İnternetten Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

İnternetten kimlik randevusu almak için e-Devlet’e giriş yapabilir ya da NVİ internet sitesini kullanabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları, 2016 yılında başlayan pilot uygulama ile yenilenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında eski nüfus cüzdanlarının yerini yeni çipli kartlar almıştır.

İnternetten kimlik randevusu almak için başvurunuzu yaptırarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yeni çipli kartlara geçişin belirli bir süre içerisinde tamamlanması planlanır. Gerekli çalışmalar tamamladığında yeni kartlar, e-imza sayesinde kredi kartı olarak kullanılabilir. Aynı zamanda para transferi, kredi çekme gibi işlemler de yapılabilir.

Yeni kimlik kartlarını almak için gerekli başvuruları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne yapmalısınız. Öncesinde internetten ya da telefonla randevu alabilirsiniz. Randevunuzu aldıktan sonra size verilen gün ve saatte ilgili müdürlük binasında hazır bulunmalısınız.

Yeni Kimlik İçin Randevu Almaya Gerek Var mı?

Yeni kimlik için randevu almak zorunludur. İşlem sıklığına göre nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanabilir. Uzun süre sıra beklememek ve işlemlerinizi kolayca halletmek için randevu almanız gerekir.

Randevu işlemleri, e-Devlet üzerinden yürütülebilir. Bunun yanı sıra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sayfasından da işlemler yapılabilir. İnternet kullanmakta zorlananlar, telefonla randevu oluşturabilir.

E-Devlet mobil uygulaması üzerinden işlem yapma şansınız da vardır. Böylece bulunduğunuz her yerde kolayca randevunuzu oluşturabilirsiniz. Randevunuzu aldıktan sonra yerine getirmeniz gereken bazı işlemler vardır.

Yeni kimlik kartları size belirli bir bedel karşılığında verilir. Bu bedeli randevuya gitmeden önce yatırmalısınız. Para yatırma işlemlerini bankalar, PTT şubeleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Aynı zamanda vergi dairesinden de ödeme yapma şansınız vardır.

YENİ KİMLİK KARTI İÇİN İNTERNETTEN RANDEVU NASIL ALINIR?

Yeni kimlik kartı için internetten randevu almak adına gerekli işlemler, turkiye.gov.tr adresinden yapılabilir. Bunun için e-Devlet şifrenizi kullanmanız gerekir. Şifresi olmayanlar PTT şubesine giderek alabilir.

E-Devlet’e giriş için şifre dışında yöntemler de kullanabilirsiniz. Mobil, e-imza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı gibi yöntemlere üst sekmeden ulaşabilirsiniz. Şifrenizi hatırlamıyorsanız “Şifremi Unuttum” sekmesine tıklamalısınız.

E-Devlet’in yanı sıra kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girmektir. Bu adresten kimlik bilgilerinizi girerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet’ten Kimlik Başvurusu Yapılır mı?

E-Devlet’ten kimlik başvurusu yapmak için ilk önce şifrenizle giriş yapmalısınız. Ardından arama alanına “Kimlik Randevu” yazmalısınız.

Arama alanına “Kimlik Randevu” yazdığınız takdirde karşınıza ilgili kısım gelir. T.C. kimlik kartı başvuru randevusu yazan seçeneğe tıklayarak işlem yapabilirsiniz.

OKU  Tapu Kadastro Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gelen ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklamalısınız. Ardından gelen ekranda yapılan bilgilendirmeyi kabul etmeniz gerekir. “Devam Et” seçeneğine tıkladığınızda aşağıdaki ekrana ulaşırsınız.

Gelen ekranda size randevu tarihi, şehir, cep telefon numarası gibi bilgiler sorulur. Bu bilgileri doldurarak başvuruyu tamamlayabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra seçtiğiniz gün ve saatte ilgili nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz.

NVİ Üzerinden Randevu Nasıl Alınır?

NVİ üzerinden randevu almak için girmeniz gereken adres, https://randevu.nvi.gov.tr/ şeklindedir. Bu adrese girdiğinizde sol üst kısımda “Randevu Al” seçeneği yer alır. Oraya tıklayarak randevu oluşturmaya başlayabilirsiniz.

“Randevu Al” seçeneğine tıkladıktan sonra randevu nedenini belirtmelisiniz. Kimlik kartının yanı sıra sürücü belgesi, pasaport gibi evraklar için de randevu alma şansınız vardır.

“Kimlik Kartı” seçeneğini tercih ettikten sonra bilgilendirme onayı vermelisiniz. Ekranda yer alan bilgileri dikkatli şekilde okumanızda fayda vardır.

“Kabul ediyorum” yazan yere tıkladıktan sonra başvuru formundaki alanları doldurmalısınız. İnternetten kimlik randevusu almak için sizden kimlik numarası, ad-soyad, telefon gibi bilgiler istenir.

Sizden istenilen bilgilerin tamamını doldurduktan sonra başvuru aşaması tamamlanır. Artık tek yapmanız gereken randevu gün ve saatinde nüfus müdürlüğünde olmaktır.

Telefonla Kimlik Randevusu Alınır mı?

