Polis Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Türkiye’de polis; Kamu güvenliğini sağlayan ve kamu güvenliği için koruyucu önlemler uygulayan bir kamu hizmeti kuruluşudur. Türk polisinin asli görevi, halkın güvenliğini sağlamak, anayasal düzen ve genel güvenlikle ilgili koruyucu ve önleyici tedbirler almaktır. Her ülkedeki farklı polis departmanlarının farklı öncelikleri olabilir. Bütün ülkelerde ortak bir polis gücü veya polise benzer bir güvenlik birimi vardır. Bu birimlerde çalışan kişiler üniforma veya sivil kıyafet giyebilirler. Bir polis memuruna görev yaptığı birimin sorumluluklarına göre hafif veya ağır silah taşıma ve kullanma yetkisi verilebilir.

Polis Ne İş Yapar?

Polisin görevi, en temel anlamda suç ve suçla mücadele etmektir; amaç ve sorumluluklarını yerine getirmek için bilgi toplamak, bu bilgileri yetkili makamlara iletmek ve istihbarat teşkilatları ile iş birliği yaparak iç güvenlik sorunlarını önlemektir.

Polis
Polis

1845 yılında kurulan Türk Polis Teşkilatı’nın yaklaşık 250.000 çalışanı bulunmaktadır. Türk Polis Teşkilatının felsefi temeli, suç oluşmadan önce suç önleme faaliyetlerinin yürütülmesidir. Bu faaliyetler; İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde çeşitli birim ve birimler tarafından yürütülmektedir. EGM tarafından verilen hizmetler ve EGM’de görev yapan polislerin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • Müşterek Polis Teşkilatı: Bu birimde görev yapan polis memurları; Kamu düzenini sağlamaktan, suçları işlenmeden önlemekten ve suç oluştuğunda hızlı tepki vermekten sorumludur.
  • Trafik polisi: Bu birimde görev yapan polisin görevleri; trafiği düzenlemek ve kontrol etmek ve kaza ile ilgili iş ve prosedürleri yürütmek.
  • Sahil Güvenlik: Bu birimde bulunan polislerin başlıca görevleri; liman güvenliğini sağlamak ve arama kurtarma operasyonlarını yürütmek.
  • Çevik kuvvet polisi: Bu birimin polisi; Miting, gösteri ve yürüyüşlerde düzeni sağlar. Gerektiğinde sosyal olaylara müdahale eder.
  • Motosiklet Polis Ekibi: Bu birimde görev yapan polislerin başlıca görevleri güvenlik ve uyuşturucu suçlarıdır. Motosiklet görevinin amacı, şüphelileri hızlı ve verimli bir şekilde yakalamaktır.
  • Çocuk Polisi: Bu birimin polisi; mağdur, kayıp, kayıp ve bulunan çocuklarla ilgili işlemleri yürütür. Çocuklara karşı suçlar ve çocuklar tarafından işlenen suçlar da bu birimin çalışma alanlarıdır.
  • Topluluk Politikası: Bu birimin çalışma alanı topluluk işleridir. Birimde görev yapan görevliler, toplumun sorunlarını çözme gücüne sahip kurum ve kuruluşları harekete geçirecek bir mekanizma oluşturur.
  • Bisikletli Polisi: Bu birimde görevli polisler, suçluların suç işlemeden önce engellenmesi için operasyonlar yürütür.
  • Özel Harekât Polisi: Bu birimin faaliyet alanı organize suç ve terör örgütleridir. Birimde çalışan personel, silahlı ve tehlikeli kişileri yakalar ve etkisiz hale getirir.
  • Bomba İmha Polisi: Bombaları ve şüpheli nesneleri imha etmekten sorumlu polis birimidir.
  • Narkotik: Uyuşturucuya erişim önleme operasyonlarını yürüten polis birimidir.
  • Terörle Mücadele: Devlet güvenliğine ve kamu düzenine karşı işlenen suçlara müdahale eden birimdir.
  • Kaçak ve Organize Suçlarla Mücadele: Organize suç ve kaçakçılık suçlarına bu birim tarafından müdahale edilmektedir.
  • Arama Kurtarma Polisi: 8 merkez ilin arama kurtarma ile görevli polis birimidir.
  • Haydi Polis: Bu birim; çevreye, doğaya ve hayvanlara karşı işlenen suçların önlenmesine yönelik faaliyetlerde bulunur.
  • Siber Polis: Sanal ortamda suçla mücadele eden bir polis birimi.
OKU  T.C. Kimlik No İle SGK Prim Gün Sayısı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Polis Memurlarının Özellikleri

Bir polis memuru, çalışma hayatı boyunca birçok psikolojik ve fiziksel zorlukla karşılaşabilir. Dolayısıyla bir polis memuru adayının meslek hayatında başarılı olabilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:

  • Sakin: Bir polis memurunun tehditler, beklenmedik zorluklar ve şoklar karşısında panik yapma kararı almaması ve sakin olması gerekir. Bir polis memurunun ani ve hatalı kararları feci sonuçlara yol açabilir.
  • Etkili iletişim kurma: Memurlar arkadaş canlısı olmalı ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidir. Polis, devletin, halkın güvenliğini sağlayan kurum olan EGM’nin temsilcisidir. İnsanlar polisten korkmamalı, çekinmemeli ve polisle konuşurken kendilerini rahat hissetmelidir. Bu nedenle, polis başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidir.
  • Şüpheci: Olası suçları önlemek için polis olaylara şüpheyle yaklaşabilmelidir. Şüphecilik, olayların mahiyetine ulaşmak ve işlenen suçların faillerini ortaya çıkarmak için önemli bir özelliktir.

