Engelli Raporu Sorgulama Ekranı

Engelli raporu sorgulama ekranına e-Devlet, e-Nabız üzerinden ulaşılabilir. Engelli raporu, kişinin engel durumunun belirlenmesinde kullanılır. Engelli raporu sorgulama ekranından rapora erişim sağlanabilir. Bu sayede rapor, ilgili kurumlarda kullanılabilir.

Engelli raporunda birçok detay yer alır. Kişinin engel durumunun neden kaynaklandığı rapordan anlaşılır. Sağlık raporunun sonuç kısmında teşhis bilgileri yer alır. Aynı zamanda kişinin engel oranı raporda belirtilir. Kişin ağır engeli olup olmadığı belirtilir.

Gerekli durumlarda kişinin çalıştırılamayacağı işler de rapora eklenir. Eğer rapor geçici olarak düzenlendiyse bu durum da raporda belirtilir. Sürekli olacak şekilde rapor düzenlenmesi de mümkündür.

Rapor, fotoğraflı olarak düzenlenir. Rapor, ilgili sağlık kurumu tarafından onaylanır. Onaylı olmayan raporların ya da süresi geçmiş raporların kullanılması mümkün değildir. Farklı polikliniklerdeki hekimler tarafından muayene edilen hastanın farklı engellerinin toplam miktarı esas alınarak oran belirlenir.

Engelli Rapor Oranları

Engelli rapor oranlarına göre çeşitli ödemelerin alınması mümkündür. Bu nedenle raporda yazan engel oranı önemlidir. Engel oranı en az %40 olanlar için çeşitli sosyal yardımlar söz konusudur.

Engelli oranları, emekli aylığı alma sürecinde de önemlidir. Engel oranı daha fazla olanlar, daha erken bir tarihte emekli olabilir. Bunun yanı sıra malullük oranına göre de bağlanan aylık tutarı değişir.

Engelli raporu almak için ilk olarak e-Devlet’te yer alan “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” doldurulmalıdır. Bu formu doldurmadan sağlık raporu almak mümkün değildir.

e-Devlet üzerinden “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” seçeneğine tıklamak gerekir.

Gelen ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklanmalıdır. Gelen ekranda “Öğrenim Durumu” seçilmelidir.

Öğrenim durumunun ardından meslek bilgisi seçilmelidir.

Kan grubu ve adres bilgileri seçildikten sonra “Devam Et” yazan alana tıklanır. Bu sayede sağlık raporu almak içi ilk aşama tamamlanır. Sonrasında e-Devlet üzerinden ilgili hastaneden sağlık kurulu randevusu alınmalıdır.

Randevu almak için e-Nabız sistemi kullanılabilir. Bunun yanı sıra MHRS sistemi de kullanılabilir.

Sisteme girdikten sonra randevu kısmından il ve hastane seçimi yapılmalıdır. Ardından “Sağlık Kurulu Erişkin” seçeneği tercih edilmelidir. “Çocuk Özel Gereksinim Raporu” randevusu da MHRS’den ya da E-Nabız üzerinden alınabilir.

Engelli Raporu E-Nabız’da Görünür Mü?

Engelli raporunun e-Nabız’da görünmesi mümkündür. Bunun için ilk olarak enabiz.gov.tr adresine girilmelidir. Bunun yerine e-Nabız mobil uygulaması da kullanılabilir. E-Nabız sistemine e-Devlet şifresi ile giriş yapılabilir.

E-Nabız sistemine girmek için e-Nabız sistemine özel bir şifre de belirlenebilir. E-Nabız sistemine girdikten sonra ana ekranda yer alan “Raporlarım” seçeneğine tıklamak gerekir.

OKU  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

“Raporlarım” seçeneğine tıkladıktan sonra gelen ekranda daha önce alınan raporlar yer alır. Burada rapor türü, başlangıç tarihi, bitiş tarihi ve tanı da belirtilir.

Bu şekilde engelli raporu e-Nabız üzerinden de sorgulanabilir. Bu sayede rapor bilgilerine kolayca ulaşılabilir. Engelli raporu, çeşitli kurumlar tarafından talep edilebilir. Ancak kurumlar arası bilgi akışının online olarak sağlanabilmesi sayesinde rapor, her zaman talep edilmez.

Hastalar hakkında düzenlenen tüm raporlar, erapor.saglik.gov.tr adresi üzerinden görüntülenebilir. E-Rapor sistemine yalnızca yetkili kurum temsilcisi erişebilir.

Erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporları bu kısımdan görüntülenebilir.

Yatağa bağımlı kişiler için durum bildirir tek hekim raporu da buradan görüntülenebilir.

E-Devlet Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet engelli raporu sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan yere tıklanmalıdır.

Gelen ekranda T.C. kimlik numarası girilmelidir.

Ardından e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresini bilmeyenler, PTT’den alabilir. PTT’den alınan şifre ile engelli raporu sorgulama ekranına ulaşmak mümkündür.

Şifre ile sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Engelli” yazılmalıdır. Bu sayede engelli vatandaşlarla ilgili hangi hizmetlerin verileceği görülebilir.

