SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK borç sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilir. SGK borçları; işverenleri, çalışanları ilgilendirir. Eğer kişiler kendi hesabına çalışıyorsa BAĞKUR kapsamında prim ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra işverenler de çalıştırdıkları personellerin primlerini yatırmakla yükümlüdür.

Primler, devlet alacakları kapsamında olduğu için ödenmesi zorunludur. Ödemede yaşanan gecikmeler durumunda borcun üzerine faiz işlenir. Zamanında ödenmeyen borçlar için yapılandırma yasaları ile ödeme kolaylığı elde edilebilir.

SGK borç sorgulama işlemi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna ne kadar borcunuz olduğunu öğrenebilirsiniz. Borç sorgulaması yapmanız zamanında ödeme için son derece önemlidir. Bu sayede faiz ödemeden sadece mevcut borcunuzla primleri yatırabilirsiniz.

SGK borçlarının zamanında ödenmesini önemli kılan farklı detaylar da vardır. Örneğin prim borçlarını ödemeyen kişilerin emeklilik hakkından yararlanması söz konusu olmaz. Bu nedenle yüksek faiz tutarları işlemeden zamanında ödeme yapmalısınız.

SGK Borcunu Nereden Görebilirim?

SGK borcunu görmek için e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. E-Devlet sisteminin adresi turkiye.gov.tr şeklindedir. Bu adrese girdikten sonra sağ tarafta “Giriş Yap” yazan yere tıklamalısınız. Ardından gelen ekranda şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı girmelisiniz.

Yukarıdaki ekrandan e-Devlet sistemine giriş yapmalısınız. Giriş adımını tamamladıktan sonra gelen ekranda karşınıza arama çubuğu çıkar. Buraya “SGK borç” yazdığınız takdirde ilgili kısma erişebilirsiniz.

Yukarıdaki ekranda Genel Sağlık Sigortası ve 4B borçlarınızı sorgulayacağınız kısım yer alır. Bu kısımdan sorgulama işlemlerini yaparak gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası borçları, sosyal güvencesi olmayanlar tarafından ödenir. Bunun yanı sıra işverenlerin de bu prim türüne ilişkin borçları olabilir. 4B sigortalıları ise eski BAĞKUR yani kendi hesabına ve bağımsız olarak çalışanlardır.

NE KADAR SGK BORCUM VAR?

Ne kadar SGK borcunuzun olduğunu öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Ardından arama alanına “SGK borç” yazarak gerekli bilgilere erişebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında borç sorgulaması yaptığınız takdirde aşağıdaki şekilde sorgulama sonuçlarına ulaşırsınız.

Sorgulama yaptığınızda yukarıdaki şekilde sonuçlara erişirsiniz. Borcunuz olması halinde bu ekran üzerinden görebilirsiniz. Eğer borcunuz varsa ödemek için internet bankacılığını ya da online tahsilat sistemini kullanabilirsiniz.

“Sosyal Güvenlik Kurumu Kart İle Prim Ödeme Uygulaması” kısmına girerek ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sisteme e-Devlet üzerinden erişme şansınız vardır.

Yukarıdaki ekrandan ne kadar borcunuz olduğunu da öğrenebilirsiniz. Bu ekrandan tüm borçlar için sorgulama yapma şansınız vardır. E-Devlet’ten 4B borç durumunu da öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken arama alanına “4B borç” yazmaktır.

OKU  DASK Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki ekranın bulunduğu kısma girerek borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Öğreneceğiniz bilgiler şunlardır:

  • Toplam borç tutarı
  • Ceza tutarı
  • Prim borçlarının kaç aylık olduğu
  • Mesleğe başlangıç zamanı
  • Fazla yapılan ödemeler
  • Prim borcu miktarı

SGK Borcunu Nereden Görebilirim?

SGK borcunu öğrenmek için hem e-Devlet sistemini hem de SGK’nın kendi sistemini kullanabilirsiniz. E-Devlet sistemine girdikten sonra arama alanına “SGK borç” yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Bu sayede hem genel sağlık sigortası hem de BAĞKUR borçlarını öğrenebilirsiniz.

İşverenler de SGK üzerinden sorgulama yapabilir. Bunun için e-Devlet üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması” seçeneğini tercih etmelisiniz. Bu kısma tıkladıktan sonra sistem sizi onlinetahsilat.sgk.gov.tr/ adresine yönlendirir. Bu adresten 3 şekilde sorgulama yapılabilir:

  • 4A işveren tahsilatları
  • 4B kendi nam ve hesabına çalışma tahsilatları
  • Diğer tahsilatlar

Aynı zamanda sorgu tipini de tercih etme şansınız vardır. Sorgu tipinden cari ya da geçmiş dönemi seçebilirsiniz. Aynı zamanda yapılandırma borçlarını da öğrenebilirsiniz. SGK borç sorgulama işlemi sırasında sicil numaranızı girmelisiniz.

E-Devlet SGK Borcu Nasıl Bakılır?

