Kredi ve Kredi Kartı Borcu Nasıl Yapılandırılabilir?

Kredi ve kredi kartlarının kullanımı hem ülke içinde hem de yurt dışında milyonları bulmaktadır. Yanlarında nakit para taşımak istemeyenler, ödemelerini taksitli yapmak, acil ihtiyaçlarda kredi kullanmak isteyenler için kredi kartı kullanımı avantajlı sayılabilir. Kredi ve kredi kartının avantajlarının yanı sıra borçlerin zamanında ödenmemei durumunda bizleri bazı sıkıntılar beklemekte, böyle durumlarda Kredi ve Kredi Kartı Borcu Yapılandırma prosedürü önem kazanmaktadır. Kredi kartı kullanımında asgari ödemesi 90 gün yani 3 ayı geçtiğinde bankalarca yasal işlemlere başvurulmakta, önce kullanıcıya iki taksitle kart borcu ödemesi yapılma imkânı verilmekte ve bu şekilde yasal takibe girmesini önleme imkânı sunulmaktadır. Ancak, yasal takibe giren ve kara listeye alınan kişi ya da kurumlar kredi yapılandırma işlemini uygulamaktadır. Bu durum kredi çeken ve geri ödeme yapamayan kişiler için de değişen koşullarda geçerlidir. Ama öncesinde kredi yapılandırması için gereken durumları açıklamak yerinde olacaktır.

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Nasıl Yapılandırılabilir?
Kredi ve Kredi Kartı Borcu Nasıl Yapılandırılabilir?

Kredi Borçları Ödenirken Zorluk Çıkarsa

Kredi taksitlerinizi geri öderken 1-2 aydan daha fazla sürede sorun yaşıyorsanız ya da yaşayacağınızı düşünüyorsanız, kredi veren bankaya başvurarak nasıl yapılandırma yapabileceğinizi araştırabilirsiniz. Birçok kişi yasal takip durumunu yaşamadan kredi yapılandırma başvurusu yapmaz ancak sorun büyümeden tahmin ederek önceden bunun için önlem almanız kredi notu nuzun etkilenmemesi ve gelecekteki başvurularınızın da olumsuz bir hal almaması için gereklidir. Yani burada kilit nokta yasal takibe düşmeden ödemelerinizi için çözüm üretmektir. Çözüm içi uygun olabilecek bir alternatif, en eski ve en yeni borçlarınızı bir araya getirmeniz, bütün borçları toplamanızdır. Eskiden kalma borçlarınıza öncelik vererek, buna uygun bir ihtiyaç kredisi talebinde bulunarak sorunun önemli kısmını gidermenizdir. Aslında borcu yeni bir borçla kapatmak çok mantıklı değildir ancak bu size zaman kazandıracak, yasal takip durumunu erteleyebilecektir. Bu noktada yeni kredinin aylık taksitinin ödenebilir seviyede olmasını da mutlaka göz önünde tutmanız gerekir. Ancak yeni bir borcu da her banka kabul etmeyebilir, çünkü bankalar hali hazırdaki borç durumunuza bakarak kredi vermek isterler.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma

Binlerce kişinin yaşadığı bir durum olarak kredi kartı borcu yapılandırma işlemi genelde yasal takip sınırına gelindiğinde ve takibe girildiğinde yaşanan durumdur. Yasal takibe girmeden önce banka müşteriye iki taksitte tüm borcu kapama imkânı sunar. Ancak ödeme yapılamayacağı ve bankadan yeni yapılandırma talebi alınacağı da bildirilebilir. Bazı bankalar yapılandırma işlemi yapmayabilir, bunu bilmek gerekir. Bazılarıysa 36 aya kadar faizli olan borcu bölerek ödeme gerçekleştirebilmektedir.

Faizler Düştüğünde Kredi Yapılandırma

Bu noktada bankaların faiz oranına göre yeniden borç yapılandırma zorunluluklarının olmadığını bilmek ve yeni yapılandırma işlemi yapılsa dahi yeni masraflar çıkabileceği için eskisinden çok da farklı bir durum olmayacağının farkında olmak gerekir. Ancak avantaj ve dezavantajları detaylı şekilde incelemek yerindedir. Yine konut kredisi faiz değişimi gibi durumlarda dosya masrafı, kredinin değişmesi, erken kapatma komisyonu ve benzeri ekstra işlem ücretleri çıkabiliyor. Yani sadece faiz oranı değiştiği için borcunuzun azalacağını düşünmeden önce detaylı bir araştırma yapmanız önem kazanıyor.

OKU  İşsizlere Kredi Veren Bankalar 2023