Fay Hattı Nereden Geçiyor Sorgulama

Fay hattının nereden geçtiğini sorgulamak için MTA ya da AFAD sitesine girmeniz gerekir. Fay hattını öğrenmek, yaşadığınız yerde deprem riski olup olmadığını anlamanız bakımından önemlidir. Fay hattının nereden geçtiğini sorgulamak için harita üzerinde adresinizi bulmanız gerekir. Böylece eviniz için ne denli bir risk olduğunu anlayabilirsiniz.

Fay hatları, meydana gelen depremler neticesinde kırılır. Bu da yüzeyde bulunan yapıların zarar görmesine neden olur. Gerekli durumlarda evin boşaltılması, risklere karşı tedbir alınması amacıyla fay hattının yerini öğrenmek gerekir.

Şehir yapılanmaları açısından da fay hatlarının bulunduğu konumu bilmek gerekir. Belediyeler, imar izni verirken bu detayı dikkate almalıdır. Bu bölgelere imar izni verilmemesi, deprem sırasında can ve mal kaybı yaşanmaması açısından önemlidir.

Fay Hattı Nedir?

Fay hattı aslında yerin hareket eden kısmı olarak tanımlanabilir. Yer kabuğunda yer alan levhalar, yüzyıllar boyunca çeşitli hareketlere maruz kalır. Bu hareketler sırasında çeşitli gerilimler ortaya çıkar. Gerilimlere eşlik eden sıkışmalar da enerjinin birikmesine sebebiyet verir. Biriken enerjinin açığa çıkması ile depremler meydana gelir. İşte bu depremlere neden olan hareketli levhalar fay olarak adlandırılır. Fayın yer aldığı bölgeler ise fay hattı olarak adlandırılır.

Fay hattı kırıldığı takdirde depremler ortaya çıkar. Depremin şiddeti, süresi ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü ile ilintilidir. Türkiye’de pek çok fay hattı bulunur. Bu fay hatlarından en büyükleri şu şekilde adlandırılır:

  • Batı Anadolu fay hattı
  • Kuzey Anadolu fay hattı
  • Doğu Anadolu Fay hattı

Bu fay hatlarında meydana gelen depremler aynı anda pek çok şehri etkileyebilir. Öte yandan enerji boşalmasının çok şiddetli olmaması durumunda, deprem şiddeti de azalır. İlgili kurumlar, belediyeler ve bakanlıklar fay hatlarında meydana gelecek depremlere karşı gerekli tedbirleri almalıdır.

EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Evin altında fay hattı var mı yok mu anlamak için MTA ve AFAD sitesinden sorgulama işlemleri yapılabilir. Fay hatları, Türkiye’nin pek çok bölgesinde bulunur. Şehrinizin neresinde fay hattı bulunduğunu öğrenmek, ev alanlar için önemlidir. Ev alırken fay hattının geçtiği, gevşek zeminli noktalardan uzak durmak gerekir.

Fay hattının yanı sıra yaşadığınız binanın sağlamlığı için de gereken işlemleri yapmalısınız. Karot analizi, zemin etüdü gibi işlemler ile yaşadığınız yerin durumunu öğrenebilirsiniz.

Fay Hattı Nasıl Sorgulanır?

Fay hattı sorgulama işlemi, internet üzerinden yapılabilir. AFAD, sorgulama yapabileceğiniz kurumlardan biridir. Bir diğer kurum ise MTA’dır. Fay hattı sorgulama işlemi ile konuyla ilgili detaylı bilgi edinmeniz mümkün olur.

OKU  Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Fay hattı görüntüleme işlemini, birebir evinizin ya da iş yerinizin bulunduğu yer için yapabilirsiniz. Fay hattı açısından riskli bir yerde yaşıyorsanız binanızda güçlendirme yapmalısınız. Bunun yerine farklı bir adrese taşınma ihtimali de düşünülebilir.

Fay hattı sorgulama işlemlerinin e-Devlet üzerinden doğrudan yapılması mümkün olmaz. Bu nedenle önce ilgili kurumların sayfasına girmeniz gerekir. Mühendislik bilgisi olanlar için farklı sorgulama ekranları da vardır. Ancak bu ekranlarda çok fazla teknik detay yer alır. Söz konusu ekranlardaki bilgileri, normal bir vatandaşın anlaması güçtür.

·       AFAD Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

AFAD fay hattı sorgulama işlemi için ilk olarak https://tdth.afad.gov.tr adresine girmeniz gerekir. Ardından bu kısımda “Öne Çıkanlar” seçeneğinde yer alan “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” seçeneğini tercih etmelisiniz.

Fay hattının nereden geçtiğini sorgulamak için bu kısımda sizden e-Devlet şifrenizi girmeniz istenir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubesine giderek alabilir. E-Devlet’e giriş için farklı yöntemler de vardır. Mobil, e-imza, internet bankacılığı; e-Devlet’e giriş için en sık kullanılan yöntemler arasındadır. Ayrıca T.C. Kimlik Kartı uygulaması da giriş için kullanılabilir.

