Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse senedi borsada yatırım yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Yatırımcılar için son derece kıymetli bir finansal varlık olarak görülmektedir. Yatırım dünyasını adım atmak isteyen ve borsa aracılığıyla kazanç sağlamak isteyenlerin bilmesi gereken önemli kavramlar arasında yer almaktadır. Borsa gibi önemli ancak riskli bir sektörde yatırım yapmayı düşünenler, hisse senedinden faydalanabilirler.

Borsada işlem gören şirketler sermaye paylarının bir kısmını yatırım varlıkları olarak sunarlar. Özellikle halka arz olan şirketler, sermaye paylarını borsada hisse senedi olarak kullanıma sunar. Hisse senedi sermaye şirketinin ortak pay ve ortaklıklarını belgelemek amacıyla vermiş oldukları kıymetli bir evrağa verilen isim temsil etmektedir.

Şirketin ana parasının bir parçası olarak da hisse senedi görülmektedir. Hisse senedi aynı zamanda ortaklığı da temsil eder. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hisse senetlerinin standart bir geliri olmamasıdır. Tıpkı kripto paralarda olduğu gibi hisse senetleri de düşüş ve yükselişlerden etkilenerek kazanç veya zarara neden olabilir.

Hisse senetlerine yatırım yapan kişiler, mutlaka şirketin bilanço kazancına ve yatırım kararına göre değerin artıp azalabileceğini değerlendirmeleri gerekmektedir. Borsa dünyasında en çok yatırım alan hisse senetleri, doğru bir şekilde değerlendirildiğinde büyük bir kazanç elde edilmesi mümkün hale gelir. Pay senedi olarak da bilinen hisse senetleri şirketin belli bir payının sahipliğini göstermektedir. Halka arz olmuş şirketlerin alım ve satım işlemleri herkese açık bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Hisse Senedi Alırken Neler Dikkat Edilmeli?

Hisse Senedi Alırken Neler Dikkat Edilmeli
Hisse Senedi Alırken Neler Dikkat Edilmeli

Hisse senedi satın almadan önce şirketin ne kadarlık bir kısmının kar elde ettiğini ve rekabet avantajının nasıl olduğunu değerlendirmek gerekmektedir.  Daha sonrasında şirketin sunmuş olduğu ürün ve hizmet değerlendirilmesi yapılmalı, gelecek vaat edip etmediğine karar verilmelidir. Hisse senedi ya da bilinen diğer adıyla pay senedi, almayı düşündüğünüz şirketin yapmış olduğu faaliyetler arasında en yüksek gelirinin neyden olduğunu öğrenmeli rakip şirketleri ve ürünlerini araştırmanız gerekmektedir.

Aynı zamanda hisse senedi almayı düşündüğünüz şirketin sektördeki payı ve düzenli karda önem arz etmektedir. Şirketin köklü olması iyi bir yatırım aracı olduğunu göstermez. Köklü bir şirket dahi yaşanılan piyasa dalgalanmaları ve enflasyondan etkilenerek zarar edebilir. Hisse senedinin var olabilmesi için bir şirketin kurulmuş olması dahi yeterlidir. Ancak hisse senedi satın alabilmek için şirketin halka arz olması gerekmektedir.

Hisse senetleri bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Şirketler kaynak ihtiyacını karşılarken hisse senetleri değerli menkul kıymetler olarak yatırımcıların elinde yer alır. Hisse senedi yatırımcının adına düzenlenmiş olursa şirketin ortağı olarak kabul edilir. Satın alınan hisse oranına göre yetki ve kar oranları değişmektedir. Hisse senetleri hem kısa hem de uzun vadeli alımların yapılabilmesi ile de yatırım aracı olarak ilgi çekmeye başlamıştır.

OKU  Yapı Kredi Bankası Çalışma Saatleri 

Yatırımcılar belli bir seviyeden sonra ellerindeki hisse senetlerini satarak borsada işlem yapmaya devam edebilirler. Birikim değerlendirme yöntemi ve kazanç elde etme yöntemi olarak görülmüş olsa da borsada her zaman risk fazladır. Menkul kıymet türünde alınan ve satılan bir varlık olan hisse senetleri şirketin ana parasına eşdeğer olarak görülmektedir.

Bir hisse senedinin yatırımcısına kar getirebilmesi için şirketin kazancının ve sektörünün iyi olması gerekmektedir. Yani hisse senedi başlı başına bir kazanç yöntemi değildir. Değerlenmesi ve kazanç elde edilebilmesi için şirketin büyümesi ve karını arttırması da gerekmektedir.

