E-Devlet Terhis Belgesi Sorgulama

E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Terhis belgesi, kişilerin askerlik durumunu kanıtlayan bir belgedir. Bu belgeyi alarak askerliğinizi yapıp yapmadığınızı kanıtlayabilirsiniz. E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemi ile belgeyi görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Askerlik belgesi; iş başvurularında, okul kayıtlarında ya da farklı bir işlem için gerekebilir. Bu belgeyi alarak ilgili kurumlara teslim edebilirsiniz. E-Devlet üzerinden belgeye ulaşmak son derece kolaydır. Bu sayede hızlı bir şekilde terhis belgesinin dökümüne ulaşabilirsiniz.

Terhis belgesi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenir. Belge üzerinde kişinin kimlik bilgileri ve askerlik durumu hakkında bilgiler yer alır. Belgede yazanlar, kişinin askerliği yapıp yapmamasına ya da tecil ettirmesine göre değişiklik gösterir.

Terhis belgesini askerlik şubesine giderek de almak mümkündür. Ancak bunun için vaktiniz yoksa en mantıklı çözüm, e-Devlet üzerinden çıktı almaktır.

<h3>Terhis Belgesi Nedir?</h3>

Terhis belgesi, kişinin askerlikle olan ilişki durumunu belirten bir belgedir. Kişi eğer askerliğini yaptıysa belgede bu durum belirtilir. Ancak yapmadıysa bunun nedeni belirtilir. Belgeyi doküman şeklinde alarak ilgili kurumlara teslim edebilirsiniz.

Terhis belgesi özellikle iş başvuruları sırasında ihtiyaç duyulan bir evraktır. Bu belgeyi bizzat kendi e-Devlet sisteminizden ya da askerlik şubesinden alabilirsiniz. Ancak vekâlet verdiğiniz bir kişi de sizin adınıza askerlik belgenizi askerlik şubesinden alabilir.

Terhis belgesini bir kuruma vermeniz gerekmese bile alabilirsiniz. Bu sayede ihtiyaç olduğu zaman kullanmanız mümkün olur.

<h2>E-DEVLET’TEN TERHİS BELGESİ ALINIR MI?<h2>

E-Devlet’ten terhis belgesi almak için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT’ye giderek alabilir. Bunun yanı sıra e-imza, mobil imza gibi farklı yöntemlerle de sisteme giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet sisteminin adresi turkiye.gov.tr şeklindedir. Bu adrese girdiğinizde şifre ekranına ulaşmak için “Giriş Yap” yazan kısma tıklamalısınız. Buraya tıkladığınızda karşınıza aşağıda yer alan ekran gelir.

Yukarıdaki ekranda ilk olarak kimlik numaranızı girmelisiniz. Üst kısımda bulunan internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi farklı yöntemlerle de sisteme giriş yapmanız mümkündür.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresini girmelisiniz. E-Devlet şifreniz olduğu halde hatırlamıyorsanız “Şifremi Unuttum” yazan kısma tıklamalısınız. Şifrenizi biliyorsanız ilgili alana girmeli ardından “Giriş Yap” yazan yere tıklamalısınız.

Burada askerlik terhis belgesine ulaşmak için iki farklı yol kullanmanız mümkündür. İlk yol arama alanına askerlik durum yazarak sorgulama yapmaktır. Gelen sonuçlar arasından “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” seçeneğine tıklayarak belgeye ulaşabilirsiniz.

Tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem ise alt kısımda yer alan “e-Hizmet kategorileri” kısmından “Güvenlik” seçeneğini tercih etmektir. Ardından gelen sayfada “Milli Savunma Bakanlığı” yazan kısma tıklamalısınız.

Bu adımdan sonra gelen ekranda “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” seçeneğine tıklamanız gerekir.

Sistem size askerlik durum belgenizi vermeden önce bir bilgilendirme metni sunar. Bu metni okuduktan sonra onaylamanız gerekir.

OKU  Sosyal Yardım Başvuruları Nasıl ve Ne Zaman Yapılır? 2024

Metni oluşturduktan sonra gelen ekranda “Yeni Belge Oluştur” seçeneğine tıklamalısınız.

Bu aşamada artık belgeniz karşınıza çıkar. Belgenin üst kısmında sayı, yer-tarih, konu ve verilecek kurum bilgileri yer alır.

Belgenin alt kısmında sorgulama sonuçları gösterilir. Eğer askerliğinizi yaptıysanız askerlik işlemleri açısından bir sakınca olmadığı belirtilir. Aynı zamanda kimlik bilgileriniz de bu alanda görünür.

Askerliğini yapmayanların terhis belgesinde farklı bilgiler bulunur. E-Devlet terhis belgesi sorgulama işlemi neticesinde bu kişiler de tecil tarihi, askerlik yapmama nedeni gibi bilgilere ulaşabilir.

E-Devlet üzerinden yapılacak işlemlerde aynı belgenin günde sadece bir kere görüntülenmesine izin verilir. Bu nedenle acil çıktı almanız gereken durumlarda, belgeyi görüntüledikten sonra hemen çıktısını almalısınız.