Arama sonuçları arasından “E-İmzalı erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporları sorgulama” seçilmelidir. Bu kısımdan daha önce alınan sağlık kurulu raporu görüntülenebilir.

E-Devlet üzerinden “Engelliler için kimlik kartı başvurusu” işlemi de yapılabilir. Bu kısımdan durum bildirir sağlık kurulu raporu sorgulanabilir. Aynı zamanda çocuk özel gereksinim raporlarının sorgulama işlemleri de yapılabilir.

T.C. İle Engelli Rapor Sorgulama Yapılır mı?

T.C. ile engelli rapor sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılmalıdır. E-Devlet üzerinden rapor sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bunun yerine e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir.

Engelli rapor sorgulama işlemi e-Nabız üzerinden de yapılabilir. Raporlarım kısmından mevcut raporlar görüntülenebilir. Engelli rapor sorgulama işlemi neticesinde rapor bilgilerine erişilebilir. Raporda yer alan bilgiler şu şekildedir:

  • Engel oranı
  • Ağır engellilik durumu
  • Engel nedeni
  • Engel durumu nedeniyle çalışılamayacak işler
  • Sürekli ya da süreli rapor türü

Engelli raporu, sağlık durumunu belgelemek maksadıyla kullanılabilir. Bunun yanı sıra engelli maaş ödemeleri, sosyal yardımlar için de sağlık raporu kullanılabilir. Engelli bireyler, sağlık kurulu raporu alarak kendilerine sunulan haklardan yararlanabilir.

Engelli Raporum Çıktı mı Nasıl Öğrenebilirim?

Engelli raporunun çıkıp çıkmadığını öğrenmek için e-Devlet, e-Nabız ve e-Rapor üzerinden sorgulama yapılabilir. Bu sorgulama neticesinde gerekli bilgilere ulaşılır. Raporu hazır olanlar, raporun çıktısını alarak kullanabilir.

Sağlık raporlarının süreli olması halinde yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen raporlar, süresi bittiği tarihten itibaren geçerliliğini kaybeder. Engelli raporu onaylandıktan sonra geçerlilik kazanır.

Engellilerin rapor işlemleri için tüm sağlık kurulu yetkilileri tarafından hastanın görülmesi gerekir. Muayene yapılmadan sağlık kurulu raporu verilmesi mümkün değildir.

Heyet Raporunun Sonucunu Nasıl Öğrenebilirim?

Heyet raporunun sonucunu öğrenmek için raporun hazırlanması gerekir. Sağlık kurulunun kontrol ve muayene işlemleri tamamlandıktan sonra üç-dört gün içinde rapor çıkar. Rapor çıktıktan sonra e-Devlet sistemi üzerinden görünür.

OKU  Avukat Maaşları, Avukat Nasıl Olunur?

Engelli Sağlık Kurulu Raporu E-Devlete Ne Zaman Düşer?

Engelli sağlık kurulu raporunun e-Devlet’e düşmesi, yaklaşık 15 günde söz konusu olur. E-Devlet üzerinden engelli raporlarının görüntülenmesi mümkün olur. Engelli bireyler, sağlık kurulu raporlarını kullanarak kendilerine sunulan haktan yararlanabilir.

Engelli sağlık raporunda engelin hangi sistemde olduğu belirtilir. Raporda yer alan sistem bilgileri şu şekildedir:

  • Kulak, burun, boğaz sistemi
  • Zihinsel, ruhsal ve davranışsal bozukluklar
  • Deri, hematopoetik sistem
  • Kardiyovasküler sistem
  • Görme, sindirim sistemi
  • Kadın hastalıkları ve doğum
  • Ürogenital sistem
  • Endokrin sistem
  • Solunum sistemi
  • Yanıklar
  • Onkolojik hastalıklar
  • Sinir sistemi, kas-iskelet sistemi

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Engelli sağlık kurulu raporu almak isteyenlerin, Alo 182 üzerinden randevu alması gerekir. Bunun yanı sıra MHRS Mobil üzerinden de randevu alınmalıdır. Engelli sağlık kurulu raporu almak için özel dilekçe formu doldurulmalıdır.

Kurum üzerinden başvuru yapan kişiler ise bağlı oldukları kurumun evrakını teslim etmelidir. Sağlık kurulu raporu almak isteyenler, bugüne kadar aldıkları tüm tedavilere ilişkin belgeleri sunmalıdır. Rapor başvurusu yapan tüm hastalar, kimlik belgelerini ibraz etmelidir.

Yatağa bağlı olduğu için hastaneye gidemeyenlerin yakınlarının evde sağlık birimine başvurması gerekir. Her hastanede sağlık kurulu toplanma günleri ve sıklıkları farklıdır. Kurula girecek hastalar engellilik durumuna göre alınır.

Hastaneler, engel durumu en ciddi boyutta olanlara öncelik verir. Kurum aracılığıyla rapor başvurusu yapan hastaların raporları, üst yazı ile ilgili kuruma sevk edilir.  Engelli raporu sorgulama ekranından tüm rapor bilgilerine erişilebilir.