Danıştay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Danıştay dosya sorgulama işlemleri, UYAP Vatandaş Portal ve Danıştay web sitesi üzerinden yapılır. Danıştay, üst mahkeme olarak görev yapar. İlk derece mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde kararlar alındıktan sonra dosya Danıştay’a gönderilir. Bunun için tarafların dosyayı Danıştay’a taşıması gerekir. Danıştay dosya sorgulama işlemleri ile dosyanın ne aşamada olduğu öğrenilebilir.

Danıştay, kendi görev alanına giren davaları belirli bir süre içerisinde sonuçlandırır. Kararları da dosya sorgulama işlemi yaparak öğrenebilirsiniz. Eğer e-imzanız varsa dosyaya eklenmek üzere evraklarınızı da UYAP’tan gönderebilirsiniz. UYAP Vatandaş Portal üzerinden evrak gönderme, inceleme, harç ödeme gibi işlemleri kolayca yapabilirsiniz.

UYAP üzerinden yapılacak işlemlerden biri Danıştay dava açılışıdır. Eğer davanız Danıştay aşamasına geldiyse açılış işlemlerini UYAP üzerinden yapabilirsiniz. Avukatlar, müvekkillerinin Danıştay davalarını UYAP Avukat Portal üzerinden takip eder. UYAP Vatandaş’ta olduğu gibi Avukat portalında da dava açma, dosya ekleme gibi işlemler yapılabilir. Aynı zamanda davanın geri çekilmesi için gerekli başvuru da bu portallar üzerinden yapılabilir.  

<h3>Danıştay Nedir?</h3>

Danıştay, idare mahkemelerinin en yüksek temyiz organıdır. Danıştay’ın kamu kurumlarına görüş bildirmek ve davaları ilk derece mahkemesi gibi incelemek şeklinde görevleri de vardır. 2575 Sayılı Danıştay Kanunu ile Danıştay’ın görevleri detaylı şekilde belirtilmiştir.

İdari davalar sırasıyla aşağıdaki mahkemelerde görüşülerek karara bağlanır:

  • İdare ve vergi mahkemeleri
  • Bölge idare mahkemeleri
  • Danıştay

Danıştay davanın durumuna göre ilk ve son derece mahkemesi olarak görev yapar. Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan kanun tasarıları hakkında Danıştay’dan görüş alınabilir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık da belirli konularda Danıştay’dan görüş isteyebilir.

Danıştay birimleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Danıştay daireleri
  • İdari dava daireleri kurulu
  • İçtihatları birleştirme kurulu
  • Danıştay genel kurulu

<h2>DANIŞTAY DOSYAMI NASIL GÖREBİLİRİM?<h2>

Danıştay dosyanızı görmek için vatandaş.uyap.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Bu adrese girdikten sonra ekranın sağında yer alan “Giriş Seçenekleri” yazan kısma tıklamalısınız. Buraya tıkladığınızda karşınıza farklı giriş seçenekleri çıkar. Bunlardan uygun olanı seçerek işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz giriş yöntemleri şunlardır:

  • E-Devlet girişi
  • E-İmza girişi
  • M-İmza girişi
  • UYAP e-İmza ile giriş

E-Devlet girişini tercih ettiğiniz takdirde e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapmalısınız. Aynı zamanda mobil ya da e-imza gibi farklı yöntemleri de kullanabilirsiniz.

E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubesine giderek şifre alma başvurusunda bulunabilir. İlk şifreniz size zarf içerisinde teslim edilir. Bu şifre geçicidir ve yeni, daha güvenli bir şifre ile değiştirilmelidir. E-Devlet ile giriş işlemlerini tamamladıktan sonra karşınıza aşağıda yer alan ekran çıkar.

Ekranın sol kısmında bulunan menüden “Danıştay Dosya Sorgulama” seçeneğini tercih etmelisiniz. Danıştay’da birden fazla davanız varsa sorgulamak istediğiniz davanın olduğu daireyi seçmelisiniz. Ardından “Dosya Sorgula” yazan alana tıklamanız gerekir.

 Sorgulama sonuçlarında şu detaylar görünür:

  • Birim
  • Dosya no
  • Dosya türü
  • Dosya durumu
  • Dosya açılış tarihi
OKU  İş Bankası Dekont Alma En Kolay Nasıl

Dosya Görüntüle yazan alandan dosyanın içerisindeki evrakları görebilirsiniz. Kararları da buradan görme şansınız vardır.

“Danıştay Dava Açılış” sekmesine tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Danıştay’a başvuru yapabilmeniz için bölge idare mahkemesinden olumsuz sonuç almanız gerekir. Eğer siz olumlu sonuç aldıysanız dava açtığınız kamu kurumu Danıştay’a itirazda bulunabilir.

<h3>Danıştay Dosyalarımın İçeriğini Nasıl Öğrenebilirim?</h3>

Danıştay dosyalarının içeriğini öğrenmek için UYAP sistemini ya da Danıştay’ın kendi sitesini kullanabilirsiniz. Danıştay’daki bir dosyanın içeriğini görmek için ilk önce devam eden ya da sonuçlanmış bir davanın tarafı olmalısınız. Başkasına ait bir davayı görüntüleme şansınız yoktur.

