İçindekiler
Özel güvenlik; kurumların, şirketlerin, sitelerin, alışveriş merkezlerinin, bankaların ve daha pek çok kuruluşun bünyesinde bulundurduğu bir meslek grubudur. Özel güvenlikler, görevli oldukları binanın ya da kurumun dışarıdan veya içeriden gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı korunmasından ve her şeyin düzende kalmasından sorumludurlar. Özel güvenlik, her yerde karşımıza çıkabilecek bir meslek grubu olup en çok alışveriş merkezlerinde ve bankalarda çalışırlar. Çeşitli firmalar, şirketler ya da fabrikalar da bünyelerinde özel güvenlik çalıştırırlar. Bunun yanında ünlü isimlerin koruması olarak da çalışabilecek olan özel güvenlik görevlileri son zamanların en hızlı popülerleşen meslekleri arasındadır. Özel güvenlik mesleğinin sağladığı avantajlar ve görece rahat çalışma ortamı sebebiyle pek çok kişi bu mesleğe rağbet göstermektedir. Elbette, kendi içinde çeşitli zorluklara sahip olan özel güvenlik mesleği ile ilgili pek çok soru da sorulmaktadır. Özellikle, henüz meslek seçimi aşamasında olan gençler tarafından sıkça sorulan sorular arasında “Özel güvenlik nedir? Özel güvenlik olma şartları? Özel güvenlik maaşları ne kadar? Özel güvenlik nerelerde çalışır?” gibi sorular yer almaktadır. Eğer siz de bunlara benzer soruların cevabını merak ediyorsanız o zaman sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz; bu yazımızda, özel güvenlik mesleği ile ilgili en önemli soruları cevaplayacak ve “Özel güvenlik maaşları ne kadar?” sorusunu cevaplayacağız.
Özel Güvenlik Nedir?
Özel güvenlik; aldıkları eğitim dolayısıyla güvenlik ve koruma konusunda uzmanlaşmış olan, çoğunlukla şirketlerde, fabrikalarda, AVM’lerde ve bankalarda çalışan kişilere verilen isimdir. Özel güvenlik olmak için bir dizi şartı yerine getirmek gereklidir, bir sonraki başlıkta belirteceğimiz bu şartları karşılayan kişiler özel güvenlik olarak çeşitli kuruluşlarda çalışabilirler. Aslında, çalışma alanı fazlasıyla geniş olan özel güvenlik mesleği, bir nevi iş bulmanın kolay olduğu bir meslek olarak görülebilir. Elbette, bu meslekte de kolay iş bulabilmek için işinde iyi olmak ve özel güvenlik mesleğinin gerekliliklerini yerine getirebilmek şarttır.
Özel güvenlikler banka ve AVM gibi yerlerde sıklıkla karşımıza çıkar. Hastanelerde ve sağlık ocaklarında da görebileceğiniz güvenlikler, bulundukları yerin güvenliğinden ve asayişinden sorumludurlar. Aynı zamanda, özel güvenliklerin bir diğer görevi de bulundukları işyerine ya da kuruma gelen insanlara yardımcı olmak, onların işlerini düzen ve güven içerisinde tamamlamalarını sağlamaktır. Çoğunlukla özel güvenliklerin çeşitli silahları taşımaya izinleri vardır ve bu sayede kendileri ile çevrelerini savunabilirler.
Özel güvenlik mesleğinin en büyük zorluklarından birisi ise bazı durumlarda çalışma saatlerinin fazlasıyla rastgele olabileceği gerçeğidir. Bazı zamanlarda özel güvenlikler gece vakti çalışmak durumunda kalabilirler. Aynı zamanda bazı durumlarda tehlikelerle karşılaşma ihtimalleri olduğunu da düşünürsek özel güvenlik olmak isteyen bir kişinin çeşitli tehlikelerle karşılaşmaya da hazır olması gerekmektedir. Ancak, bunları bir kenara bırakırsak, özel güvenlik mesleği çoğu durumda kolay ve rahat bir meslek olarak görülebilir.
Özel Güvenlik Olmak İçin Neler Gerekir?
