PTT Tebligat Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT tebligat sorgulama işlemi, PTT internet sitesi üzerinden yapılabilir. Tebligat bekleyenler, ptt.gov.tr adresinden sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir. Tebligatlar, çeşitli kamu kurumlarından bireylere yapılan bildirimlerdir. Bu bildirimler, bazen bir borcun ödenmesi bazen de bir duruşma tarihinin belirtilmesi ile alakalı olabilir.

PTT tebligat sorgulama işlemi neticesinde evrakın ne zaman teslim edileceği öğrenilir. Sorgulama işlemleri için gönderi yani barkod numarasına ihtiyaç vardır. Bu numara tebligat zarfı üzerinde yer alır. Numarayı tebligatı çıkartan kurumdan öğrenebilirsiniz.

PTT tebligat sorgulama işlemi ile hatalı adres, adreste bulunamama gibi durumlar da zamanında tespit edilebilir. Öte yandan evrakın muhtara bırakılması söz konusu ise yapılacak sorgulama neticesinde öğrenmek mümkün olur.

PTT Tebligat Sorgulaması Nedir?

PTT tebligat sorgulaması, evrakın gönderim sürecini takip etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Takip işlemleri, gonderitakip.ptt.gov.tr adresine girilerek yapılır. Bu adrese girerek barkod numarasını yazarak sorgulama yapabilirsiniz.

Tebligat sorgulama için zarfın üzerinde yer alan numarayı “Gönderi Takibi” alanına girmeniz gerekir. Bu alana gerekli bilgiyi girdikten sonra gönderinin nerede olduğunu görebilirsiniz.

Yukarıdaki ekranda belirtilen alana takip numaranızı girmelisiniz. Takip numarası tebligatın üzerinde barkodun altında bulunur.

Sorgulama yaptığınızda karşınıza yukarıda gösterildiği şekilde bir ekran çıkar. Bu ekrandan gönderi hareketleri görüntüleme alanına ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra teslim bilgileri ve ücretler seçeneklerini de inceleyebilirsiniz.

Gönderi hareketlerine tıkladığınız takdirde aktarım işlemleri detaylı olarak gösterilir. Kabul edildi, il içi aktarmada gibi detayları inceleyerek son aşamayı öğrenebilirsiniz.

PTT E-TEBLİGAT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

PTT e-tebligat sorgulama işlemleri, api.etebligat.gov.tr adresi üzerinden yapılır. UETS yani Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi sayesinde tebligatlarınızı internet üzerinden alabilirsiniz. Tebligatlarınızı buradan alabilmek için ilk önce gerekli kayıt aşamasını tamamlamanız gerekir.

E-Tebligat sistemine üye olmak için ilk önce KEP adresi almalısınız. Bunun için ilk önce internetten ön başvuru yapmalısınız. Ardından gerekli evraklar ile PTT şubesine başvurmalısınız. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra api.etebligat.gov.tr adresinden sisteme erişebilirsiniz.

Henüz e-tebligat sistemine kayıtlı değilseniz tebligatınız size basılı olarak gönderilir. Bu nedenle barkod numarasını kullanarak takip yapabilirsiniz. Tebligatın gönderildiğinden haberiniz yoksa ve adresinizde değilseniz kapınıza haber kâğıdı bırakılır. Bu kâğıt sayesinde adınıza bir tebligat gönderildiğini öğrenebilirsiniz. 

PTT Tebligat Sorgulama T.C. Kimlik No İle Yapılır mı?

PTT tebligat sorgulama işleminin kimlik no ile yapılması mümkün değildir. Sadece barkod numarasını bildiğiniz takdirde sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tebligatların zamanında alınması birçok açıdan önemlidir.

OKU  Totem kart bakiye sorgulama

Tebligatı zamanında almadığınız için adınıza tahakkuk ettirilen borçlardan haberiniz olmayabilir. Vergi, prim, trafik cezaları gibi ödemelerin vade tarihlerinden haberdar olmadığınız takdirde faiz ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Tebligatla bildirilen önemli konulardan biri de duruşma tarihleridir. Bu tarihleri kaçırdığınız takdirde savunma hakkınızı kaybedebilirsiniz. Yapmanız gereken tebligat sorgulama işlemi ile kurumlardan size yapılan bildirimleri takip etmektir.

Sorgulama için kullanacağınız numarayı bilmiyorsanız tebligatı çıkaran kurumdan öğrenme imkânınız vardır. Örneğin, Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan tebligatların barkod numaralarını UYAP sisteminden öğrenebilirsiniz.

PTT Tebligat Sorgulama Barkod Numarası İle Yapılır mı?

PTT tebligat sorgulama barkod numarası kullanılarak yapılabilir. Barkod numarasını bilmediğiniz durumlarda bizzat PTT şubelerine giderek sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için TC kimlik numaranızı, PTT yetkilisine vermelisiniz.

Adınıza tebligat çıkarıldığından haberiniz varsa takibini yaparak kayıp, hatalı adres gibi sorunları önleyebilirsiniz. Bazen hızlı tebligat çıkarılması söz konusu olabilir. Böyle durumlarda aynı şehir içinde yapılan teslimatlar, bir gün içerisinde iletilir. Farklı şehirlere ise gönderim süresi iki gündür.

Tebligatların gönderim süresi ilçe, köy ve mezralar için farklılık gösterir. Tebligattan haberdar olmanız halinde sorgulama ile gönderinin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sayede teslimat tarihinde adresinizde bulunarak tebligatı elden alabilirsiniz.