E-Devlet bilgilerinizi girdikten sonra gelen ekranda da sizden birtakım bilgiler istenir. Bu bilgileri şöyle sıralamak mümkündür:

  • T.C. Kimlik no
  • İsim-Soy isim
  • E-mail
  • Meslek
  • Eğitim durumu
  • Çalıştığı kurum
  • Yaş
  • Yaşanılan Şehir

Bu bilgileri girdikten sonra sözleşmeye onay vermeniz gerekir. Ardından “Kayıt Ol” yazan kısma tıklamalısınız.

Tüm bilgileri girdikten sonra karşınıza Türkiye haritası çıkar. “Adres Sorgulama” yazan kısımdan adres bilgilerini girmelisiniz. Ekranın sol kısmında bulunan genel görünüm, katman kontrolü seçeneklerinden uygun olanı seçerek istediğiniz bilgilere erişebilirsiniz.

·       MTA Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTA fay hattı sorgulama işlemleri ile farklı bilgilere ulaşmak mümkün olur. MTA sitesinden Diri Fay Hatlarını teknik detaylarıyla beraber görüntüleyebilirsiniz. Bunun için önce mta.gov.tr adresine girilmelidir.

MTA adresine girdikten sonra “Hizmetler” kısmından hangi haritayı görüntülemek istiyorsanız onu seçmelisiniz. Örneğin, “Diri Fay Hatları” seçeneğinde aşağıda yer alan harita karşınıza çıkar.

Diri Fay Haritaları kısmında istediğiniz şehre tıklayarak detaylı görüntüleme yapabilirsiniz.

Adrese göre sorgulama yapmak için yerbilimleri.mta.gov.tr adresine girmelisiniz. Bu adrese girdiğinizde ilk olarak onay vermelisiniz.

Onay linkini tıkladıktan sonra harita üzerinden “Konum Ara” yazan yere adresinizi yazmalısınız. Önce şehrinizi seçerek ardından evinizin konumunu bulabilirsiniz. Bunun yerine detaylı adres yazarak da sorgulama yapabilirsiniz.

Sol kısımda bulunan menüden hangi detayları görüntülemek istiyorsanız onları seçmeniz gerekir. Diri fay, faylar, son depremler; size harita üzerinden sunulan detaylar arasındadır.

Harita üzerinde kırmızı çizgiler holosen fayıdır. Deprem yüzey kırıkları, sarı çizgi ile gösterilir. Bunun yanı sıra kuvaterner fayı bilgileri de haritada yer alır.

Sorgulama işlemini koordinat üzerinden de yapma şansınız vardır. Koordinat ara, pafta no ara kısmından sorgulamak istediğiniz yere ilişkin bilgileri girebilirsiniz.

OKU  Aktif bank promosyon sorgulama

·       E-Devlet’ten Fay Hattı Sorgulanır mı?

E-Devlet’ten fay hattı sorgulama yapmak mümkün değildir. Ancak AFAD sorgulaması dolaylı yoldan e-Devlet üzerinden gerçekleşir. AFAD üzerinden sorgulama yaparken sizden e-Devlet bilgileri istenir. E-Devlet bilgilerini girerek AFAD üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Benim Evim Fay Hattı Üzerinde mi?

Evinizin fay hattı üzerinde olup olmadığını anlamak için internet üzerinden sorgulama yapmalısınız. Sorgulama işlemlerini yapmak için iki yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan biri AFAD üzerinden sorgulama yapmaktır. Bir diğer yöntem ise MTA üzerinden sorgulama yapmaktır.

AFAD üzerinden sorgulama yapmak için E-Devlet bilgilerine ihtiyaç vardır. Şifrenizle ya da e-imza, mobil imza gibi yöntemlerle sisteme girebilirsiniz. Fay hatları, size harita üzerinden gösterilir. Harita üzerinden konumunuzu kendiniz seçmelisiniz. Bu işlemleri adres giriş kısmından yapabilirsiniz.

Adresten Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Adresten fay hattı sorgulama işlemlerini MTA ve AFAD üzerinden yapmanız mümkündür. Sorgulama işlemlerini gerçekleştirerek evinizin, iş yerinizin deprem açısından nasıl bir risk taşıdığını öğrenebilirsiniz.

Adresten fay hattı sorgulama işlemi; ev satın almayı, kiralamayı düşünenler için de faydalıdır. Satın alma ya da kiralama işlemlerinden önce sorgulama yaparak, güvenli bir karar verebilirsiniz.

Fay hatları çok şiddetli bir depreme yol açtığı takdirde yüz binlerce insan hayatını kaybedebilir. Bilim adamlarının deprem konusunda yaptığı açıklamalar incelendiğinde özellikle bazı faylar çok tehlikelidir. Bu nedenle gerekli önlemler, yetkililer tarafından alınmalıdır. Güçlendirme çalışmalarının yapılması, dayanıksız binaların yıkılması sayesinde insanların can güvenliğini sağlamak mümkün olur.

Alınan önlemler ülke ekonomisinin, toplumsal refahın ve insanların psikolojisinin korunması açısından da önemlidir. Fay hattının nereden geçtiğini sorgulamak ve gerekli önlemleri almak, size ciddi fayda sağlar.