E-Devlet’ten Soyunun Nereye Dayandığını Öğrenme

E-Devlet’ten soyunun dayandığı yeri öğrenme işlemi yapılabilir. Bu sayede atalarınızın nereden geldiğini öğrenmeniz mümkün olur. E-Devlet’ten soyunun dayandığı yeri öğrenme işlemi, turkiye.gov.tr adresinden yapılır. E-Devlet mobil uygulamasından da aynı işlemleri yapmak mümkündür.

Alt ve üst soy sorgulama işlemleri, özellikle iki-üç kuşak öncesini öğrenmek isteyenler tarafından yapılır. Bir nesil öncesini, onların hangi topraklarda yaşadığını bilmek kolaydır. Çünkü çoğu insan babaanne, anneanne ve dedeleriyle bizzat görüşme fırsatı bulur.

Anne ve babanızdan da onlar hakkında bilgi almanız mümkün olur. Ancak babaanne, anneanne ve dedelerin büyükleri hakkında çok fazla bilgi yoktur. Seneler önce yaşayan büyüklerinizi tanımak, soy ağacı uygulaması sayesinde son derece kolaydır.

Atalarınızın doğduğu ve büyüdüğü toprakları öğrenmek, nereli olduğunuzu da bilmenizi sağlar. Memleketinde yerleşik olan insanların yanı sıra sonradan bir yere göç edenler bir hayli fazladır. Yörük kültürüne sahip bir toplum olan Türkiye’de birçok insan sürekli yer değiştirmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle atalarınız hiç bilmediğiniz topraklardan gelmiş olabilir. 

Soy Ağacı Nedir?

Soy ağacı, bir insanın; çocuklarını, anne, babasını; anneanne, babaanne, dedesini ve daha büyüklerini gösteren tablodur. Bu tabloya bakarak soyunuzun nereden geldiğini, kimlere ve nereye dayandığını görebilirsiniz. Soy ağacı uygulaması yeni sayılabilir. Yakın zamanda e-Devlet üzerinden erişime açılmıştır.

Soy ağacı ile genellikle en son ulaşılabilen kayıtlara kadar gidilir. Kayıtlar genellikle 1800’lerin ortalarına kadar ilerler. Genellikle en son ulaşabileceğiniz atalarınızın bilgisi şu şekildedir:

  • Babasının annesinin babasının babası
  • Babasının babasının babasının babası
  • Babasının babasının babasının annesi
  • Annesinin annesinin babasının babası

Soy ağacı bilgileri içerisinde ataların isimleri, doğum yerleri ve tarihleri yer alır. Bunun yanı sıra nüfuslarının bulunduğu il, ilçe, mahalle ve köyler de yazar. Diğer bilgiler ise cilt, hane, birey sıra no, medeni hal şeklindedir. Söz konusu kişilerin ölüm, yaşam bilgileri ve ölüm tarihleri de soy ağacında ulunur.

SOY AĞACI ARAŞTIRMASI NASIL YAPILIR?

Soy ağacı araştırması yapmak için ilk olarak yapmanız gereken turkiye.gov.tr adresine girmektir. Bu adrese girdikten sonra ekranın sağ tarafında yer alan Giriş Yap seçeneğine tıklamak gerekir.

Giriş Yap kısmına tıkladıktan sonra şifre ekranına ulaşırsınız. Buradan T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. Diğer giriş yöntemleri; e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı şeklindedir. Ayrıca internet bankacılığını kullanarak da sisteme girmek mümkündür. Örneğin; Ziraat Bankası internet bankacılığını kullanıyorsanız buradaki şifrenizle ve kimlik numaranızla e-Devlet sistemine ulaşabilirsiniz.

T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra e-Devlet şifrenizi aşağıda yer alan alana girmelisiniz.

OKU  Eskart bakiye yükleme

Tüm bilgileri girdikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklamanız gerekir.

Şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama alanına soy ağacı yazmanız gerekir. Burada karşınıza iki seçenek çıkar. Bunlardan ilki “alt-üst soy bilgisi sorgulama” seçeneğidir.

Diğer bir seçenek ise “Soyağacı görüntüleme” şeklindedir. Bu seçeneğe tıkladığınız soy ağacınızı bir diyagram şeklinde görürsünüz. Bu görüntünün çıktısını alarak duvarınıza asabilirsiniz.

Alt üst soy sorgulama kısmında ise yukarıdaki şekilde bir görüntü yer alır. Tabloda en üst sırada soyun en son dayandığı kişi gösterilir. Yani en eski tarihli kaydı olan kişiye en üst sırada yer verilir.

Alt ve üst soyda yer alan herkesin yakınlık derecesi bilgileri en başta verilir. Aynı zamanda doğum yeri ve tarihi de gösterilir. Tabloda yer alan herkesin anne ve baba isimleri yazılır. Bağlı bulunulan il, ilçe, köy bilgileri, ölüm tarihi ve medeni hal detayları da tabloda yer alır.

Soy Ağacı Kaç Yılına Kadar Gösteriyor?