<h3>Askerlik Başlangıç ve Bitiş Tarihi Nasıl Öğrenilir?</h3>

Askerlik başlangıç ve bitiş tarihini öğrenmek için e-Devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. E-Devlet sisteminde yeni sayılan uygulamalardan biri “Askerliğim” uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde askerlikle ilgili birçok bilgiye erişebilirsiniz.

Askerlik başlangıç ve bitiş tarihlerini bu kısımdan görme şansınız vardır. Böylece ne zaman askere gittiğinizi ve askerden ne zaman geldiğinizi hatırlayabilirsiniz. Askerlik, Türkiye’de her ne kadar zorunlu bir hizmet olsa da bedelli askerlik gibi uygulamalar ile bu zorunluluk esnetilir.

Askerlik hizmetini yapma yaşı 21’dir. Ancak eğitim, sağlık gibi sebeplerle daha ileri yaşlarda da bu hizmet yerine getirilebilir. Bu nedenle başlangıç ve bitiş tarihleri de kişilerin böyle özel durumlarına göre değişir.

<h3>Askerlik Durum Belgesi Nereden Alınır?</h3>

Askerlik durum belgesini almak için e-Devlet sistemine girmek gerekir. E-Devlet sisteminde “Askerlik Durum Belgesi” yazarak arama yaptığınız takdirde ilgili belgeye erişebilirsiniz. Belgeyi, e-Devlet sistemi üzerinden görüntüledikten sonra yazıcınızdan çıktı alabilirsiniz.

Askerlik durum belgesi, tecil tarihi bitenler ve yoklama tarihi gelenler açısından da önemlidir. Kaçak duruma düşmemek için bu tarihleri durum belgesi üzerinden görebilirsiniz. Bunun yerine “Askerliğim” kısmından da gerekli detaylara ulaşma şansınız vardır.

Askerlik durum belgesi mevcut durumunuzu ifade eder. Ancak bu durumunuzda değişiklik olduğunda yeniden belge almanız gerekir. Örneğin tecil süreniz dolduysa yeni bir tecil işlemi yaptırmanız ya da askere gitmeniz gerekebilir.

Askerlik durum belgesini almak için bağlı olduğunuz askerlik şubesine de gidebilirsiniz. Askerlik şubesine bizzat kendiniz giderek belgenizi alabilirsiniz.

<h3>T.C. Kimlik No İle Askerlik Sorgulama Nasıl Yapılır?</h3>

T.C. kimlik no ile askerlik sorgulaması yapmak, e-Devlet üzerinden mümkündür. E-Devlet üzerinden hem kimlik numaranızı hem de e-Devlet şifrenizi girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sırasında eğer varsa e-imza, mobil imza da kullanma şansınız vardır.

Sorgulamanın yanı sıra doğrulama işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabilir. Böylece bir firmaya ya da kamu kurumuna verdiğiniz belgenin doğruluğu kolayca anlaşılır. Askerlik sorgulama işlemi sonucunda aldığınız belgeyi kuruma verdiğinizde, kolayca doğrulama işlemi yapılabilir. Bu sayede sizin belge için ekstra bir onay almanıza gerek kalmaz.

OKU  İzale-i Şuyu Davası Ne Demektir?

<h3>Terhis Belgesi E-Devlet’e Ne Zaman Düşer?</h3>

Terhis belgesinin e-Devlet’e düşme tarihi, belgenin verilme tarihi ile farklı olabilir. Bu nedenle terhis olduktan sonra belgenizi hemen e-Devlet’te göremeyebilirsiniz. Bunun nedeni, terhis dosyasının askerlik şubesinde işleme geç alınması olabilir. Bu nedenle askerlik terhis belgesinin yaklaşık bir ay içerisinde sistemde görünmeye başlayacağını söylemek mümkündür.

Askerliğinizi tamamladıktan sonra size verilen terhis belgelerini saklayarak gerekli durumlarda onları kullanabilirsiniz. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra birlik komutanlığı tarafından belge verilir. Böylece yeni belge almanıza gerek kalmaz.

<h3>Terhis Belgesi Nereden Alınır?</h3>

Terhis belgesini askerlik şubesinden ya da e-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Terhis olduğunuzun belgede görünmesi için askerlik hizmetinizi resmi olarak bitirmeniz gerekir. Belgenin geçerlilik kazanması için resmi kayıtlarda yer alan terhis tarihinden sonra düzenlenmesi gerekir.

<h3>Askerlik Yaptığım Tarihleri Nasıl Öğrenebilirim?</h3>

Askerlik yaptığınız tarihleri öğrenmek için E-Devlet sistemine girmelisiniz. Ardından Milli Savunma Bakanlığı hizmetlerinden biri olan “Askerliğim” uygulamasını kullanmalısınız. Bunun yanı sıra “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” işlemi ile de askerlik tarihlerinizi öğrenebilirsiniz.

Askerlik hizmetini tamamlayanlar, belirli nedenlerle tarihlere ihtiyaç duyabilir. Bazı firmalar ya da kurumlar, size çeşitli sebeplerle askerlik tarihinizi sorabilir. Bu tarihleri, E-Devlet terhis belgesi sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Belgenin çıktısını alarak sakladığınız takdirde gerekli durumlarda tarih bilgisine ulaşmanız daha kolay olur.