İçindekiler
Eğitim sürecinde birtakım zorluklarla karşılaşan ve maddi sıkıntılar içerisinde bulunan öğrenciler kredi yollarına başvurabiliyor. Ayrıca bazı öğrenciler cep telefonu, bilgisayar ya da farklı ihtiyaçlarını gidermek için kredi kullanmayı arzu edebiliyor. Normalde bankalar gelir belgesi aradığı için öğrenciler kredi çekemez. Bu yüzden sadece öğrencilere yönelik geliştirilen bir takım kredi hesapları oluşturuldu. Tüm bankaların dahil olmadığı bu oluşumda Türkiye’nin önde gelen bankaları aracı oldu.
Öğrencilere kredi veren bankalar
ING Bank, Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, İş Bankası, Garanti Bankası olarak sıralanmaktadır. Bu bankalar farklı faiz oranları ve taksit (vade) sayıları ile öğrencilere imkan tanıyor. Eğitim kredisi olarak adlandırılan öğrenci kredisi, öğrencilerin işlerini kolaylaştırma politikasına dayanmaktadır. Aslında yetişkinler için ihtiyaç kredisine benzerlik gösterse de eğitim kredileri aşırı yüksek limitlerde verilmemektedir.
Eğitim kredisi limitleri
Öğrencilere verilen kredilerin limiti genellikle 10.000 TL tutarını aşmaz ancak bazen bu tutarın da üzerine çıkılabilir. Vakıf Bank 40.000 TL tutarına kadar %1,18 faiz oranıyla ve 12 ay vade ile kredi sunuyor. Öğrenciler için eğitim kredisi sunan bir diğer banka ING Bank ise 48 aya kadar vade tarihiyle ve %1,09-%1,59 arasında değişen faiz oranlarıyla çalışıyor. Garanti Bankası ise 25.000 TL limite kadar eğitim kredisi sunup %1,43 faiz oranıyla 48 aya kadar vade yapıp kredi verebiliyor.
Eğitimlerini devam ettiren öğrenciler eğer küçük bütçelere ihtiyaç duyuyorsa bize göre öğrenci kredi kartı sahibi olmaları daha doğru olacaktır. Kredi kartı sahibi öğrencilerin kart limitleri genellikle 500-1000 TL arasında değişmektedir. Kredi çekmek isteyenler ise ilgili bankanın talep ettiği kimlik belgesi, öğrenim belgesi ve diğer zorunlu belgeleri hazırladıktan sonra internet üzerinden ön başvuru yaparak ya da şubelerden direk başvurarak talep oluşturabilir.
Öğrencilere kredi veren bankalar genellikle kefil de istiyorlar. Bu nedenle kredi talebinde bulunmadan önce kredi notu yüksek bir kefil ayarlamanız uygun olacaktır.
Öğrencilerin düzenli geliri olmadığı için, kredi borçlarını ödeme imkanı sınırlı olmaktadır. Bu hususu dikkate alarak, nakit ihtiyaçlarını öncelikle çevrelerinden borç bularak halletmeye çalışmaları daha doğrudur. İnsanların ödeyemeyecekleri borç yükü altına girmeleri ileride zor durumda kalmalarına neden olabilmektedir. Öğrencilerin özellikle gereksiz tüketim harcamaları için kredi kullanımından kaçınmaları, daha hayatlarının ilk adımlarında istenmeyen üzüntülerle karşılaşmalarını önleyecektir.