Soy ağacının gösterdiği en son yıllar 1800’lü yıllardır. E-Devlet’ten soyunun dayandığı yeri öğrenme işlemi ile en son 1800’lü yıllara kadar gidilebilir. Bu yıllarda yaşayan en son aile büyüğünüzün bilgileri soy ağacına işlenir.

Kişinin yaşına göre 1800’lü yıllarda doğan büyüğü ile yakınlık derecesi değişir. Aradaki yaş farkı açıldıkça 1800’lü yıllardaki kayıtlar hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Adını ilk defa duyduğunuz büyüklerin memleket bilgileri de sizden farklı olabilir. Böylece atalarınızın geldiği toprakları öğrenerek kökenleriniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Eski Nüfus Kayıtları Nasıl Bulunur?

Eski nüfus kayıtlarını bulmak için gerekli işlemleri, turkiye.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Bu adrese girdikten sonra arama alanına soy ağacı yazarak ilgili kısma erişebilirsiniz. Soy ağacı görüntüleme, alt-üst soy sorgulama ekranlarından gerekli işlemleri yapma şansınız vardır.

Nüfus kayıtları, 1800’lü yıllara kadar gider. Bu kayıtlara ulaşarak ailenizi daha yakından tanıyabilirsiniz. Soy ağacı anne ve baba tarafı hakkında bilgi verir. Böylece hem annenizin hem de babanızın soyunu tanımanız mümkün olur. Eski nüfus kayıtlarında alt soy da görünür. Alt soyda bulunan çocuklar, torunlar görüntülenebilir.

E-Devlet Soy Ağacı Nasıl Bakılır?

E-Devlet soy ağacına bakmak için turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Bu adreste arama alanına “Soy Ağacı Görüntüleme” yazarak ilgili kısmı görebilirsiniz. Soyağacı Görüntüleme için sistem sizi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sitesine yönlendirir.

Soy ağacını soyagaci.nvi.gov.tr adresine girerek doğrudan da görebilirsiniz. Burada soy ağacı size bir diyagram halinde gösterilir. Diyagram şekilde görüntülemeyi istediğiniz gibi renklendirebilirsiniz. Diyagramın etrafını çerçeve görüntüsü ile kapatabilir ve çıktısını alarak istediğiniz yere asabilirsiniz.

T.C. İle Soy Ağacı Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. ile soy ağacı sorgulama yapmak için işlemlerinizi, turkiye.gov.tr adresine girerek gerçekleştirebilirsiniz. Bu adrese girdikten sonra ekranın alt kısmında bulunan “Kişisel Bilgiler” kısmına tıklamalısınız. Bu yöntem, alternatif bir giriş seçeneği olarak kullanılabilir.

OKU  Emeklilik (DYS) Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kişisel Bilgiler kısmına tıkladıktan sonra “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” seçeneğine tıklamanız gerekir.

Alt-üst soy bilgisi sorgulama kısmından ilgili bölüme erişebilirsiniz.

Soy Ağacı 1800 Öncesi E-Devlet’ten Sorgulanır mı?

Soy ağacı 1800 öncesi e-Devlet’ten sorgulama işleminin yapılması, bazı nedenlerle mümkün değildir. MERNİS sisteminde yer alan bilgiler, 1904 yılına dayanır. 1904 yılında Osmanlı Devleti tarafından nüfus sayımı yapılmıştır.

MERNİS sistemi, bu bilgileri sisteme kaydederek halkın ulaşımına açmıştır. Ancak bundan öncesine dair yazılı belgelere ulaşmak mümkün olmadığı için daha eski tarihlerde yaşayan atalarınız hakkında bilgi almak zordur. Bu tarz bilgileri aile büyüklerinizden ve onların muhafaza ettiği belgelerden öğrenebilirsiniz.

Köken Sorgulama Neden Yapılır?

Köken sorgulama işlemleri, insanların soylarını öğrenme merakından kaynaklanır. Bazı insanlar farklı nedenlerle ataları hakkında çok fazla bilgiye sahip değildir. Özellikle anne ve babasını erken yaşta kaybedenler, köken sorgulama konusunda daha istekli olur.

Köken sorgulama işlemi neticesinde ailenin göç güzergâhı öğrenilebilir. Köken sorgulama işlemi, aynı soydan gelen farklı akrabaları tanımak için de önemlidir. Büyüklerinizle aynı soydan gelen ve halen hayatta olan kişileri, alt-üst soy sorgulamadan yola çıkarak öğrenebilirsiniz.

Köken sorgulama, e-Devlet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilir. E-Devlet’te bulunan alt-üst soy sorgulama kısmından kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz soy ağacı görüntüleme kısmına da tıklayabilirsiniz.

Köken sorgulama, gençlerin büyüklerini tanıması için de önemlidir. Kökenleri tanımak, nereden geldiğini bilmek; insanların içerisindeki merak duygusunu giderir. E-Devlet’ten soyunun dayandığı yeri öğrenme işlemini kolayca yaparak, atalarınızı ve onların geldiği toprakları tanıyabilirsiniz.