Hedge Ne Demek?

Finans piyasalarında riskten korunma büyük önem arz etmektedir. İleri düzeyde uzmanlık gerektiren işlemler yapılırken Hedge  yani riskten korunmak için yatırımcılar bu işleme yönelmektedir. Özellikle finans piyasaları için kullanılan bu işlem çoğunlukla bireysel yatırımcıların tercihi arasında yer almaktadır.

Hedge  özellikle ithalat ve ihracat ile uğraşan ya da döviz veya emtia gibi riski yüksek olan yatırımlarda riskten korunmak amacıyla yapılan finansal bir işlem olarak görülmektedir. Forex piyasası kurumsal yatırımcıları kadar bireysel yatırımcıların da kapsayan çalışmalar yapmaktadır.

Özellikle bireysel yatırımcıları finansal risklerden korumak amacıyla oluşturulmuş olan Hedge işlemi riskten korunma anlamına gelmektedir. Hedge  ileri tarihte oluşması mümkün gözü ile bakılan herhangi bir riske karşı bireysel ya da kurumsal yatırımcının finansal ürününde sahip olduğu pozisyonun tam tersi yönünde işlem açmak olarak tanımlanmaktadır.

Hedge  yatırım söz konusu olduğunda riskten korunmak için her yatırımcının bilmesi gereken faydalı yöntemlerden birisi olmaktadır. Hedge  ve bunu sağlayan Hedging  işlemi riskten korunmak ve kaybı minimuma indirmek için kullanılmaktadır. Piyasaların tamamında oynaklık söz konusu olduğu için yatırım her zaman riskli görünmektedir.

Özellikle borsa hisse senedi ya da kripto para piyasası yatırımcıları büyük bir riske davet eder. Ancak Hedge ve bunu sağlayan Hedging  işlemi yatırımcıları piyasa riskine ve oynaklığına karşı önlem almalarını sağlamaktadır.

Hedging  yapılan işlem yatırımcının varlıkta yer aldığı pozisyonun zıt pozisyonuna yatırımı çekerek kaybı dengelemek için kullanılan risk yönetim stratejilerinden birisidir. Peki her ne kadar risk azaltmak için kullanılmış olsa da potansiyel karın azalmasına da neden olabilmektedir. Genel olarak vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyonlar gibi türev piyasalarda kullanılmaktadır.

Hedge
Hedge

Hedging Ne Demek?

Piyasada yer alan bütün yatırımcılar risklerden korunmak için mutlaka Hedging  yöntemini bilmelidir. Hedge ve bunu sağlamakta olan Hedging yöntemi yatırımcıları riskten korumak için tasarlanmış faydalı bir yöntemdir. Yatırımcılar riskten korunma ve kayıpları minimuma indirmek için bu yöntemi kullanmaktadırlar.

Hedging  işlemi yatırımcıların yer aldığı pozisyonda risk karşı karşıya kaldıkları durumda riski azaltmak ve kayıpları engellemek için yatırımcının pozisyonunun zıt yönde değiştirilmesine denmektedir.

Hedge  fiyat hareket riskini dengeleyebilmek ve finansal araçları stratejik olarak kullanabilmek için yatırımcıları ticaret yaparak korumaktadır. Yatırımcılar olası bir riske karşı belirli bir değere düşürme amacıyla vadeli işlem sözleşmeleri yaparlar.

Vadeli işlemlerde uzun pozisyonda yer alan yatırımcı fiyatın yükseleceğini beklentisi ile vadeli işlem satın almaktadır. Kısa veya uzun pozisyonda Hedge  işlemi yatırımcıları korumak için tasarlanmıştır. Finansal piyasalarda meydana gelen risk ve belirsizliklere karşı yatırımcıları koruma amacı ile oluşturulan Hedging sigorta olarak da değerlendirilebilmektedir.

Hedging Nasıl Yapılır?

Hedge  aracılığı ile yapılan Hedging işlemi bir varlıkta zıt pozisyon olarak yatırımdaki kayıpları dengelemek için kullanılan risk yönetim stratejilerinden birisidir. Ancak bu yöntemde risk azaltıldığı kadar potansiyel karın azalması da mümkündür. Hedge işlemi vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyonlar gibi türev piyasalarda kullanılmaktadır.

OKU  Japon Yeni Kaç TL? 1 Yen Kaç TL?

Yaşanılacak herhangi bir olumsuz fiyat hareketine karşı riski dengelemek için finansal araçlar kullanılmaktadır. Yatırımcılar varlıklarını ticaret yaparak korurlar. Hedging  işlemi aynı ya da benzer malın ya da varlığın eşit miktarlara bölündükten sonra iki farklı piyasa içerisinde aynı anda satılmasının risk oranını azalttığını yatırımcılara göstermiştir.