E-Devlet SGK borcuna bakmak için şifrenizle ve kimlik numaranızla sisteme giriş yapmalısınız. Sisteme girdikten sonra arama alanından ilgili kısma erişebilirsiniz. Borcunuzu öğrenmek için arama alanına “SGK borç” yazmanız yeterlidir.

E-Devlet’ten borcunuzu gecikme faizi işlemeden ödemenizde fayda vardır. Ancak ödeme süreci gecikirse toplam faiz tutarını da buradan öğrenebilirsiniz. Borcunuzu dilerseniz onlinetahsilat.sgk.gov.tr/ kısmından sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Borç ödeme ekranından da toplam ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz. SGK pirim ödemelerini bankanızın internet şubesinden yapabilirsiniz. Ödemelerinizi onlinetahsilat.sgk.gov.tr/ adresinden de yapma şansınız vardır. Bunun için banka ya da kredi kartı kullanabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden ilgili yerlerde kullanmak üzere “Borcu Yoktur” yazısı da alabilirsiniz. Bunun için arama alanına “SGK Borcu Yoktur” yazmanız yeterlidir. Gelen seçeneğe tıkladığınızda sistem sizi, esgkuyg.sgk.gov.tr/ adresine yönlendirir. Buradan borcunuz olmadığına dair belgenizi alabilirsiniz.

SGK İşveren Borç Sorgulama Nereden Yapılır?

SGK işveren borç sorgulama işlemini, Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Borçlarınızı öğrenebileceğiniz adres, onlinetahsilat.sgk.gov.tr/ şeklindedir. Bu adresten uygun sorgu tipini seçerek borcunuzu öğrenebilirsiniz.

İşverenler çalışanlarının prim ödemelerini düzenli olarak yapmakla yükümlüdür. Bu nedenle tahsilatları kolaylaştıran online ödeme kanallarının kullanılmasında fayda vardır. İşverenler zamanında yapılmayan ödemeler için faiz yatırmakla yükümlüdür.

İşverenler, online tahsilat kısmından borçlarını da ödeyebilir. Bu sayede aynı anda hem sorgulama hem de ödeme yapılır. İşverenlerin primlerini zamanında ödememesi, çalışanlar için sıkıntı yaratır. Çalışanlar, yeterli prim günleri olmadığı için bazı ödeneklerden ve aylıklardan yararlanma hakkı elde edemez.

SGK E-Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK E-borç sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden ya da SGK’nın online tahsilat sisteminden yapabilirsiniz. Borç sorgulama hem işverenler hem de çalışanlar tarafından yapılabilir. Öte yandan yapılandırılan borçları da öğrenmek mümkündür.

OKU  KAYMAKAMLIK YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yapılandırılan SGK borçları, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden öğrenilebilir. İnteraktif Vergi Dairesine giriş için e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra “Ödemelerim ve Borç Bilgilerim” kısmından tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

SGK Borç Sorgulama T.C. İle Nasıl Yapılır?

SGK borç sorgulama T.C. ile son derece kolay bir şekilde yapılabilir. Ancak başka bilgilere de ihtiyacınız vardır. Kullanmanız gereken bilgilerden biri e-Devlet şifresidir. E-Devlet üzerinden sorgulama yapabileceğiniz gibi İVD üzerinden de bilgilere erişebilirsiniz.

İVD üzerinden yapılandırma borçlarını öğrenerek ödeme yapabilirsiniz. İVD üzerinden şifrenizi girmeden, “Hızlı Ödeme” bölümünden borcunuzu görebilirsiniz.

Ödemelerinizi ödeme planı numarası ya da belge numarası ile yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra borcunuzu yapılandırdığınız kanunu tercih ederek de paranızı yatırabilirsiniz.

BAĞKUR Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

BAĞKUR borç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Sosyal güvenlik sisteminin yapılandırılmasıyla BAĞKUR artık 4b olarak anılır. Bu nedenle sorgulamalarınızı yaparken 4b ifadesini kullanmalısınız.

4B borç sorgulama yazarak e-Devlet üzerinden borçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Sorgulama sonucunda ödemeniz gereken faiz miktarını da öğrenebilirsiniz. SGK online tahsilat ekranından borcunuzu yatırabilirsiniz.

SGK’ya Olan Borç Nasıl Ödenir?

SGK’ya olan borçlarınızı ödemek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Kullanacağınız yöntemlerden biri internet bankacılığıdır. Hesabınızın bulunduğu bankalardan ödemenizi yapabilirsiniz.

Borcunuzu ödemek için SGK’ya ait olan online tahsilat kısmından da yararlanma şansınız vardır. Böylece ödeme süreci daha kolay hale gelir. Yapılandırmaya konu olan borçlar için İnteraktif Vergi Dairesi de kullanılabilir.

Eğer internet üzerinden bizzat ödeme şansınız yoksa bankalara ya da kurumlara giderek ödemeyi tamamlayabilirsiniz. SGK borç sorgulama neticesinde öğrendiğiniz tutarı ödeme tarihinden önce yatırmalısınız.