Evde olmamanız halinde teslimatlar muhtara ya da ihtiyar heyetine yapılabilir. Bunun yanı sıra yetkili kuvvet kuvvetlerine de tebligat yapılması mümkündür

PTT Tebligat Sorgulama Barkodsuz Yapılır mı?

PTT tebligat sorgulama barkodsuz olarak yapılmaz. Barkod numaranızı öğrenmeniz gerekir. Barkod numaranızı bilmemeniz halinde ilgili PTT şubesine giderek sorgulama yapabilirsiniz.

Tebligatların size hatasız teslim edilmesi için adresinizin MERNİS’te güncel olması da gerekir. MERNİS adresinizi güncelleyerek teslimatın sorunsuz yapılmasını sağlayabilirsiniz. Adrese ulaştırılamayan tebligatlar, bazı durumlarda ilgili kuruma iade edilir.

Tebligatta yer alan bilgileri online sistemler üzerinden takip edebilirsiniz. Örneğin duruşma bilgileri, UYAP üzerinden görüntülenebilir. Vergi borçlarını İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Tebligatlarınızı elektronik ortama taşıyarak fiziksel belge sürecini takip etmek zorunda kalmazsınız. Elektronik tebligat sistemi ile tüm bildirimler, sistem üzerinden yapılır.

PTT İle Gelen Tebligat Nedir?

PTT ile gelen tebligat, kamu kurumlarından yapılan bildirimlerdir. Üniversiteler, mahkemeler, vergi daireleri gibi farklı kurumlar tarafından tebligat yapılabilir. Tebligatlar, online ortamdan takip edilebilir. Bunun için ptt.gov.tr adresine giriş yapılması gerekir.

İlgili adrese girdikten sonra “Gönderi Takibi” kısmına barkod numarasını yazmalısınız. Ardından sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama neticesinde gönderinize ilişkin bilgilere erişebilirsiniz. Gönderi hareketleri farklı biçimlerde görünebilir.

İl içi aktarmada yazan gönderiler, genellikle ilgili şubeye yönlendirilir. Aynı şehir içinde farklı şubeye ait gönderiler olabilir. Aktarma yapıldıktan sonra dağıtım sürecinin başlaması beklenir.

Transfer sürecinde yazan gönderiler, henüz şehirler arası aktarmadadır. Örneğin; İstanbul’dan Ankara’ya tebligat gönderiliyorsa Ankara’ya ulaşılana kadar gönderi durumu “transfer sürecinde” olarak görünür. Son aşama ise dağıtımdır. Dağıtımda olarak görünen gönderilerin aynı gün içinde teslimatı gerçekleştirilir.

OKU  Beden Eğitimi Öğretmeni Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Hangi Durumlarda Tebligat Gelir?

Tebligatın gönderildiği durumlar; borç, tahsilat, duruşma gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Tebligat, kişinin durumdan haberdar olması için yapılır. Bu sayede yapılması gereken işlemler zamanında tamamlanır.

Tebligatların elektronik olarak gönderilmesi de mümkündür. Bunun için kişinin UETS sistemine kayıt olması gerekir. Bir kep adresi alındıktan sonra bu sisteme kayıt olmak mümkündür.

Tebligatların takibinin yapılması için ptt.gov.tr adresi kullanılır. Bu adresten gönderinin ne zaman teslim edileceği ile ilgili detaylı bilgilere erişilebilir.

Gönderinin teslimatı evde olmadığınız zamanlarda muhtarlığa yapılır. Muhtarın olmadığı durumlarda, ihtiyar heyetine de bildirim yapılabilir. Hiçbiri yoksa kolluk kuvvetlerine bildirim gerçekleştirilir.

Adıma Tebligat Var mı Nasıl Öğrenebilirim?

Adınıza tebligat olup olmadığını gönderici kurumdan öğrenebilirsiniz. Gönderici kuruma başvurarak tebligat çıkarılıp çıkarılmadığını sorabilirsiniz. Kurum size barkod numarası vererek gönderi takibini yapmanızı sağlar.

UYAP sisteminde adınıza çıkarılan tebligatlar görünür. Diğer kurumlara ilişkin bilgilere ise kendi sistemlerinden ulaşabilirsiniz.

Tebligat PTT’den Alınır mı?

Tebligatın PTT’den alınması bazı durumlarda mümkün olabilir. Bunun için tebligatın PTT’ye bırakılması gerekir. Ancak genellikle muhtarlıklara bırakılır. Bu durumda belgeyi muhtarlıktan almanız gerekir. PTT, bu süreçte dağıtım işlemlerini yürütür.

Dağıtım sürecinde gerekli bilgilendirmeler haber kâğıdı ile yapılır. Aynı zamanda barkod numarasını kullanarak da sistem üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama için ptt.gov.tr adresinden giriş yapmalısınız.

Tebligatlarınızı takip ederek yasal yükümlülüklerinizden haberdar olabilirsiniz. Farklı kurumlardan farklı türde tebligatlar yapılması mümkündür. Tebligatlar kişilere yapılabileceği gibi onların vekâlet verdiği avukatlara da yapılabilir. Aynı zamanda yasal temsilcilere de bildirim yapılması mümkündür.

PTT tebligat sorgulama işlemleri ile tüm alıcılar, belgenin ellerine hangi tarihte ulaşacağını kolayca öğrenebilir.