Hedging  işleminde yatırımcıların tamamen zarar görmemesi mümkün değildir. Yapılan Hedging  işlemi zararın yalnızca boyutunu azaltmaktadır. Hedging  temel göstergelerde finansal araç kullanımlarını içermektedir. Bir yatırımcı fiyatın yükseleceğini düşünerek hisse senedi satın aldığında ancak bu hisse senedinin fiyatının düşmeye başlaması durumunda yatırımcı zarara uğramaktadır.

Bu tür olumsuz olayların etkilerini yatırımcı da dengeleyebilmek amacıyla Hedging kullanılmaktadır. Bir satım hali ile hisse senedinin fiyatındaki düşüşten yatırımcının aşırı zarar etmesi engellenerek düşüşten kar etmesi de sağlanabilmektedir. Ekonomistler tarafından yapılan bu yöntem en etkili koruma yöntemlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Hedging  yöntemi bilindiği üzere riski tamamen ortadan kaldırmamaktadır. Ancak kayıpları minimum düzeye çekmektedir.

Hedge  Neden Yapılır?

Piyasalarda yapılan Hedge işleminin neden yapıldı merak edilmektedir. Etki işlemi marjin problemleri çözmek ve stop out olma durumunda yatırımcıları korumak amacıyla sık sık başvurulan yöntemlerden birisidir. Piyasalarda yatırımcıların zararını minimum düzeye indirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Ekonomistler bu yöntemin daha çok riskten korunma amacından stratejiye doğru kaydığını açıklamışlardır. Hep genişleme ithalat ve ihracatçılar başta olmak üzere ticari işletmelerin faaliyetlerinin riske girmemesi amacıyla yatırımlarını korumak için tasarlanmıştır.

Örneğin ithalat ya da ihracat ile uğraşan kurumun döviz üzerinden borç aldığını ve belli bir vade tarihine kadar bu borcun çeşitli riskler ile karşı karşıya kaldığı bilinmektedir. Bu risklerin işletmeyi finansal yönden herhangi bir zora sokmaması ve zararı minimum düzeye indirebilmek için sigorta işlemi yerine de geçmektedir. Yalnızca kurumsal yatırımcılar değil bireysel yatırımcılar da sigorta olarak bilinen Hedge  işleminden faydalanabilmektedirler.

Hedge  Avantajları

Hedging  işlemi kayıpları büyük ölçüde sınırlandırdığı için yatırımcılar arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olmaktadır.

  • Doğru strateji ve yöntem ile zararı en düşük miktara indirir
  • Vadeli işlem sözleşmelerinde hisse senedi ya da diğer varlıklar için her duruma karşı koruma sağlamaktadır.
  • Aynı zamanda yatırımcılar çeşitli varlıklara yatırım yaptıkları için likiditenin artmasına neden olur.
  • Düşük marj harcamaları ile esnek bir fiyat mekanizması sunar.

Hedge ’nin Dezavantajları Var Mı?

Bilindiği üzere yapılan her işlemin bir maliyeti olmaktadır. Bu nedenle hepsi işlemini yapmadan önce fayda ve kayıpları iyi oranlarda değerlendirmek gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer etken ise Hedge işlemi yaparken amaç kar elde etmek değil yatırımdaki riski minimum düzeye çekebilmektir.

Hedge işlemini varlıklarda bir tür sigorta olarak değerlendirebilirsiniz. Risk yatırımcıları en çok tehdit eden unsurlardan birisi olmaktadır. Bu yüzden yatırımcı olmayı hedefleyenler mutlaka riskten korunma stratejileri hakkında temel bilgilere sahip olmalıdırlar.

OKU  Banka Kredilerinde Gayrimenkul Rehni

Her yatırımda büyük bir risk söz konusudur. Hedging  işlemi yapılırken yatırımcı mutlaka kar ve zarar oranların dikkatli bir şekilde hesaplamalıdır. Her riskten korunma stratejisinde farklı maliyetler ile karşılaşmak mümkündür. Bu noktada yatırımcılar mutlaka Hedging  işlemi yapmadan önce potansiyel faydalarını ve zararlarını hesaplayarak işlem yapmalıdırlar.

  • Sahip olduğunuz pozisyon ek bir maliyet getirmesinin yanı sıra riskte bir azalma her zaman potansiyel karın azalmasına da neden olmaktadır.
  • Etki işlemi yapılırken riskten korunma amaçlanmış olsa da bunu her zaman mükemmel bir şekilde yapmak ne yazık ki mümkün değildir.