İnternetten Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?

İnternetten kira gelir vergisi ödeme için İnteraktif Vergi Dairesi’ni ya da bankaların internet şubesini kullanabilirsiniz. Bu vergi türü herkes tarafından ödenmez. Ödeme sorumluluğunun doğması için meskenin belirli bir sınırı aşması gerekir. İnternetten kira gelir vergisi ödemesi için önce beyanname verilmesi gerekir.

Beyanname verilme aşaması tamamlandıktan sonra ödeme yapılabilir. Beyanname üzerinden hesaplanacak tutar kadar vergi ödemesi yaparsınız. Bu vergi türü hem konut sahiplerinden hem de iş yeri sahiplerinden alınır.

Kira gelir vergisi ödemelerinde istisna sınırı belirlenir. 2023 yılı için uygulanacak kira gelir vergisi istisna tutarı, 21 bin lira olarak uygulanır. Bu tutar vergiden istisna edilir ve bu tutar için vergi ödemesi yapılmaz.

Değer artış kazancı için uygulanan istisna miktarı ise 55 bin TL şeklindedir. Elde ettiğiniz kira kazançları bu tutarları geçtiği takdirde beyanname üzerinden hesaplama yapılır. Ardından uygun gördüğünüz kanallardan ödeme yapabilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi Ödeme Nereden Yapılır?

Kira gelir vergisi ödeme işlemini internet bankacılığını kullanarak yapabilirsiniz. Hangi bankada hesabınız varsa oradan ödeme yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı için bir şifre almanız gerekir. Şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

·       Ziraat Bankası Kira Gelir Vergisi Ödeme

Ziraat Bankası kira gelir vergisi ödeme işlemi yapılabilir. Bunun için ziraatbank.com.tr adresine girmelisiniz. Bu adrese giriş yaptıktan sonra İnternet Şubesi sekmesine tıklamalısınız. Şifreniz ve kimlik numaranızla giriş yaparak sisteme erişebilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra “Ödemeler” sekmesine tıklamalısınız. Ödemeler sekmesine sol kısımda bulunan cüzdan sembolünden ulaşabilirsiniz. Buradan “Vergiler ve Resmi Kurumlar” seçeneğine tıklamalısınız.

“Vergiler ve Resmi Kurumlar” seçeneğine tıkladıktan sonra “Vergi Ödeme” seçeneğine tıklamalısınız.

Vergi Ödeme seçeneğine tıkladıktan sonra “Gelir Vergisi(GMSİ)” seçeneğinden ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

“Gelir Vergisi(GMSİ)” seçeneğini tercih ettikten sonra şu adımları izlemelisiniz:

  • Ödemeyi kimin adına yapacaksanız onun kimlik numarasını girmelisiniz.
  • Ardından vergi dairesi seçimi yapmalısınız.
  • Diğer aşamada vergi seçimi yapmalısınız.
  • Son olarak ödeme aracını da seçerek ödeme adımını tamamlamalısınız.

·       Halkbank Kira Gelir Vergisi Ödeme

Halkbank kira gelir vergisi ödeme işlemi için halkbank.com.tr adresine girmelisiniz. Buradan internet şubesine şifreniz ve kimlik numaranızla giriş yapabilirsiniz. Sisteme girdikten sonra “Ödeme-Vergi” seçeneğine tıklamalısınız.

Ödeme/Vergi kısmından “Gelir Vergisi” seçeneğini tercih etmelisiniz.

Gelir Vergisini tercih ettikten sonra kimlik numarası, vergi türü, vergi dairesi şehri ve adını girmelisiniz. Bu ekrandan banka hesabınız ya da kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.

OKU  Papara Kart Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları

·       Garanti Bankası Kira Gelir Vergisi Ödeme

Garanti Bankası kira gelir vergisi ödeme için garantibankası.com.tr adresinden giriş yapmalısınız. Ardından internet şubesine şifrenizle girmelisiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra “Ödeme” kısmından “Gelir Vergisi(GMSİ)” seçeneğini tercih etmelisiniz. Böylece ister hesabınızda bulunan parayla ister kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.

T.C. KİMLİK NO İLE KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEME YAPILIR MI?

Tek başına T.C. kimlik no ile kira gelir vergisi ödemesi yapmak mümkün değildir. Bu noktada farklı bilgilere de ihtiyacınız vardır. İhtiyacınız olan bilgiler, kullandığınız ödeme kanalına göre değişiklik gösterir.

Bankaların internet şubesi üzerinden yapılan ödemelerde şifre bilgisine ihtiyaç vardır. Eğer İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden giriş yapacaksanız e-Devlet şifresi kullanılabilir. Bunun yerine İVD için özel bir şifre de belirlenebilir.

