E-Devlet Kredi Notu Sorgulama

E-Devlet kredi notu sorgulama işlemi ile risk durumunuz üzerine bir değerlendirme yapma şansınız olur. Kredi notu öğrenme işlemleri, bankalardan ya da Findeks sisteminden yapılır. E-Devlet kredi notu sorgulama tam olarak mümkün olmayan bir işlemdir. Ancak E-Devlet üzerinden risk analiz raporuna ulaşabilirsiniz.

Kredi notu, KKB tarafından hesaplanır. Kredi Kayıt Bürosunun kısaltması olan KKB, bankacılık işlemlerini kolaylaştırmak için kurulan bir sistemdir. Bu sistemin kurucusu da yine bankalardır. Türkiye’nin tek kredi bürosu olan KKB, bireysel ve kurumsal müşterilerin risk durumunu da değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda kredi notu hesaplanır.

KKB sisteminin web ayağını ise Findeks platformu oluşturur. KKB’nin bir uzantısı olan Findeks üzerinden yapılan hesaplama işlemleri, kredi notunu öğrenmeyi kolaylaştırır. Findeks bireysel müşterilere; kredi notu hesaplama, risk raporu sunma gibi hizmetler verir. Aynı zamanda not danışmanı, takipçi, izleme ve uyarı hizmetleri de verilir.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, bireysel müşterilerin bankacılık geçmişi üzerinden hesaplanır. Bankalardan çekilen krediler, kredi kartı kullanımı gibi detaylara göre bir puan oluşturulur. Ödenmeyen borçlar, faize düşen kredi kartları ya da kabaran KMH hesapları, puanın düşmesine yol açar.

Eğer kredi borçlarınızı düzenli ödüyorsanız ya da çok fazla borcunuz yoksa notunuz artar. Kredi notunu öğrenmek, bireyler açısından faydalıdır. Finansal olarak durumunuzu değerlendirmek ve ona göre yeniden borçlanmak açısından kredi notunu incelemelisiniz.

Kredi notu için oluşturulan Findeks raporları, size bir nebze karışık gelebilir. Bu gibi durumlarda bir finans uzmanından yardım almak gerekebilir. Özellikle yüksek borçlar, krediler söz konusu olduğunda uzman desteği fayda sağlar.

Kredi notu oldukça geniş bir aralıkta hesaplanır. En düşük hesaplanan not 0’dır. En yüksek not ise 1900’dür. Bireysel müşterilerin risk analizleri yapılarak puanları hesaplanır. Eğer puanınız 0’a yakınsa kredi kullanma, limit artırma talepleriniz geri çevrilebilir. 1900 puana doğru ise kredi tutarınızı ve diğer taleplerinizi bankalara kabul ettirme şansınız artar.

E-DEVLET’TEN KREDİ PUANI ÖĞRENİLİR Mİ?

E-Devlet’ten kredi puanı öğrenmek mümkün değildir. Ancak risk analiz raporuna, e-Devlet üzerinden ulaşma şansınız vardır. Bu sayede farklı bankalarda olan borçlarınızı, çeklerinizi görüntüleyebilirsiniz. Kredi puanını öğrenmek isteyenler ise belirli bir ücret karşılığında bu işlemi yapabilir. Kredi puanını Findeks üzerinden de öğrenebilirsiniz.

Kredi puanını öğrenmeseniz bile bankalar, KKB üzerinden gerekli sorgulamayı yapar. Buna göre taleplerinize yanıt verir. Kredi notunuzu yükseltmek için düzenli borç ödemesi yapmanız gerekir.

Hakkında icra takibi olanlar için düşük kredi notu söz konusudur. Bu durum halk arasında kara liste olarak bilinir. Bankaların icra takibine düşenler, kara listeye alınır. Bu nedenle kredi ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaları zorlaşır.

OKU  Kredi Borcu Nasıl Ertelenir?

Kredi Puanı E-Devlet’ten Nasıl Bakılır?

Kredi puanına e-Devlet’ten bakmak mümkün olmasa da risk raporunuzu görebilirsiniz. Bu sayede mevcut bankacılık işlemlerinizi inceleme şansınız olur. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.

Ekranda yer alan “Giriş YAP” seçeneğine tıklayarak gelen ekrandan şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Sizden istenen bir diğer bilgi ise T.C. kimlik numaranızdır. Farklı giriş yöntemleri arasından uygun olanı da seçebilirsiniz. Mobil imza, e-imza gibi yöntemler, giriş sürecini hem daha güvenli hem de kolay hale getirir.

Şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek alabilirsiniz. Giriş aşamasını tamamladıktan sonra E-Devlet Kredi Notu Sorgulama için arama alanını kullanmanız gerekir. Buraya Risk Merkezi Raporu Başvurusu yazmanız gerekir.

Gelen ekranda başvuru numarası, tarihi, rapor türü gibi detaylar yer alır. Bu detayları inceledikten sonra “Raporu Görüntüle” yazan kısma tıklamalısınız.

