İŞKUR İşsizlik Maaşı Sorgulama Ekranı

İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama ekranı ile işsizlik maaşı başvuru, ödenme durumu öğrenilir. İŞKUR, İş ve İşçi Bulma Kurumu olarak hizmet verir. İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama ekranı ile bu kurum tarafından sağlanan işsizlik yardımının akıbeti öğrenilir.

İşsizlik maaşı, işten çıkarılanlara belirli şartları sağlamaları halinde ödenir. İşsizlik maaşı almak için prim ödeme gün sayısı şartı vardır. Bunun yanı sıra işsizlik maaşı almak için işten çıkış kriterlerinin de yerine getirilmesi gerekir.

İşsizlik maaşı ödemeleri belirli süreyle sınırlıdır. İşsizlik maaşında tavan tutar sınırlaması da vardır. İşsizlik maaşı sorgulama ekranına e-Devlet’ten ulaşılabilir. Bunun yanı sıra İŞKUR internet sitesi üzerinden de sorgulama yapılabilir.

İşsizlik maaşı, asgari ücret zammı ile beraber artar. Böylece insanlara ekonomik şartlara uygun bir tutar ödenir. İşsizlik maaşı alınan süre içerisinde İŞKUR, uygun iş tekliflerini iletir. İşsizlik maaşı alanlar, İŞKUR tarafından yayımlanan açık işlere de başvurabilir.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Nedir?

İŞKUR işsizlik maaşı, işsiz kaldığı süre içerisinde sigortalılara ödenir. İşsizlik maaşı başvuru şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • İş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki 120 gün boyunca çalışıyor olmak
  • İş sözleşmesinin feshedilmesinin ardından otuz gün içerisinde İŞKUR’a bizzat ya da internet üzerinden başvuru yapmak
  • İşten çıkmadan önceki son üç yılda en az 600 gün prim ödemek
  • Kişinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda işsizlik maaşı ödenmez.
  • İş yerinin kısa çalışma döneminde olduğu süreçte istifa eden işçi de işsizlik maaşı alabilir.

İşsizlik maaşı, sigortalının kıdemine göre değişen sürelerde ödenir. İşsizlik maaşı ödeme süreleri şu şekildedir:

  • Son üç yılda 600 gün sigortalılık süresi olanlara 180 gün
  • Son üç yılda 900 gün sigortalılık süresi olanlara 240 gün
  • Son üç yılda 1080 gün sigortalılık süresi olanlara 300 gün

İşsizlik maaşı almak isteyenlerin İŞKUR’a başvuru yapması gerekir. Başvuru, 30 gün içinde yapılmalıdır.

İşsizlik Maaşı Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir?

İşsizlik maaşı başvuru sonucunu öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun yanı sıra İŞKUR internet sitesinden de sorgulama yapılır. İŞKUR merkezlerine bizzat gidilerek de maaş sonucu öğrenilebilir.

Alo 170 üzerinden de maaş başvuru durumu öğrenilebilir. Başvurular, takip eden ayın sonuna kadar netleşir. Başvuruların netleşmesi ile maaş ödemeleri başlar. İşsizlik maaşı alan kişinin bir işe girmesi halinde maaşı kesilir. Ödeme süresi tamamlandığında da maaş kendiliğinden kesilir.

İşsizlik maaşı almak isteyenlerin işten çıktıktan sonra kuruma müracaat etmesi şarttı. İşsizlik maaşı alan kişilerin, sigortasız çalıştıkları tespit edilirse maaşları kesilir. Emekli aylığı bağlananların da işsizlik maaşı kesilir.

OKU  Mütercim-Tercüman/Çevirmen Ne kadar Maaş Alır?

İşsizlik maaşı, işsizliğin getirdiği gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla verilir. Geçici bir ödemedir. Bu nedenle kişinin işsizlik maaşı ödemeleri bitmeden yeni bir iş bulmasında fayda vardır. Aksi takdirde tamamen gelir yoksunluğu yaşanabilir.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?

İŞKUR işsizlik maaşının yatma zamanı her ayın beşidir. Ödemeler, işsizlik maaşı almayı hak eden kişi adına yapılır. Ödemeler PTT üzerinden yapılır. Ancak İŞKUR internet sitesi üzerinden hesap numarası bilgisi girilerek ödemelerin banka üzerinden yapılması sağlanır.

İŞKUR, ödemeleri her ay yatırır. İşsizlik maaşı, işçinin çalışırken aldığı ücrete göre hesaplanır. En düşük işsizlik maaşı 5 bin 365 lira olarak ödenir. 10 bin 731 TL ise işsizlik maaşı olarak ödenebilecek en yüksek tutar olarak belirlenir.

İşsizlik maaşı almak isteyenler, ilk olarak İŞKUR üzerinden başvuru yapmalıdır. İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama ekranı üzerinden maaşın bağlanıp bağlanmadığı öğrenilebilir.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Kaç Günde Bağlanır?