Kimlik numaranızı kullanarak ödeme yapmak için vergi dairesine bizzat gitmelisiniz. İnternetten kira gelir vergisi ödemesi yerine vergi dairesine giderek işlemlerinizi halledebilirsiniz. Vergi dairesine gitmeden önce beyanname sürecini tamamlamanız gerekir.

Kira gelir vergileri mart ve temmuz ayında ödenir. Ödemeler iki eşit taksit halinde yapılır. Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde faiz işlenir. Bu nedenle zamanında ödeme yapmanız gerekir.

Kira Gelir Vergisi e-Devlet’ten Ödenir mi?

Kira gelir vergisinin internetten ödenmesi kısmen mümkündür. Yapmanız gereken turkiye.gov.tr adresine girmektir. E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alarak e-Devlet sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama alanına “Vergi Ödeme” yazmalısınız.

E-Devlet üzerinden ödeme yapmak için yukarıdaki ekranda gösterilen seçeneği tercih etmelisiniz.

Uygun seçeneği tercih ettikten sonra e-Devlet sizi İnteraktif Vergi Dairesi’ne yönlendirir. “Uygulamaya Git” seçeneğine tıkladıktan sonra vergi dairesi üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi GİB İnternet Sitesinden Ödenir mi?

Kira gelir vergisi GİB internet sitesinden ödenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığının ivd.gib.gov.tr adresinden ödeme işlemlerini yapabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi’ne girdikten sonra “Ödeme ve Borç İşlemleri” seçeneğini tercih etmelisiniz. Ardından “Borç Ödeme ve Detay” seçeneğini tercih etmelisiniz.

“Borç Ödeme Detay” sayfasında vadesi gelmiş, gelmemiş borçlar görünür. Bu sayede toplam borcunuzun tamamını burada görebilirsiniz. Bu kısımda vergi türüne göre borçlarınız yer alır. Böylece kira gelir vergisini kolayca ödeyebilirsiniz.

Kimler Kira Gelir Vergisi Ödemez?

Kira gelir vergisi ödemeyecek olanlar istisna tutarına göre hesaplanır. 2023 yılı için istisna tutarı 21 bin TL’dir. Bunun altında kira geliri elde edenler kira gelir vergisi ödemez. Yıllara göre istisna tutarları tabloda yer alır.

YıllarTutar
202321000
20229500
20217.000 TL
2020 6.600 TL 
20195.400 TL
2018 4.400 TL
2017 3.900 TL 
20163.800 TL
20153.600 TL
20143.300 TL
20133.200 TL
20123.000 TL
20112.800 TL
20102.600 TL
20092.600 TL
20082.400 YTL
20072.300 YTL
20062.200 YTL
20052.000 YTL
20041.800.000.000 TL

Kira gelir vergisi için başka bir istisna uygulaması söz konusu değildir. 2023 yılı için söz konusu tutar aşıldığı takdirde herkesin vergisini ödemesi gerekir.

OKU  Ön muhasebeci Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Kira Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kira vergisi hesaplama işlemi iki şekilde yapılır. Birisi götürü diğeri gerçek gider şeklindedir. Gerçek gider yönteminde faturalı giderler gelirden istisna tutulur. Götürü giderde ise standart giderler %15 oranında indirilir.

Hesaplama için gayrimenkulün türü de önem arz eder. Konut dışında kalan gayrimenkullerde istisna yoktur. Yıllık toplam kira geliri de bu noktada etkilidir. Eğer iş yeri için hesaplama yapılacaksa stopaj dikkate alınır.

Kira dışında kalan gelirler, kira gelir vergisi hesabında etkili olur. Hem menkul hem de gayrimenkul gelirleri ve diğer kazançlar dikkate alınır. Yapılan bağışlar vergiden düşülür. Vergiden düşülen diğer kalemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kredi ödemelerine ilişkin faizler
  • Amortisman giderleri
  • Kirada bulunan konut için ödenen ısınma, su, aydınlatma giderleri
  • İdari giderler
  • Sigortaya ilişkin giderler
  • Faturalı diğer harcamalar

Kira Gelir Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Kira gelir vergisi ödenmezse ceza uygulanır. Kira vergisini zamanında ödemediğiniz takdirde tutarın bir katı kadar ceza ödemeniz gerekir. Konut kiralarında cezayı ev sahibi öder. İş yeri kiralarında ise hem mülk sahibi hem de kiracı pozisyonunda olan kişi cezaya muhatap olur.

Kira gelir vergisini bankalardan ya da vergi dairesinden ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra internet üzerinden de kolayca ödeme işlemlerini yapabilirsiniz. İstisnaların altında kalan bir kira kazancınız varsa vergi ödemenize gerek yoktur.

Kira gelir vergisi beyannameniz üzerinden hesaplanır. Tüm gelirlerinizi ve giderlerinizi belirterek doğru hesaplama yapılmasını sağlayabilirsiniz. İnternetten kira gelir vergisi ödemesi ile işlemlerinizi gayet kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.