E-Devlet’ten Aile Hekimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet’ten aile hekimi sorgulama yapmak mümkündür. Aile hekimliği sistemi, 2010 yılı sonunda tüm illerde uygulanmaya başlanmıştır. E-Devlet’ten aile hekimi sorgulama yapmak, bulunduğunuz yerde hangi hekime başvuracağınızı anlamak açısından önemlidir.

Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla 2010 yılında aile sağlığı merkezleri kurulmuştur. Aile sağlığı merkezleri, her mahallede açılarak sağlık hizmetlerini kolay ulaşılabilir kılmıştır.

Vatandaşların ufak tefek sağlık sorunlarını aile hekimleri aracılığıyla çözmesini sağlamıştır. Aile hekimi atamaları, sistem üzerinden ve kişinin kendi başvurusu üzerine yapılır. Ancak bireylerin her zaman istediği aile hekimine geçmesi, hekimin baktığı hasta sayısına göre mümkün olmayabilir.

Aile hekiminin yoğunluğunun fazla olması durumunda bireylerin farklı bir hekime ataması yapılır. E-Devlet internet sitesi, e-Devlet mobil uygulaması ve e-Nabız üzerinden aile hekimi, sorgulama işlemleri yapılır. Böylece aile sağlığı merkezine gitmeye gerek kalmaz.

T.C. No İle Aile Hekimim Kim?

T.C. no ile aile hekiminin kim olduğunu öğrenmek mümkündür. Bunun için e-Devlet sistemine girmek gerekir. Bunun için e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir. E-Devlet sistemine girdikten sonra “Giriş Yap” seçeneğine tıklamak gerekir.

Gelen ekranda T.C. kimlik numarası yazılmalıdır.

Ardından e-Devlet şifresi yazılmalıdır.

Tüm bilgilerin hatasız olarak girildiğinden emin olduktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda arama alanına “Aile hekimi” yazılmalıdır.

e-Devlet üzerinden aile hekimliği ile ilgili pek çok işlem yapılabilir. “Sağlık Bakanlığı/Aile Hekim Bilgisi Sorgulama” kısmı kullanılabilir. Buradan aile hekiminin kim olduğu öğrenilebilir.

Sorgulama alanına tıkladıktan sonra e-Devlet sistemi kime aitse onun adı ve soyadı yazar. Ardından hekim adı ve soyadı belirtilir. Bu kısımda hekim adı ve soyadı yazar. Bağlı olunan aile sağlığı merkezi ve adresi de burada gösterilir.

Aile Hekimin Yoksa Ne Yapmam Gerekir?

Aile hekiminin olmaması halinde yapılması gereken aile sağlığı merkezine gidilmelidir. Bunun yerine e-Devlet üzerinden ya da e-Nabız’dan aile hekimi belirleme işlemi yapılabilir.

Aile hekimi, ikamet adresinize göre otomatik olarak atanır. Bu nedenle genellikle herkesin aile hekimi vardır. Ancak istisnai durumlar söz konusu olabilir.

Aile hekiminin kim olduğunu henüz bilmiyorsanız e-Devlet’ten sorgulama yapabilirsiniz. Bu sayede aile hekiminizin kim olduğunu öğrenmek mümkün olur. Aile hekimi değişikliği işlemi de online olarak yapılabilir.

Soğuk algınlığı, pansiyon, şeker ölçümü gibi durumlarda aile hekimliğine müracaat edilebilir. Ayrıca bebeklerin ve çocukların aşı takibi de aile hekimliklerinden yapılır. Bebeklerin boy ve kilo ölçümü de aile hekimlikleri aracılığıyla yapılır.

OKU  İŞKUR TYP Başvuru Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır?

SMS İle Aile Hekimi Sorgulama Yapılır mı?

SMS ile aile hekimi sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için Turkcell, Vodafone, Turk Telekom üzerinden farklı numaralara mesaj gönderilir. Turkcell üzerinden AH TCKIMLIK NO yazıldıktan sonra 2200’a mesaj atılır. Bunun yerine 6998’e de mesaj atılabilir.

Mesajı gönderenlere aile hekiminin adının ve soyadının yazılı olduğu mesaj gönderilir. Aynı zamanda açık adres ve şehir bilgileri de mesajda yer alır. Türk Telekom üzerinden de aile hekimi sorgulama yapılabilir.

AH T.C. KİMLİK NUMARASI yazdıktan sonra 5115’e mesaj atılmalıdır. Bunun yerine 6998’e de mesaj gönderilebilir. Bu sayede aile hekimine ilişkin tüm bilgilere erişim sağlanabilir. Aile hekimi hakkında gerekli bilgilere erişmek isteyenler, diğer sorgulama alanlarını da kullanabilir. Diğer sorgulama alanları e-Devlet ve e-Nabız sistemidir.

E-Nabız Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?

E-Nabız’dan aile hekimi değiştirmek için enabiz.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra ana ekranda yer alan “Aile Hekimi Değiştir” kısmından işlem yapılabilir. Bu kısımda mevcut aile hekimi bilgileri de yer alır.

