Elliot Dalga Teorisi

Elliot Dalga Teorisi, Ralph Nelson Elliot’un öngörüsüyle geliştirilen bir teoridir. Ralph N. Elliot, doğadaki hareketlerin belirli bir sistemle gerçekleştiğine inanıyor ve bu sistemin de piyasa hareketlerini tetikleyebileceğini öne sürüyordu. Bu teoriye göre doğadaki her olay bir sonraki olay için belirli etkiler yaratır.  

Elliott dalga teorisi, 1920’lerde çok sayıda finansal verinin incelenmesiyle keşfedilen ve piyasaların ne olağandışı ne de öngörülemez olarak kabul edildiğini gösteren bir teoridir. Bu, en yaygın analiz türlerinden biridir. Toplumun zihniyetinden etkilenerek tekrarlanan döngülerden oluşur ve bu durum epizodlarla sonuçlanır. Bu dalgalar daha açık bir şekilde dürtülere ve düzeltmelere bölünmüştür.

Elliott Dalga Teorisi Nedir?

Bu teori en eskilerden biridir ve önemli bir yer tutar. 80 yıl önce borsanın rastgele hareket etmediğini gören Ralph Elliot, piyasa hareketlerinin tahmin edilebilir olduğu sonucuna vardı. Bugüne kadar hala büyük bir başarı ile kullanılan bir teoridir. Piyasanın denge seviyesini tahmin etmek için kullanılır. Dalga, bir tepe noktasından diğerine geçen zaman periyodudur. Bu dalga yapılarının içinde ritimler ve döngüler, Fraktal ve Fibonacci sayıları bulunur. Önemli bir özellik, yinelenen desenlerin fraktal olmasıdır. Başka bir deyişle, her büyük dalga daha küçük alt dalgalardan oluşur. Bu nedenle Dalga Teorisi olarak adlandırılan araştırmalarda anlatılmaktadır.

Pazarlamacıların tekrar kalıplarını doğru bir şekilde yorumlayabilirlerse bir sonraki aşama için faydalı sonuçlar elde edebileceklerine dikkat çekiyor. Ritim, döngü durmaksızın tekrar edecek şekilde programlanmıştır. Yinelemeler, yapıcılar ve yıkıcılar olarak iki ayrı sınıfta temsil edilebilir ve muhtemelen 5-3 kalıbı ile anlaşılması en kolay olanıdır. Elliot teorisi, çeşitli günlük çalışmalarda ve ona başka kurallar eklenerek bugüne kadar kullanılmıştır.

Elliot teorisi
Elliot teorisi

Dalga Sayma Nedir?

Elliott dalga teorisindeki dalga kelimesi, kendi başına yukarı ve aşağı olmaktan daha fazlasıdır. Fiyat yükseldiğinde veya düştüğünde, dalganın ters yönde bir hareketi olur. Piyasanın hareketi 5 dalga şeklindedir. Bu dalgalardan 1, 3 ve 5 çizgilerin ana hareketini belirleyin ve bunları 2 zıt hareketle ayırın. Kalan bu zıt hareketler, piyasa düzeltmeleri olarak bilinir. Bu şekilde, eğer 3. ve 5. dalga doğru tahmin edilirse, pazarın büyüklüğünü ve bundan sonra ne olabileceğini tahmin etmek mümkündür.

İlk 5 dalga döngüsü piyasa eğilimidir, 3 dalga döngüsü ise ters eğilimdir. Darbe aşamasının karşısındaki fiyat değişiklikleri, küçük trend düzeltmeleri olarak bilinir. Piyasa trendi bir yükseliş trendine girerse, bir düşüş trendi gözlenecektir. Aynı şekilde piyasa düşüş trendindeyse yukarı yönlü hissetmeye başlayacaktır. Düzeltici dalgalara A, B, C denir. Düzeltme aşamasında 3 tip dalga vardır.

  1. Dalga

Ana hattı oluşturan en önemli dalgadır. Dalgalar çok dinamiktir çünkü kütle hareketleri temeldir. Bu dalganın yarısı sürecin bir parçasıdır. Bu genellikle inhibitör seviyelerinde ani bir artışla ortaya çıkar. 5 dalganın en kısasıdır. Büyük bir temel oluşumdan sonra ortaya çıkarlarsa, muhtemelen dinamiktirler.

  1. Dalga 
OKU  Petrole Nasıl Yatırım Yapılır?

Bu dalgalar genellikle birinci dalgadan elde edilen kazanımların çoğunu veya tamamını iptal eder. İkinci dalgalar, ilk dalgaların hareketine tepki olarak oluşur. Genellikle bu dalgalar birinci dalganın taban seviyesine ulaşmadan sona erer.

  1. Dalga

Genellikle büyük dalgaların en uzunu ve en aktifidir. Birinci dalganın tepesinden geçilmesine “klasik geçiş” denir. Bu dalga oluştuğunda işlem hacmi artar ve fiyat boşlukları oluşmaya başlar. İlk dalga zirveyi geçtiğinde dalganın geleceğini anlayabiliriz. Bu dalga meydana geldikçe verilerde iyileşmeler görülmeye başlayacak. Asla 5 dalganın en kısası değildir.