Raporunuzu görüntülemek için bu aşamada bazı bilgileri girmeniz gerekir. Ancak öncelikle şifre almalısınız. Şifre almak için alt kısımda yer alan “Şifre Gönder” seçeneğine tıklamak gerekir. Gelen şifreyi aynı gün içerisinde birden fazla kez kullanmanız mümkündür.

Şifrenizi aldıktan sonra ilgili kısma girmeniz gerekir. Ardından görselde bulunan harfleri ve rakamları girmelisiniz. Raporu dilerseniz indirebilir ya da sadece görüntüleyebilirsiniz.

Raporu açmadan önce cep telefonunuza gönderilen şifreyi tekrar girmeniz gerekir. Şifreyi girdikten sonra “Tamam” yazan kısma tıklamalısınız.

Artık bu aşamada risk analiz raporunu görebilirsiniz. Raporun en üst kısmında kredilerinize ilişkin özet bilgiler yer alır. Kredi; türü, adedi, limiti ve borç toplamı gibi bilgiler burada yer alır. Belgenin devamında kredilere ilişkin detaylar görüntülenir.

Detay kısmında farklı bankalara olan borçlarınız görüntülenir. Bu kısımda kredili mevduat hesabı, kredi kartı gibi borçlar da vardır. Belgenin devamında ise yeni başvurduğunuz kredilere ilişkin bilgiler yer alır.

Daha önce adınıza ihale yasağı konulduysa ona ilişkin bilgileri de görüntüleyebilirsiniz. İhale yasağı, ihalelerde kural dışı davranışlar sergilemek nedeniyle verilir.

En alt kısımda senet ve çeklere ilişkin bilgiler yer alır. Protestolu, ileri vadeli gibi farklı türlerdeki senetleri burada görebilirsiniz. Çek kısmında karşılıksız çıkan, ödenmeyen çekler yer alır. Eğer üzerinizde çek düzenleme yasağı varsa onu da rapor da görebilirsiniz.

T.C. İle Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. ile kredi notu sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için e-Devlet sistemine girmeniz gerekir. e-Devlet sisteminde risk analiz raporu kısmından detaylara ulaşabilirsiniz. Ancak kredi notu, raporda yer almaz. Kredi notunu öğrenmek için bankalara başvurabilirsiniz.

Kredi notu hesaplama sürecinde farklı değişkenler dikkate alınır. Eğer halen devam eden bir krediniz varsa puana %35 etki eder. Kredinizi düzenli olarak ödeyip ödemediğiniz de aynı oranda etkilidir. Kredi kullanım sıklığı için %10 oranında bir etkiden bahsetmek mümkündür. Henüz yeni kullanılan krediler %11, diğer değişkenler ise %9 etki gösterir.

OKU  Boğa Piyasası Nedir?

Yukarıdaki değişkenlere göre puanlar şu şekilde kategorize edilir:

  • 0-699, bu puan aralığı en riskli aralık olarak değerlendirilir.
  • 700-1099 orta
  • 1100-1499 az risk
  • 1500-1699 iyi
  • 1700-1900 çok iyi

Kara Liste Sorgulama E-Devlet’ten Nasıl Yapılır?

Kara liste sorgulama e-Devlet’ten değil bankalar aracılığıyla yapılır. E-Devlet’ten risk analiz raporunu indirme şansınız vardır. Risk analiz raporunda mevcut borçlarınıza ilişkin detaylar bulunur.

Kara liste sorgulama ile kredi puanınızı Findeks aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Findeks sorgulamaları mobil şubeden yapılabilir. Aynı zamanda internet şubesinden de sorgulama yapılabilir. Kimlik numaranızı sisteme girerek ilk olarak onay beklemeniz gerekir. Ardından SMS onayı ile kredi notunu öğrenmek mümkün olur.

Kredi Risk Raporu e-Devlet’ten Alınır mı?

Kredi risk raporu e-Devlet’ten alınabilir. Bunun için Risk Merkezi Raporu Başvurusu ekranına ulaşmanız gerekir. Rapora ulaşmak için ilk olarak Şifremi Gönder yazan kısma tıklamalısınız. Ardından telefonunuza gönderilen şifreyi girmelisiniz. Böylece rapor karşınıza gelir. Raporda kredi, kredili mevduat hesabına ilişkin bilgileri görebilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Düzelir?

Kredi notunu düzeltmek için şu detaylara dikkat etmelisiniz:

  • Kredi kartı borcunuzun her ay tamamını ödemelisiniz.
  • Ödeyemeyeceğiniz tutarlarda kredi çekmemelisiniz.
  • Banka üzerinden yapacağınız düzenli fatura ödemeleri kredi notuna olumlu etki yapar.
  • Sık sık kredi çekmemek ya da çok fazla kredi kartı almamak gerekir.
  • Takibe düşen kredilerinizi kapatmak

Yukarıdaki maddeleri uygulayarak kredi notunuzu düzeltebilirsiniz. Böylece kredi çekmek istediğinizde bankadan onay almak kolaylaşır. E-Devlet kredi notu sorgulama işlemi ile hangi borçlarınızı ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.