E-Devlet’ten aile hekimi sorgulama yapmak yerine e-Nabız da kullanılabilir. E-Nabız üzerinden aile hekiminin kim olduğu ve hizmet verdiği merkez öğrenilir. Aynı zamanda aile sağlığı merkezinin adresi de bu kısımda yer alır.

Aile sağlığı merkezinden hizmet almak isteyenlerin e-Nabız ya da MHRS üzerinden randevu almasında fayda vardır. Bunun için mhrs.gov.tr adresine girilmelidir. Kişi hem kendisi hem de çocukları için randevu alabilir.

Randevu gün ve saatinde aile hekiminin muayenesinde bulunmak zorunludur. Aksi takdirde on beş gün süreyle tekrar randevu alınması mümkün değildir. Aile hekimine çok ciddi olmayan hastalıklar için gidilebilir. Bunun yanı sıra kan aldırma, tansiyon ölçümü gibi işlemler de aile hekimlikleri bünyesinde yapılır.

Aile hekiminin olmadığı zamanlarda aynı sağlık merkezinde bulunan diğer hekimler de hastalarla ilgilenebilir. Aile hekimleri gerekli durumlarda ev ziyaretleri de yapar. Aynı zamanda çeşitli durumlarda telefonla bilgilendirme de yapılır.

E-Devlet’ten Aile Hekimi Değiştirilir mi?

E-Devlet’ten aile hekiminin değiştirilmesi mümkündür. Aile hekiminin değiştirilmesi için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Ardından “Sağlık Bakanlığı/Aile Hekimi Değiştirme” seçeneğine tıklanmalıdır.

Gelen ekranda “Uygulamaya Git” yazan alana tıklanır.

Sistem üzerinden e-Nabız sistemine yönlendirme yapılır. Bu ekranda ilk olarak şehir bilgisi seçilmelidir. Ardından ilçe bilgisi seçilir. Değişikliğin gerekçesi de bu alandan seçilmelidir. Seçilmek istenen aile sağlığı merkezi belirtilir.

Değişikliğin gerekçesi alanında farklı seçenekler sunulur. Bunlar:

  • Aile/ikamet değişikliği
  • Dönemsel adres değişikliği
  • Erişim kolaylığı
  • Sağlık çalışanlarının mesleki açıdan tercihi
  • Aile hekimine ilk defa kayıt

Bu seçenekler arasından uygun olanı tercih etmeniz gerekir.

Gelen ekranda seçilmek istenen hekimin yanında yer alan kutucuk işaretlenmelidir. Ardından “Aile Hekimi Değiştir” seçeneği işaretlenmelidir.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra kişinin değişiklik talebi yerine getirilir. Bu sayede istenilen aile hekimine geçilir. Aile hekimi tercihi yapıldıktan sonraki ay içerisinde değişiklik gerçekleşir.

OKU  Eskart bakiye yükleme

Aile hekimi değişikliği, üç ayda bir kere olacak şekilde yapılır. Aile hekimi değişikliği işlemi ayın 5’i ile 21’i arasında yapılır. Bu tarihler dışında değişiklik yapılamaz. Aile hekimi değiştirme işlemi 3 ayda birden fazla kez yapılamaz.

Taşınınca Aile Hekimi Değişir mi?

Taşınınca aile hekimi değiştirme işlemi, kişinin kendisi tarafından yapılabilir. Aynı zamanda otuz gün içerisinde bir talep olmazsa Toplum Sağlığı Merkezi tarafından aile hekimi ataması yapılır. Taşınılan yer aynı mahalle sınırları içerisindeyse değişiklik yapılmasına gerek yoktur.

Taşınmaya bağlı değişiklikler söz konusu ise bekleme olmadan değişiklik yapılır. Yani kişi hemen yeni aile hekiminde tedavi olmaya başlayabilir. Aile hekimi değiştirme işlemi kısa sürede kayıtlara geçer.

Aile Hekimi Hangi Hastalıklara Bakar?

Aile hekimlerinin baktığı hastalıklar arasında birçoğu vardır. Aile hekimi bütüncül bir açıdan hastalığı ele alır. Ancak gerekli durumlarda bir üst sağlık kuruluşuna hastanın sevkini yapar. Hastanın mevcut durumu bir bütün olarak ele alınır.

Aile hekimlerinin yoğunluğu özellikle kalabalık bölgelerde fazladır. Bu nedenle aile hekimine gitmeden önce e-Nabız üzerinden randevu alınmasında fayda vardır. Randevu aldıktan sonra belirtilen saatte muayene olunabilir.

Aile hekimleri sadece hafta içi çalışır. Hafta sonu aile sağlığı merkezleri kapalıdır. Hastalar, acil durumlarda hastanelerin acil servislerine başvuru yapar. Aile hekimlerine ilaç ve rapor yazdırmak için giden pek çok hasta vardır.

Ancak gerçekten ihtiyaç olmadığı sürece hastaya rapor yazılması zorunlu değildir. İlaç, sadece hekimin uygun görmesi halinde yazılır. E-Devlet’ten aile hekimi sorgulama yapmak ve mevcut sağlık sorunları için hekimden yardım almak mümkündür.