  1. Dalga

Bu dalga çok kafa karıştırıcı ve genel olarak başa çıkmak zor. Yatay olarak da benzer bir düşüşle ilerliyor. Dalgada hacim yüksek değil. Birinci dalganın kapağını asla kapatamaz. 2. dalgada olduğu gibi, bu dalga bir düzeltmedir, ancak yapısı 2’dir. Dalgadan farklıdır. Üçgenlerin oluşumu ancak bu dalgadan sonra gerçekleşecektir.

  1. Dalga

Dinamizm açısından 3. dalgaya benzese de daha az dinamiktir. Bu son yükseliş trendi. Dalganın geleceği 3. dalganın zirvesi geçtiğinde anlaşılır. Teknik göstergeler hala fiyat değişikliğinin altında. Aynı zamanda piyasada oluşacak zirvenin bir işaretidir. Köşegen üçgen esas olarak 5. dalga sırasında oluşur ve itici dalga olarak bilinir.

  • A: Önünde 5 dalganın görünmesi ile düzeltmelerde bir artışı temsil eden dalgadır. Dalga
  • B: Bu, satış yapmak için son şans. Genellikle küçük hacimlerde ortaya çıkarlar. Düzeltmeye bakıldığında yukarı hareketler denenebilir.
  • C Dalgası: Bu, yükseliş trendinin sona erdiğini gösterebilir. Genellikle C dalgası A dalgasına eşittir.

İstenen desenlerde; Elliott dalga teorisini kullanarak piyasa trendlerini ölçerken aynı zamanda değişken olduklarını da gösterir. Bu nedenle tüccarlar, birden fazla göstergeye bakarak her zaman en iyi oranları aramalıdır.

Elliot Dalga Teorisi, ticaret faaliyetlerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olan faydalı bir teoridir. Fiyat dengesi çalışıyorsa, kafa karıştırıcı tablo Elliott dalga teorisi ile açıklanabilirse sonuçlar karlı olabilir. Teoriyi nasıl kullandığımıza bağlı. Ticaretle ilgilenenler, piyasanın bir dürtü veya düzeltme döneminde olduğunu belirtmek için belirli teknikleri kullanır.

Bu teori, gelişmiş piyasa hareketlerinin ayrıntılarıyla uğraşmak yerine toplam büyüklüğü düşündüğümüzde daha kısa sürede daha verimli sonuçlar bulmamıza yardımcı olur. Bu, bugün tüccarlar arasında hala favori bir teoridir. Bu teori her zaman kolay bir yöntem değildir ve daha iyi anlaşılması zaman alır. Ancak birçok yatırımcı, diğer tekniklerle birlikte bu teoriyi kullanarak sonuçlara ulaşabilir.

Elliot Dalga Prensibi Nasıl Hesaplanır?

Bir yatırım aracı için Elliot ilkesi hesaplanıyorsa mutlaka bir çizim aracı kullanılmalıdır. İniş ve çıkışların tespit edildiği 8 dalga fark edildikten sonra bu dalgalara göre yorum yapılır. İş hazırlanmış bir çizelge üzerinde yapılırsa, kurallar ve yönergeler dikkate alınarak Elliot dalgası prensibi hesaplanabilir.

Düzeltme Dalgası Hareketli

Dalganın aksine, düzeltmeler genellikle üç dalgalı bir yapıdan oluşur. Genellikle iki küçük hareketli dalga arasında görülen küçük düzeltici dalgalar olarak görünürler. Üç dalgaya genel olarak A, B ve C olarak atıfta bulunulur. Hareketli dalga ile karşılaştırıldığında, düzeltmeler daha büyük trendin zıt yönünde hareket ettikleri için daha küçük olma eğilimindedir. Bazı durumlarda, bu tür karşı-çatışmalar, uzunluk ve karmaşıklık açısından büyük farklılıklar gösterebileceğinden, düzeltmeleri tanımlamayı çok daha zor hale getirir. Prechter’e göre düzeltici dalgalar için akılda tutulması gereken en önemli kural, hiçbir zaman beş dalgadan oluşmamasıdır.

OKU  Kuveyt Türk Sağlam Kart Nedir?

Elliot Dalgaları Aktif Mi?

Elliott dalgası etkinliği hakkında tartışmalar devam ediyor. Bazıları, Elliott dalga prensibinin başarısının, büyük ölçüde tüccarın piyasa hareketlerini eğilimlere ve düzeltmelere net bir şekilde bölme yeteneğine bağlı olduğunu iddia ediyor. Pratikte, dalgalar Elliott kuralları ihlal etmeden birçok farklı şekilde çizilebilir. Bu, dalgaları doğru çizmenin hiç de basit bir iş olmadığı anlamına gelir. Gerçekten de hassas çizim süreci sadece deneyim değil, aynı zamanda yüksek derecede öznellik gerektirir.

Benzer şekilde eleştirmenler, Elliott dalga teorisinin büyük ölçüde öznel doğası ve katı ve hızlı kurallarına dayalı olması nedeniyle geçerli bir teori olmadığını savunuyorlar. Ancak, kar elde etmek için Elliott prensiplerini başarıyla uygulayan binlerce başarılı yatırımcı ve tüccar var.