Danıştay dosya sorgulama işlemi, danistay.gov.tr adresinden yapılabilir. Bu adrese giriş yaptıktan sonra ekrandaki menüden e-Hizmetler seçeneğine tıklamalısınız. Ardından “Dosya Sorgula” yazan alana tıklamanız yeterlidir.

Dosya Sorgulama kısmında size sorgulamayı nasıl yapmak istediğiniz sorulur. Sorgulamayı Danıştay esas numarasından yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra dosyanın geldiği yerin esas numarasını da kullanabilirsiniz. Yani bölge idare mahkemesi esas numaranızla sorgulama yapabilirsiniz.

Esas numarasından sorgulama yapacağınızda, ilk önce ilgili Danıştay dairesini açılan listeden seçmeniz gerekir. Davanız hangi Danıştay dairesinde devam ediyorsa onu seçmelisiniz.

Ardından esas numarasını girmelisiniz. Esas numarası dosya yılı ile başlar. Tireden sonra ise numara yazılır.

Geldiği yer esas numarasından sorgulama yapılacaksa benzer adımlar takip edilir. İlk önce ilgili Danıştay dairesi seçilir.

Danıştay dairesi seçildikten sonra dosyanın geldiği yerdeki esas numarası ve karar numarası yazılır.

<h3>E-Devlet’ten Danıştay Dosya Sorgulama Yapılır mı?</h3>

E-Devlet’ten Danıştay dosya sorgulama işleminin yapılması kısmen mümkündür. E-Devlet adresi olan turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra arama alanına UYAP yazarak yönlendirme ekranına ulaşabilirsiniz. Bunun için arama sonuçları arasından “Adalet Bakanlığı/UYAP Vatandaş Portal Girişi” seçeneğini tercih etmelisiniz.

Dava Dosyası Sorgulama seçeneğini tercih ettiğinizde ise adınıza açılmış davalara ve açtığınız davalara ait özet bilgileri görebilirsiniz. Bu tür sorgulama ile ulaşabileceğiniz bilgiler şunlardır:

  • Dosya Yıl/No
  • Dava Açılış Tarihi
  • Taraf Rolü

Çıkan ekranda “Detay Görüntüle” yazan kısma tıklayarak daha kapsamlı şekilde görüntüleme yapabilirsiniz.

<h3>Danıştay’a Giden Dosya Ne Zaman Sonuçlanır?</h3>

Danıştay’a giden dosyanın sonuçlanma zamanı, davanın türüne göre değişiklik gösterir. Bu noktada ilgili dava dairesinin iş yükü de önemlidir. İş yükü fazla olan Danıştay dairelerinde davalar daha uzun sürebilir. Ortalama olarak Danıştay’ın davaları sonuçlandırma süresi bir yıldır. Öncesinde idare ve bölge idare mahkemelerinde de davaların sonuçlanması iki yılı bulabilir. Toplamda 3 yılda tüm idare mahkemesi sürecinin sonuçlanabileceğini söylemek mümkündür.

<h3>Danıştay Kararı Ne Zaman Kesinleşir?</h3>

Danıştay kararının kesinleşmesi davanın sonuçlanması ile olur. Davanın sonuçlanması ile birlikte davanın tekrar görülmesi gerekir. Danıştay davayı kararı veren mahkemeye iletir. Mahkeme yeniden karar verir. Mahkemenin karara uymama ve eski kararında ısrarcı olma yetkisi de vardır.

<h3>Danıştay Kararı Onarsa Ne Olur?</h3>

OKU  Radyoterapi Teknikeri Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Danıştay kararı onarsa davanın türüne göre uygulanacak işlemler değişiklik gösterir. Eğer Danıştay ilk derece mahkemesi sıfatıyla karar verdiyse karar temyize götürülebilir. Temyiz yetkilisi, İdari Dava Daireleri Kuruludur. Vergi davalarında yetkili Vergi Dava Daireleri Kuruludur.

 <h3>Danıştay Kararına İtiraz Edilir mi?</h3>

Danıştay kararına itiraz için belirli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilecekse bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu dilekçe, Dava Daireleri Genel Kuruluna verilmelidir. Yürütmeyi durdurma kararlarına yapılan itirazlar, yedi günde sonuçlanır.

Danıştay kararının verilmesi ile beraber idare davalarına ilişkin iç hukuk yolları tüketilmiş olur. Bu nedenle Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilirsiniz. Anayasa Mahkemesine başvuru şartı, iç hukuk yollarının tüketilmesidir.

İdare mahkemesi, bölge idare mahkemesi ve son olarak Danıştay derken iç hukuk yolları tükenir. Son olarak Anayasa Mahkemesinde hakkınızı arayabilirsiniz. Buradan da sonuç alamadığınız takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Danıştay kararlarını sorgulayarak itirazı ne zaman gerçekleştireceğinizi öğrenirsiniz. Bu sayede son başvuru tarihlerini kaçırmadan işlemlerinizi gerçekleştirme şansınız olur. Sorgulamanın yanı sıra size yapılan tebligatları da takip etmelisiniz.

Bazen UYAP’ta yer almayan belgeler, tebligat yoluyla size gönderilebilir. Bu nedenle davayı adım adım izlemenizde, gerekli durumlarda bir avukat tutmanızda fayda vardır. Danıştay dosya sorgulama işlemlerini, UYAP sayesinde kolay bir şekilde yapabilirsiniz.