Devlet Tarla Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Devlet tarla parası sorgulaması yapmak için e-Devlet sistemi kullanılır. E-Devlet sisteminden tarla parası almak için gerekli işlemler yapılır. Devlet, çiftçilere tarım faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli desteği verir. Devlet tarla parası sorgulaması yapmak için e-Devlet şifresini kullanmak gerekir.

Tarım destekleri arasında mazot, gübre gibi farklı seçenekler vardır. Hayvancılık için de farklı destekler verilir. Desteklerin sağlanması için belli şartlar vardır. Bu şartları yerine getirenlere destek ödemeleri verilir.

Destek ödemeleri sayesinde çiftçilerin faaliyetlerini sürdürmesi kolaylaşır. Çiftçiler, destek başvurularını tarım il müdürlüklerine giderek yapılabilir. Destek başvuruları, tarlanın bulunduğu yerdeki tarım il müdürlüğünden yapılabilir. İki ya da fazla tarlası olanların tek bir müdürlükten başvuru yapılması gerekir.

Tarla parası almak isteyen çiftçilerin, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gerekir. Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmayan çiftçilerin yardım alması söz konusu değildir. Yardımlar için başvurular, belli tarihlerde açılır. Bu tarihler arasında başvuruların iletilmesi gerekir.

Devlet Tarla Parası Nedir?

Devlet tarla parası, devletin tarımla uğraşan çiftçilere yaptığı bir ödemedir. Bu ödeme sayesinde çiftçiler, daha kolay bir şekilde faaliyetlerini sürdürür. Devlet tarla parası ödemelerini belirli dönemlerde gerçekleştirir.

Devlet tarla parası miktarı, arazinin genişliğine bağlı olarak değişir. Aynı zamanda yetiştirilen mahsule bağlı olarak de destek tutarı farklılaşır.

Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için verilen destek tutarı 75 TL’dir. Bu destek, mazot için verilir. Gübre desteği, 46 TL’dir. Toplam destek ise 121 TL olarak verilir. Bu destek tutarı, dekar başına verilir.

Çeltik, kütlü pamuk için dekar başına 250 TL mazot desteği verilir. Gübre için 21 TL destek ödenir. Toplam destek tutarı 271 TL’dir. Nohut, kur fasulye ve mercimek için verilen mazot desteği 75 TL’dir. Gübre içinse 21 TL destek verilir.

Desteklerde yıllara göre değişiklikler olabilir. Destek tutarları, yıllara bağlı olarak ekonomik gelişmelere göre değişir. Destek alabilmek için ilk olarak çiftçi kayıt sistemine kaydolunmalıdır. Tarım desteği olarak toprak analizi desteği de verilir.

Tarla Parasına E-Devlet’ten Nasıl Bakılır?

Tarla parasına e-Devlet’ten bakılması mümkündür. Mevcut dönemdeki destek ödemelerinin sorgulanması, e-Devlet’ten yapılabilir. Bunun için ilk önce turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından ekranda yer alan “Giriş Yap” yazan yere tıklanmalıdır.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir. Ardından e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerine giderek alabilir.

Şifre ve kimlik numarası girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen kısımda arama alanına “Tarım” yazılmalıdır. Bu sayede tarım destekleri ile ilgili pek çok işlem buradan yapılabilir.

OKU  E-Devlet’ten Soyunun Nereye Dayandığını Öğrenme

Bu kısımdan, “Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu” seçeneğine tıklanmalıdır. Buradan yeni kayıt oluşturulabilir. Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmayanların, anılan yardımdan yararlanması mümkün değildir.

Buradan kayıt belgesi sorgulama da yapılabilir. Sorgulanacak desteklerden biri çiğ süt desteğidir. “Çiğ süt desteği ödeme bilgisi sorgulama” kısmından işlem yapılabilir.

Destek ödemeleri başladıkça e-Devlet üzerinden sorgulama gerçekleştirilebilir. Bu sayede desteklerin verilip verilmeyeceği hakkında bilgi edinilir.

Tarla Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tarla parası başvurusu yapmak için tarım müdürlüklerine başvuru yapılır. Bu başvuru neticesinde desteklerden yararlanılabilir. Destek için başvuru dilekçesi yazılır. Başvuru dilekçesi aşağıdaki şekildedir.

Bu tarz bir dilekçe yazılarak tarım müdürlüklerine başvuru yapılabilir. Başvuru sırasında hangi desteklerden yararlanmak istediğinizi belirtmelisiniz. Devlet tarla parası sorgulaması yapmak, ödemenin ne zaman başlayacağı açısından önemlidir.

Tarla parası başvurusu sonucu yapılan ödemeler, Ziraat Bankası üzerinden ödenir. Yapılan desteklerin gerekli alanlarda kullanılıp kullanılmadığı denetlenir. Yapılan denetimler neticesinde yersiz kullanımlar tespit edilir.

Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çiftçi kayıt sistemi kayıt yenileme başvurusu yapmak için e-Devlet sistemine girilmelidir. Arama alanına tarım yazılmalıdır. Ardından “Çiftçi Kayıt Yenileme Başvurusu” seçeneğe tıklanmalıdır.

Sonrasında “Yeni Başvuru” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda “Onaylıyorum” yazan alana tıklamak gerekir. Sonrasında “Devam Et” yazan alana tıklanmalıdır.

Çiftçi kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra destek başvurusu yapılabilir. Destek başvurusu sayesinde çiftçilerin işlemlerini yapması daha kolay hale gelir.

Tarla Devlet Desteği Ne Kadar?

Tarla devlet desteği miktarı, mazot ve gübre için farklıdır. Aynı zamanda yetiştirilen ürüne göre destek tutarı değişir. Yem bitkileri, kuru soğan, aspir, patates ve soğan için destek verilir. Tarlalar nadas dönemindeyken de destek söz konusu olur.

Nadas döneminde dekar başına 38 TL destek verilir. Mazot, gübre, toprak analizi gibi destekler sayesinde ürün yetiştirmek kolaylaşır.

Tarla Destek Parası Ne Zaman Verilecek?

Tarla destek parası verilme zamanı, her dönem değişir. Destekleme ödemesi, 11 farklı kalemde yapılır. Bu destekler, 2 milyondan fazla kişiye verilir.

2023 yılı başında yapılan toplam destek tutarları şu şekildedir:

  • 2 milyon 167 bin 958 çiftçiye, 12 milyar 508 milyon 946 bin 845 TL mazot ve gübre desteği
  • 238 bin 93 üreticiye yem desteği olarak 733 milyon 574 bin 582 TL verildi.
  • 634 kişiye 119 milyon 344 bin 310 TL, su ürünleri için verildi.

T.C. Kimlik No İle Mazot Gübre Desteği Sorgulama

T.C. kimlik numarası ile mazot gübre desteği sorgulama yapılabilir. Mazot gübre desteğinin yatırılıp yatırılmadığı, e-Devlet üzerinden ödenebilir. Destekler ile mazot ve gübre alımı yapılabilecek. Destek ödemeleri için tarım müdürlüklerine başvuru yapmak gerekir.

Desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilerin toprak analizi yapması gerekir. Analiz, bakanlık tarafından yetki verilen laboratuvarlarda yapılır. Tarımsal desteklerde pek çok seçenek vardır. Bunlar:

  • Alan bazlı destekler
  • Biyolojik, biyoteknik müdahale
  • Diğer tarımsal amaçlı destekler
  • Hayvancılık desteklemeleri
  • Buzağı desteği
  • Hayvan başı ödeme
  • İpek böceği
OKU  Gıda paketleme makinası nasıl tercih edilir?

Mazot, gübre desteği almak isteyenler ilk olarak çiftçi kayıt sistemine kayıt olunması gerekir. Ardından destek için tarım il müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.

Destek tutarları, her yıl yeniden belirlenir. Bu sayede mazottaki fiyat artışlarıyla orantılı ödeme yapılır. Ödeme almak isteyenler, özellikle başvuru tarihini kaçırmamaya özen gösterilmelidir.

Destekler arasında sertifikalı fidan üretimi, arıcılık, aşı desteği, atık desteği gibi seçenekler vardır. Destek ödemeleri, dekar başına olacak şekilde verilir. Böylece daha geniş arazileri olanlara daha çok ödeme yapılır.

E-Devlet Çiftçi Destekleme Sorgulama

E-Devlet çiftçi destekleme sorgulama ile destek başvurularının durumu öğrenilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Aynı zamanda e-Devlet mobil uygulaması üzerinden de işlem yapılabilir.

E-Devlet sistemine e-Devlet şifresi ile giriş yapılır. Giriş sırasında e-imza, mobil imza kullanılabilir. Çiftçi destekleri; mazot, gübre gibi temel kalemler için yapılır. Toprak analiz gibi farklı destekler de vardır. Destek başvurularının ne zaman yapılacağı, bakanlık tarafından duyurulur.

Çiftçi destekleme için tarım müdürlüğünden başvuru işlemi gerçekleştirilir. Dekar başına ödeme tutarı artar. Desteklerden yararlanmak isteyenlerin ilk olarak çiftçi kayıt sistemine, e-Devlet üzerinden kayıt olmalıdır.

Kayıtsız çiftçiler, desteklerden yararlanamaz. Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük olanların da bu ödemeden yararlanması mümkün değildir. Devlet tarla parası sorgulama yapmak, özellikle ödemelerden haberdar olmak açısından önemlidir. Bu sayede gereksiz yere bankaya gitmenize gerek kalmaz.