İŞKUR işsizlik maaşının bağlanma süresi en geç bir aydır. Bir ay içerisinde aylık bağlama işlemleri tamamlanır. Böylece işsiz kalan kişi, yeni bir iş buluncaya kadar işsizlik maaşı ile gelir kaybını telafi edebilir.

İşsizlik maaşı, makul bir süre boyunca ödenir. Bu süre boyunca işsizlik maaşı alan kişi, genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

E-Devlet İşsizlik Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet işsizlik maaşı sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Ardından ekranda “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır.

Gelen ekranda kimlik numarası girilir.

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresi girilmelidir.

E-Devlet şifresi de girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda arama alanına “İşsizlik” yazılır. Ardından gelen seçenekler arasından “İşsizlik Ödeneği Sorgulama” yazana tıklanır.

Eğer sorgulama yapan kişiye işsizlik maaşı bağlandıysa ödeme bilgileri ekranda görünür. Eğer daha önce kısa çalışma ödeneği alındıysa ona dair bilgiler de bu kısımda görünür. Burada yer alan bilgiler şu şekildedir:

  • Bildirge kodu
  • Tazminat türü
  • Statü
  • Fesih tarihi
  • Başvuru tarihi
  • Firma

“Detay” kısmına tıklayarak ödeme bilgileri de görüntülenebilir.

Burada aylara göre ne kadar ödeme yapıldığı gösterilir. Bu kısımda yer alan bilgiler, şu şekildedir:

  • Bildirge kodu
  • Ödeme türü
  • Ödeme türü
  • Ödeme günü
  • Miktar
  • SSK primi
  • Ödeme tarihi
  • Gerçekleşme tarihi

E-Devlet üzerinden alınan sorgulama bilgileri ile maaş başvurusunun hangi aşamada olduğu anlaşılır. Bunun yanı sıra her ay yapılan ödeme tutarı da burada gösterilir.

İŞKUR İnternet Sitesinden İşsizlik Maaşı Nasıl Sorgulanır?

İŞKUR internet sitesinden işsizlik maaşı sorgulama işlemi, iskur.gov.tr adresinden yapılır. İŞKUR internet sitesine e-Devlet şifresi ile girilebilir. Bunun yanı sıra İŞKUR şifresi ile de giriş yapılabilir.

İŞKUR internet sitesine girildikten sonra “İnternet Şubesi” yazan kısma tıklanmalıdır. Ardından “İş Arayan” kısmından “Giriş” seçeneğine tıklanır.

Gelen kısımda kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. Bunun yerine “e-Devlet ile Giriş” seçeneği de tercih edilebilir.

OKU  En Uygun SEO Paketleri ile Sıralamanızı Arttırın

Gelen ekranda “İşsizlik ödeneği sorgulama” seçeneği tıklanır.

“Onaylanmış Bildirge Ara” kısmından ilgili bilgilere erişilebilir.

Bu kısımda fesih tarihi, başvuru tarihi ve firma unvanı gibi bilgiler yer alır.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl İptal Edilir?

İŞKUR işsizlik maaşını iptal etmek için İŞKUR merkezlerine başvuru yapmak gerekir. Ancak sigortalı olarak çalışmaya başladığınız anda zaten İŞKUR maaşı otomatik olarak kesilir. İŞKUR, işsizlik maaşı alan kişilerin gelir elde ettiği, sigortasız çalışmaları tespit ederse maaşı keser.

İŞKUR, işsizlik maaşını belirli şartlara dayalı olarak verir. Bu şartlara uygun kişiler maaş için başvuru yapabilir. Maaş başvuru işlemleri, e-Devlet ve İŞKUR internet sitesinden yapılabilir. İŞKUR başvuruları inceleyerek uygun olan kişilere aylık bağlar.

İŞKUR, ödeme tutarlarını asgari ücret zammı ile artırır. Asgari ücret arttıkça işsizlik maaşı daha fazla ödenir. İŞKUR, kısa çalışma ödeneği de verir. İŞKUR üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği de verilir.

İŞKUR üzerinden yapılan tüm ödemelerin belli şartları vardır. Bu şartları sağlamadan işsizlik maaşı almak mümkün olmaz. İşsizlik maaşı almak isteyenler de gerekli şartları sağlamalıdır.

İşsizlik maaşı alanların ödeme süreleri, son üç yılda ne kadar süre sigortalı çalıştıklarına göre değişir. Son üç yılda sigortalı olarak çalışılan süre arttıkça işsizlik maaşı alma süresi de artar. İşsizlik maaşı alanlar, bir taraftan da iş aramalıdır. Aksi takdirde işsizlik maaşı bittiğinde halen işsiz kalmak, gelir sıkıntısı yaratır. İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama ekranı üzerinden ödemelerin ne zaman biteceğine bakılabilir.