Borsada kağıt almak ya da satmak terimleri hisse senetleri için kullanılmaktadır. Pasif bir gelir elde etmek için yatırımcıların kullandığı yollardan birisidir. Yalnızca ülkemizde değil yabancı ülkelerdeki borsalara kayıt olarak da hisse senedi alım satımı yapabilirsiniz. Günümüzde bu işlemleri yapmak daha kolay hale gelmiştir. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan firma, banka ve borsalar sayesinde hisse senedi alımı ve satımı yapmak kolaylaşmıştır.

 Hisse Senedi Hangi Şirketlerden Satın Alınabilir?

Hisse senetlerinde güncel ekonomik veriler ve şirketin temel durumu büyük önem arz eder. Hisse senedi yatırım yaparken minimum ya da maksimum bir sınır belirlenmemektedir. Ancak yatırım yaparken mutlaka bütün faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olan pek çok faktör bulunmaktadır.

Spekülatif hisseler genel anlamda büyük bir kazanç kaynağı olarak görülmüş olsa da yüksek riski sebebiyle borsaya ve hisse senedi konusunda bilgi sahibi olmayan yatırımcıların tercih etmemesi gereken hisselerden birisidir. Borsada hisse senedi satın almadan önce belli bir deneyim sahibi olmalısınız. Özellikle hisse senedi alırken hiçbir fikrinizin olmadığı bir sektör yerine fikir sahibi olduğunuz ve takip edebileceğiniz bir sektöre ait hisseleri seçmeniz gerekmektedir.

Hisse senedi kolay bir şekilde nakli çevrilebilmektedir. Hisse senedi  satın alan yatırımcı yatırım yaptığı şirketin yıllık gelirinin kar payı üzerinden kazanç sağlamaya başlar. Anonim şirketler, paylı komandit şirketler ve özel kanunlarla kurulmuş şirketler hisse senetlerini kolay bir şekilde halka arz edebilmektedir.

Bankadan Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Ticari işlemi açık olması için hisse senedinin borsaya tanıtılması gerekmektedir. Borsada kayıtlı olmayan hisse senetleri halka arz edilmiş olsa dahi ticari işlemlere kapalı olarak görülmektedir. Kısaca borsaya kayıt ettirilemeyen hisse senetleri alım ve satım işlemlerine kapalıdır. Menkul kıymet olarak da görülen hisse senetleri alımları için takip edilmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Kişisel hisse senedi alımı ve satımı yapmak mümkün değildir. Günümüzde bunun için aracı kurumlar oluşturulmuştur.

Özellikle Türkiye’de yer alan bankaların pek çoğu hisse senedi işlemlerinde yetki sahibidir. Aracı kurum seçerken mutlaka sermaye piyasası kurulu tarafından yetki belgesine sahip olduğunu ve hisse senedi alım satım işlemlerinin yapılabileceğini emin olunması gerekmektedir. Hisse senedi alım satım yapılabilecek şirket ve kurumların am listesine borsa İstanbul sitesinden ulaşılabilmektedir. Aracı kurum seçilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise komisyon ve masraf oranlarıdır.

OKU  İhtiyacı Olanın Yardımına Koşan Kredi: İhtiyaç Kredisi

Aracı şirketin belirlemiş olduğu komisyon ve masraf oranları kurumdan kuruma göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de yer alan bankalardan herhangi birinde hisse senedi alım ve satım yapmak istediğiniz zaman kurumların komisyon ve masraf ücretlerini değerlendirmeli kendinize uygun olan bankayı seçmelisiniz. Daha sonrasında aracı kurum seçilip yatırım işlemlerinin başlanılabilmesi için bir yatırım hesabının da açılması gerekmektedir.

Aracı kurum ile görüşerek yatırım hesabı açılır. Aracı kurum yatırımcıya hesap açarken sözleşme ve risk bildirim formu göndererek imzalamasını istemektedir. Çerçeve sözleşme dediğimiz bu olay yatırımcı ile kurum arasında uyulması gereken kuralları kapsamaktadır. Bahsedilen risk bildirim formu ise hisse senedi alım satımında karşılaşılabilecek olası problemleri temsil etmektedir. Yapılan bu sözleşmeler sayesinde hem kurumun hem de yatırımcının hakları gözetilmektedir.

Yatırım hesabı açıldıktan sonra yapmak istediğiniz işlem miktarına göre hesaba para yatırmanız gerekmektedir. Yalnızca hisse senedinin ücretini değil aracı bankanın komisyon ücretini de hesaba aktarmanız gerekmektedir. Daha sonrasında son işlem olan hisse senedi alım emrine geçilir. Yatırımcı hesabına giriş yaptıktan sonra borsada işlem gören hisse senetleri incelenir. Güncel fiyatlar ile hangi hisse senedi alınmak istediğine karar verilir.