Telefonla kimlik numarası almak mümkündür. Bunun için Alo 199 numarasını aramalısınız. 199 numaralı hattı aradığınızda sizden bazı bilgiler istenir. Sizden istenilen bilgileri yetkili personele söyleyerek işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Kimlik randevusu almak için hangi ilden randevu alacağınızı, telefon numaranızı ve diğer detayları belirtmelisiniz. İşlemi tamamladıktan sonra randevunuzun hangi gün ve saatte olduğunu unutmamanız önemlidir.

Randevu alma aşamasını tamamladıktan sonra kimlik ücretinizi yatırmalısınız. Kimlik ücreti bankalardan ya da PTT’den yatırılabilir. Aynı zamanda vergi dairesi üzerinden de parayı yatırabilirsiniz. Ödeme aşamasını da internetten tamamlama şansınız vardır.

Kimlik Randevusu İçin Ne Gerekli?

Kimlik randevusu için gerekenler arasında nüfus cüzdanı vardır. Bunun yerine uluslararası aile cüzdanı, pasaport ve sürücü belgesi ile de başvurunuzu yapabilirsiniz. Sizden bir adet biyometrik fotoğraf da istenir. Fotoğraf son altı ayda çekilmiş olmalıdır.

Randevu sırasında kullandığınız fotoğraf tanınmanızı güçleştirecek yapıda olmamalıdır. Eğer randevu yeni doğan bebekler için alınıyorsa doğum belgesine de ihtiyaç vardır. Doğum belgesi, hastanede imzalı ve mühürlü olarak hazırlanır.

Yeni doğan başvuruları ikametgâhın bulunduğu nüfus müdürlüklerine yapılmalıdır. Başvuru sırasında anne ve babanın nüfus cüzdanları da ibraz edilmelidir. Bebekler için başvurular doğumdan en geç otuz gün içerisinde yapılmalıdır. Aksi takdirde başvurular sırasında ceza ödemek zorunda kalırsınız.

Kimlik Kartı Bedeli Nereye Ödenir?

Kimlik kartı bedelinin ödeneceği yerler; bankalar, Gelir İdaresi Başkanlığı ve PTT’dir. Anlaşmalı bankalar üzerinden kimlik kartı bedelini yatırabilirsiniz. Anlaşmalı bankaların hangisi olduğunu Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Ödemelerinizi hem ATM’lerden hem de internet üzerinden yapma şansınız vardır. Bankaların internet şubesini kullanmıyorsanız ivd.gib.gov.tr adresinden de ödeme yapabilirsiniz. PTT şubelerinden de ödeme yapılabilir.

OKU  DASK Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kimlik kartı almak isteyenlerin ödemesi gereken tutar 83 liradır. Bu tutar yıllara göre değişikliğe uğrayabilir. Söz konusu yıla ait tutarı size uygun ödeme kanallarını kullanarak yatırabilirsiniz.

Yeni Kimlik İçin Randevu Almadan Gidilir mi?

Yeni kimlik için randevu alma zorunluluğu vardır. Bu nedenle randevu işlemlerinizi e-Devlet ya da diğer kanallardan tamamlamanız gerekir. Randevu almak için e-Devlet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Başvurunuzu yapmak için Nüfus ve Vatandaş İşleri Müdürlüğünün internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz. Telefonla da randevu işlemlerinizi tamamlama olanağınız vardır. Randevunuza göre sıranız ne zaman gelirse bankolarda işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaş İşleri Müdürlüğüne randevu almadan gitmemelisiniz. Randevunun kolay bir şekilde alınması sayesinde işiniz kolaylaşır. Randevunuzu aldıktan sonra yanınızda bulundurmanız gereken evraklarınızı hazırlamalısınız. Randevuya gitmeden önce kimlik kartı ücretini yatırmalısınız.

Ücretinizi yatırdığınızı gösteren dekontun yanı sıra fotoğraf da sizden istenir. Biyometrik fotoğrafınızı kurum yetkililerine vermelisiniz. Bu fotoğraf kimlik kartınıza basılır.

Yeni Kimlik Kartı Randevusu İçin Fotoğraf Gerekli mi?

Yeni kimlik kartı randevusu için fotoğraf gereklidir. Fotoğraf biyometrik özellikte olmalıdır. 1 adet fotoğraf yeterlidir. Fotoğrafın yanı sıra ücret ödemesinin de randevu öncesinde yapılması gerekir.

Yeni kimlik kartları adrese teslim edilir. Yaklaşık 10 gün içerisinde baskı işlemleri tamamlanır. Baskı süreci bitince adresinize PTT ile kimlikleriniz gönderilir. Kimliğinizi PTT yetkilisinden size verilen geçici kimlik belgesini ibraz ederek alabilirsiniz.

Kimlik kartlarının 2024 yılına kadar değiştirilmesi gerekir. Randevunuzu alarak 2024 yılına kadar istediğiniz zaman işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Nüfus müdürlüklerinden işlemlerinizi tamamladıktan sonra kimlik kartınız elinize ulaşmazsa PTT şubelerine müracaat edebilirsiniz.

İnternetten kimlik randevusu almak için gerekenleri yaparak yeni kimlik kartınızı kısa sürede teslim alabilirsiniz.