir hisse senedinin fiyatı arttığında değeri de artar. Ayrıca uzun bir süre yükselişe geçtiğinde yükseliş trendinde olduğu söyleniyor. Özetle, çoğu finansal varlık yükseliş trendindeyken bir boğa piyasasıyla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.

Boğa piyasasının özellikleri tarih boyunca birçok boğa piyasası olmuştur. Borsa döngüseldir, bu nedenle uzun süreli boğalar (boğa piyasası) ve uzun süreli düşüşler (ayı piyasası) olacaktır. Bundan boğa piyasasını karakterize eden detayları çıkarabiliriz:

Bu, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) arttıkça ve işsizlik azaldıkça, iyi ekonomik koşullarla el ele gitme eğilimindedir. Bu, borsa döngüsünün bir parçasıdır. Ancak bir boğa piyasasında farklı alt aşamalar da vardır.

Boğa piyasaları uzun sürme eğilimindedir. Daha uzun olmalarına ek olarak, daha az uçucu olma eğilimindedirler. Başka bir deyişle bir zirve yoktur. Ancak, yukarıdakiler bizi tüm finansal varlıkların yükselmekte olduğuna inandırmamalıdır. Boğa piyasasında düşüş hisseleri vardır ve bunu her zaman aklımızda tutmalıyız. Piyasanın bulaşıcı olduğu doğru ve boğa piyasasındayken çok sayıda varlığın yükseldiğini göreceğiz, ancak dikkatli olmalıyız.

Boğa Piyasasında Coğrafya 

Boğa piyasasının farklı coğrafyalarda ve farklı varlık sınıflarında oluşabileceğini de belirtmekte fayda var. Bu nedenle tahviller, hisse senetleri ve hatta emtialar için bir boğa piyasasından bahsedebiliriz. Bu doğru olsa da boğa piyasasından veya ayı piyasasından bahsettiğimizde borsadan bahsettiğimiz sıklıkla söylenir.