Nasıl Polis Olunur?

Polis memuru olmak için kişinin yazılı, sözlü ve fiziki sınavlardan geçmesi ve polis memuru olma şartlarını yerine getirmesi gerekir. Polis sınavına lise mezunu, KPSS barajını geçen ve genel şartları sağlayan herkes girebilir. Lisans mezunu olmak kişiye meslek hayatında belirli fiziksel ve zihinsel ayrıcalıklar sağlar, ancak sadece liseden mezun olmak ve KPSS sınavında barajı geçmek polis memuru olmak için yeterlidir.

Sınav Polis Akademisi Müdürü tarafından yapılır. Testlere girmek isteyen adayların aşağıdaki genel şartları sağlaması gerekmektedir: T.C. Erkeklerde 167 cm, kadınlarda 162 cm’den büyük olan yabancı bir eğitim kurumundan mezun olanlar için Denklik belgesi alınabilir.

Polis Maaşları 2022

2022 yılının ilk altı ayı için polis memurlarının ortalama maaşı 10.000 TL civarındadır. Beş veya altı yıl tecrübeli bir polis memuru, faktörlerin de katkısıyla 10.000 TL civarında bir maaş alabilir. 2022 yılının ikinci yarısında ise miktar 13.500 TL ile 14.000 TL arasındadır. Buna karşılık, polis memurları çalışma hayatları boyunca terfi ve terfi ettirilebilir. 3/1 seviye bir yönetici 2022’nin ilk altı ayında 11 bin 162 TL maaş alıyor. 2022’nin ikinci yarısında bu miktar yaklaşık 15.000 TL olarak güncelleniyor.

Yeni Başlayan Polis Maaşı

8/1’de yeni başlayan polis memurunun maaşı 2022’nin ilk 6 ayı için 9.706 T’dir. Temmuz 2022’deki artışla birlikte yeni polisin maaşı yaklaşık 13.500 TL.

Kadın Polis Memuru Maaşı

Kadın polis memuru maaşı cinsiyete göre değişmemektedir. Yeni polis memuruna 2022 yılının ilk altı ayında kadın polis memuru maaşı 9.706 TL olarak uygulanmaktadır. 2022’nin ikinci yarısında kadın polis memurları da enflasyon eşitsizliği nedeniyle zam alacak. Bu çerçevede kadın polislerin maaşları 13.500 TL’ye yükseldi.

Komiser Maaşı

EGM’de komiser olarak görev yapan polislerin maaşları 2022 ilk altı ayı için 11.000 TL ile 13.000 TL arasında değişiyor.  Temmuz 2022 itibarıyla komiser maaşları 14.000 TL’den 16.000 TL’ye yükseldi.

OKU  Tarım Sigortasından Nasıl Emekli Olunur? Şartları Nelerdir?

Doğu’da Görev Yapan Polislerin Maaşları

Doğu’da görev yapan tüm polis memurları, hizmet birimlerine bakılmaksızın terör ödeneği almaktadır. Bu ödenek sadece terör riski taşıyan şehirlerde çalışan polis memurlarına ödenir. Tazminat 1.000 TL’den 2.000 TL’ye kadardır. Ani terör tehdidi olan bir şehirde göreve yeni başlayan bir polis memuru 2022’nin ilk 6 ayında yaklaşık 11.000 TL maaş aldı. Bu maaş mayıs ayında yaklaşık 14.500 TL olarak güncellendi. Kıdem ve daha yüksek rütbeler daha yüksek maaşlara sahiptir.

Yunus Polisi Maaşı

Motosiklet polisi ekibine genellikle “Yunus Polisi” denir. Motosiklet polisi, EGM kolordusunda 1993’ten beri hizmet veriyor. Yunus polis maaşı; 2022 yılının ilk 6 ayı için kişinin hizmet yılı, kıdem ve niteliklerine göre 9.706 TL ile 11.500 TL arasında değişmektedir. Temmuz 2022 itibariyle yunus polislerinin maaşı 13.500 TL ile 15.500 TL arasında değişmektedir.

Yunus Polis
Yunus Polis

Sivil Polis Maaşları

Sivil Polis
Sivil Polis

Sivil polis maaşları diğer birimlerde görev yapan polis memurları ile aynıdır. 2022 yılının ilk altı ayında 9.706 TL ile 12.000 TL arasında kazanan sivil polislerin maaşları toplu iş sözleşmesine göre Temmuz 2022’de güncellendi.  Temmuz 2022 itibariyle sivil polislere 13.500 TL ile 15.500 TL arasında değişen maaşlar verilmektedir.