Devlet Bankaları Hangileri? Kamu Bankaları Listesi

Devlet bankası ya da bilinen diğer adıyla kamu bankası bir finans kuruluşu olmaktadır. Yaşamış olduğumuz çevre içerisinde pek çok banka ve şubesinin olduğunu görürüz. Çoğu yerde ATM makineleri bulunmaktadır. Her şehir, ilçe ve sokaklarda farklı bankaların şubeleri bulunmaktadır. Hemen hemen her yerde bankalar faaliyet göstermektedir. Bu sebeple ülkemizde her devlette olduğu gibi doğrudan ya da dolaylı yönden devlete ait olan bankalar bulunmaktadır.

Bu bankalar kendi içlerinde ayrılmaktadır. Kamu mevduat bankaları, kamu katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları hizmet vermektedir. Devlete ait bankaların farklı adları bulunmaktadır. Devlet bankası denildiğinde akla ilk gelen Ziraat Bankası olmaktadır.

Türkiye Bankalar Birliğine göre Türkiye’de hizmet vermekte olan 10 adet banka bulunmaktadır. Bu 10 adet banka devlet bankaları arasında gösterilmektedir. Genel anlamda bakıldığında şube sayısı olarak da fazlalık göstermekte olan Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank akla ilk gelen devlet bankalarından olmaktadır.

Çoğu kişi üç adet devlet bankası olduğunu düşünse de bunun haricinde yedi adet daha devlet bankası bulunmaktadır. Ancak bu bulunan yedi bankanın hizmet statüsü farklı olduğu için halk arasında çok bilinmemektedir. Mevduat bankaları, genel olarak kredi kullandırmak ve krediler için kaynak oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Mevduat bankaları, ticari banka olarak da bilinmektedir.

Kamu sermayeli bankalar haricinde kamu bankaları ve devlet bankaları aynı oranda hizmet vermektedir. Aynı zamanda kamusal sermayeli bankaların hissi oranları halka açık bir şekilde sunulmaktadır. Merkez Bankası hareketlenmeleri sonrasında kamu bankaları da harekete geçti. Çeşitli nedenlerle kredi kullanmak isteyen kişiler en uygun kredilerden yararlanmak amacıyla devlet bankalarını daha fazla tercih etmektedirler.

Devlet Bankası Ne Demek?

Ülkemizde farklı isimlere sahip olan pek çok bankanın şubeleri ve ATM’leri vardır. Dışarı çıktığınızda sokak aralarında dahi bankaların şubelerine para çekme yerlerine rastlamanız mümkün hale gelmiştir. Bankalara artan talep doğrultusunda sürekli olarak açılmaya devam eden şubeler içerisinde müşterilerini merak ettiği konulardan birisi de devlet bankası ile özel bankalar arasındaki farklardır.

Devlet bankası denildiği zaman devletten almış olduğu bir sermaye ile kurulmuş olan bankaları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra sermaye dışında bankanın yönetiminde de devletin atadığı kişiler bulunmaktadır. Kamu ve özel bankalar arasındaki farklar da tam bu noktada artmaya başlamıştır. Kamu bankaları özellikle Pandemi döneminde kredi için banka şartları arttırırken özel bankalar ise güvenliklerini sağlamak amacıyla kredilerde düşüşe gittiler.

BDDK verilerini incelendiğinde 27 Mart 3 Nisan tarihleri arasında özel bankalarda 3.8 milyar TL azalırken kredi hacmi kamu bankalarda ise 8.9 milyar arttı. Aynı zamanda özel bankalar faiz artırdı. Özel bankalar müşteriye yönelik hizmet vermektedir. Özel bankalar, ile kamu bankaları arasındaki temel farklardan birisi de özel bankaların genel olarak mal varlığı 250.000 Türk lirası üzerinde olan müşterileri hizmet vermeleridir.

OKU  Menkul Kıymet Nedir?

Kamu bankacılığı olarak görülen devlet bankalarının mülkiyet ve hisseleri devlete aitken, özel bankaların mülkiyet ve hisseleri tüzel kişilere ya da şirketlere aittir. Günümüzde kamu bankalarına ait banka sayısı 27 iken özel sektöre ait banka sayısı ise 22’dir. Müşteri açısından bakıldığında kamu bankalarının müşteri kitlesinin oldukça geniş olduğu görülmektedir.