Özel güvenlik olmak için gereken şartları aslında iki ayrı gruptan değerlendirebiliriz. Özel güvenlik olmak isteyenler silahlı güvenlik ve silahsız güvenlik olmak üzere iki ayrı sertifika tipiyle karşılaşacaklardır. Eğer bir kişi silahsız güvenlik sertifikası almak istiyorsa o zaman karşılaması gereken şartlar şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az 8 yıllık eğitimini tamamlamış olmak
- Güvenlik soruşturmaları olumlu geçmelidir
- Kanunun 14. maddesi gereğince belirtilen özel güvenlik eğitimlerinin tamamlanmış olması gerekir
- Fiziksel olarak herhangi bir sağlık durumunun bulunmuyor olması
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Akıl sağlığının yerinde olması
- Sicil almaya uygun olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Mesleğini yapmasını önleyecek herhangi bir engele sahip olmaması
- Herhangi bir suçtan dolayı 6 aydan fazla hapis cezası almamış olması
Bunun yanında, silahlı güvenlik sertifikası almak isteyen birisinin karşılaması gereken şartlar şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Lise veya dengi bir okul bitirmiş olmak
- Güvenlik soruşturmaları olumlu geçmelidir
- Kanunun 14. maddesi gereğince belirtilen özel güvenlik eğitimlerinin tamamlanmış olması gerekir
- Fiziksel olarak herhangi bir sağlık durumunun bulunmuyor olması
- 21 yaşını doldurmuş olmak
- Akıl sağlığının yerinde olması
- Sicil almaya uygun olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Mesleğini yapmasını önleyecek herhangi bir engele sahip olmaması
- Herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan fazla hapis cezası almamış olması
Görülebileceği üzere silahsız güvenlik sertifikası almak ile silahlı güvenlik sertifikası almak arasında ufak tefek değişiklikler hariç çok büyük bir fark yoktur.
Özel Güvenlik Maaşları Ne Kadar?
Özel güvenlik maaşları, özel güvenlik görevlisinin çalıştığı yere göre değişiklik göstermektedir. Özel güvenliklerin aldığı maaşlar kuruma göre şu şekilde sayılabilir:
- Havaalanı özel güvenlik maaşı 5725 TL
- Devlet hastanesi özel güvenlik maaşı 6100 TL
- Banka özel güvenlik maaşı 6175 TL
- Kadrolu özel güvenlik maaşı 6325 TL
- Amerikan Hastanesi özel güvenlik maaşı 6475 TL
- Acıbadem Hastanesi özel güvenlik maaşı 6475 TL
Elbette, yukarıdaki maaşların yanı sıra özel güvenliklerin medeni durumu, sahip oldukları çocuk sayısı, yardım alıp almadıkları ya da tecrübeleri aldıkları maaşı etkileyen ana faktörlerdendir.
Kamu kurumlarında çalışan özel güvenlikler çoğunlukla 5.500-6.200 TL civarında maaş alırlar. Kurumların güvenliğe ayırdığı bütçe bu noktada özel güvenliğin ne kadar maaş alacağını etkiler. Havaalanlarında çalışacak güvenlik görevlileri ise genellikle 5.500-6.500 TL civarında bir maaş alırlar; bu maaş, görevlinin bulunduğu konum, nitelikleri ve tecrübesi bağlamında değişebilecektir. AVM özel güvenlikleri de benzer bir şekilde asgari ücretten 6.500 TL’ye kadar bir maaş skalasından maaş alacaklardır. Alışveriş merkezleri çoğunlukla bir şirket bünyesinde çalışan özel güvenlikleri işe alacağından bu güvenliklerin alacağı maaş bir noktada bağlı oldukları şirkete göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Okullarda görevli olan özel güvenlik görevlileri ise 5.500-6.000 TL aralığında bir maaş ile çalışırlar. Bunun yanında, İŞKUR programları ile geçici olarak yerleştirilen görevliler çoğunlukla 5.500 TL’den daha fazla maaş alamazlar. Burada, kadro sahibi olmanın da ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Geçici güvenlik görevlilerinin alacağı maaş genelde asgari ücrettir.
Bu noktada belirtmemiz gereken bir diğer nokta ise silahlı ve silahsız güvenlik görevlileri arasındaki maaş farkıdır. Genellikle, silahlı güvenlik görevlisi sertifikasına sahip olan bir kişi, silahsız güvenlik görevlisine kıyasla 500-1000 TL daha fazla maaş alabilir. Bu durum elbette silahlı güvenlik görevlilerinin daha geniş bir iş alanına sahip olmalarıyla da ilişkilidir. Alınan net maaşın yanı sıra bazı kurumlar ya da iş yerleri özel güvenliklerin yemek ve yol masraflarını da karşılamaktadır. Elbette, bu durum kurumdan kuruma değişiklik göstereceği için kesin bir şey söylemek mümkün değildir.