Kamu bankaları faiz oranları yüksektir, ancak özel bankacılıkta kişiye özel faiz oranları kullanılmaktadır. Özel bankaların büyüme ve gelişme fırsatı oldukça yüksek iken, kamu bankalarında bu imkan yoktur. Kamu bankacılığında şeffaflık ön planda tutulmaktadır. Her kişiye aynı kalitede ve aynı standartta hizmet verilmektedir. Ancak özel bankacılıkta ise müşteri portföyüne göre değerlendirilme yapılmaktadır

Devlet Bankasından Kredi Çekilir Mi?

Devlet bankası denildiği zaman akla Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası gelmektedir. 1863 yılından bu yana hizmet vermekte olan ve Türkiye’nin ilk bankası olarak da kabul edilen Ziraat Bankası bireysel ya da kurumsal olsun müşterilerinin tamamına mevduat kredi ve kredi kartı gibi ürünler sunan kamu mevduat bankalarından birisidir. Kamu mevduat bankaları kredi kullandırmak ve krediler için kaynak sağlamak amacıyla oluşturulmuş banka türleridir.

Ticari banka olarak da adlandırılmaktadır. Türkiye Vakıflar Bankası 1954 yılından bu yana mevcut hükümet tarafından kurulmuş bireysel ve kurumsal müşterilere mevduat kredi ve kredi kartı gibi ürün hizmeti sunmak amacıyla oluşturulmuştur. Halk Bankası ya da bilinen diğer adıyla Halkbank 1933 tarihinde sanayi ve ticaret alanı için kurulmuştur. O zamandan bu zamana halka hizmet etmek amacıyla kredi ve kredi kartı gibi mevduat Bankası olarak hizmet vermektedir

Kredi Çekilecek Kamu Bankaları Hangileridir?

Türkiye’de devlete ait olan 10 banka bulunmasına rağmen üçü kamu mevduat Bankası sayılmaktadır. Kamu mevduat bankaları genel olarak halka açık kullanımı olan kredi çekme işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bankalar sayılmaktadır. Türkiye’nin ilk bankası olarak da kabul edilen Ziraat Bankası kamu devlet bankalarının arasında yer almaktadır. Bunun dışında Vakıfbank ve Halkbank devlet bankalarından kredi çekebilir kredi kartı talebinde bulunabilirsiniz.

Kamu Bankaları Listesi

Türkiye’de sermayesinin tamamı devletten ya da bir kısmı devletten sağlanmış olan devlete ait bankalar bulunmaktadır. Devlet hizmette altında halka gösterilen 10 adet devlet bankası bulunmaktadır. Doğrudan  vatandaşa hizmet ettikleri için Ziraat Bankası VakıfBank ve Halkbank tanınan bankalardan olmaktadır. Devlet bankası 3 tane olduğu düşünülse de 7 adet banka daha bulunmaktadır. Bu bankaların türü ve hizmet statüsü ise diğerlerinden farklıdır

1- Kamu Mevduat Bankası

Kamu mevduat bankaları kredi kullandırmak ve bu krediler için kaynak sağlamak amacıyla kurulmuştur. Mevduat, kredi ve kredi kartı gibi ürünler sunarlar.

  • Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
ziraat bank
ziraat bank

Vakıfbank
Vakıfbank

2-Kalkınma ve Yatırım Bankası

Kalkınma ve yatırım bankaları özel veya kamu kurumlarına fon sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu bankalar bireysel müşterilere hizmet vermedikleri için devlet statüsünde halk tarafından bilinmemektedir. Bireysel müşterilere hizmet vermemelerinin yanı sıra mevduat kabul etmeyen bir banka türüdür.

  • İller Bankası
  • Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
  • Türk Eximbank
OKU  Kaldıraç Oranı Nedir?
İller Bankası
İller Bankası
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası
Türk Eximbank
Türk Eximbank

3-Katılım Bankası

Katılım bankaları genel anlamda kredi verme ya da mevduat toplamaktan daha farklı bir hizmete çalışırlar. Katılım bankalarında banka ile müşteri arasında kar zarar ortaklığı bulunmaktadır. Kredi verme ya da mevduat toplama işlemi olmadan ortaklık ve finansal kiralama hizmetleri vermektedir. Katılım bankaları geleneksel bankacılık hizmetlerinin faizsizlik prensibini kullanmaktadır. Türkiye’de İslami banka olarak da bilinmektedir.

  • Ziraat Katılım Bankası 2014 yılında kurulup 2015 yılında katılım bankaları arasında faaliyete sunulmuştur.
  • Vakıf katılım Bankası
Ziraat Katılım Bankası
Ziraat Katılım Bankası
Vakıf katılım Bankası
Vakıf katılım Bankası