Terra Classic (LUNC) Nedir?

2019 yılında piyasaya sürülen Terra Classic (LUNC) bir blockchain platformudur. Bu blockchain, algoritmik stablecoinlerin oluşumunu desteklemekteydi, ancak bu sistem Mayıs 2022’de aşırı piyasa baskısına maruz kaldı ve platformun stablecoinleri artık hedeflenen fiyatları koruyamadı. LUNC, Terra Classic blockchain’in staking ve yönetim tokenidir.

Daha önce, bu blockchain “Terra” olarak bilinir ve yerleşik tokeni “LUNA” ticker’ına sahipti. Terra ismi ve LUNA ticker’ı, Mayıs 2022’de USTC stablecoinin çöküşü ve buna bağlı olarak LUNA arzının hiper enflasyonuna neden olan yeni bir blockchain’in lansmanından sonra Terra topluluğu tarafından kullanılmaktadır.

Platformun stablecoinleri de yeniden adlandırılmıştır – Örneğin, TerraUSD (UST) TerraClassicUSD (USTC) olarak yeniden adlandırılmıştır.

Terra Classic ve çekirdek blockchain özellikleri hakkında önemli bilgilere bir göz atalım:

  • Terra Classic, fiat-bağlı algoritmik stablecoinleri kullanarak bir ödeme sisteminin yeni bir formunu güçlendiren Proof-of-Stake (PoS) bir blockchain’dir
  • LUNC tokeni, ağın yerleşik yönetim ve yardımcı tokenidir ve stablecoinleri basmak için kullanılır LUNC, ekosistemdeki rezerv benzeri bir kripto varlık olarak hareket eder ve Terra Classic stablecoinlarının arzını otomatik arz ve taleb algoritmaları aracılığıyla kontrol eder
  • Yatırımcılar, Terra Classic stablecoinlerini anchor Protocol (ANC) gibi dApps’e yatırarak yüksek getiriler elde edebilirler
  • Terra Classic, Mayıs 2022’de Terra’nın çöküşünün ardından faaliyetine devam eden bir legacy blockchain’in adıdır.

Terra Classic nedir ve nasıl çalışır?

Terra Classic, yeni bir nesil dijital ödemeleri güçlendirmek için fiat-bağlı algoritmik stablecoinleri kullanan bir blockchain ağıdır. Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) gibi geleneksel fiat-bağlı stablecoinlerle karşılaştırıldığında, algoritmik stablecoinlerin değeri akıllı sözleşmeler tarafından korunmaktadır.

Terra Classic ekosisteminde, stablecoinlerin değeri bir miktar LUNC tokeniyle korunur. Otomatik arbitraj sistemi, talebi ve arz dinamiklerine göre LUNC’nin dolaşım miktarını ve platformun stablecoinlarını ayarlayarak ekosistem tokenlerinin değerini kontrol eder. Kısaca, bu tür para birimlerini destekleyen hiçbir fiat, kripto rezervi veya diğer gerçek varlık yoktur.

Algoritmik blockchain mimarisine sahip olmasına rağmen, Terra Classic’i destekleyen bir kurumsal olmayan kar amacı gütmeyen kuruluş olan Luna Foundation Guard (LFG), 2022 yılının erken döneminde BTC tabanlı USTC Reserve’yi piyasaya sürdü, tamamen algoritmik bir tasarımın aşırı piyasa koşullarında kırılabileceği gerçeğini kabul ederek.

O zaman, Terra’nın kurucusu Do Kwon, $10 milyar değerinde BTC ve diğer dijital varlıkların Rezerv Fonuna yatırılacağını açıkladı ve böylece potansiyel banka koşusu senaryolarına karşı koruma sağlanacağını belirtti. Ne yazık ki, LFG’nin Rezervleri, Mayıs 2022’de gerçek dünyada bir banka koşusu gerçekleştiğinde USTC peg’inin çöküşünü ve LUNC’nin değerinin düşüşünü önleyememiştir.

Terra Classic’in stablecoinlerinin değerini kontrol etme önemli bir parçası olmanın yanı sıra, yeni stablecoinler üretmek için LUNC’yi yok etme ve yeni LUNC üretmek için stablecoinları yok etme yeteneğine sahip olarak, LUNC tokeni ağın ana yönetim ve yardımcı tokenidir. Kullanıcılar, LUNC’yi doğrulayıcılara staked yapabilirler, bu da işlemlerin doğrulanması ve blockchain üzerinde kaydedilmesi görevini üstlenirler.

OKU  Binance TR Referans Kodu: DS77KZW8 2024

Terra Classic ağı, enerji tasarruflu Proof-of-Stake (PoS) uyum mekanizmasını kullanır ve platformun düşük maliyetli ve hızlı işlemlerine sahip olması sayesinde birçok decentralize uygulamalar (dApps) bünyesinde bulundurur.

Terra Classic’in ortaya çıkışı

Terra Classic’in ortaya çıkışı Güney Koreli kripto para geliştirici Do Kwon ve ünlü iş insanı ve yatırımcı Daniel Shin tarafından 2018 yılında kurulan Terraform Labs’a dayanır. Bir yıl sonra Seoul merkezli şirket, Terra adlı bir blockchain ve LUNA adlı bir ana kripto para çıkardı.

Erken dönemlerinde, Terraform Labs, Arrington Capital, Coinbase Ventures, Galaxy Digital ve Lightspeed Venture Partners gibi önde gelen yatırımcılardan $200 milyonun üzerinde finansal destek aldı.

Mayıs 2022’de Terra ekosisteminin çöküşünden sonra, Terra blockchain’i Terra Classic olarak adlandırıldı ve platformun rezerve benzeyen dijital varlığı LUNA da LUNC olarak adlandırıldı. “Classic” terimi muhtemelen 2017 yılında Ethereum Classic’in yaratılışına yol açan yüksek profilli hard fork’tan kaynaklanıyor.

Kuruluşundan kısa süre sonra, Terra Classic ağı, sektörde en büyük decentralize finans (DeFi) platformlarından biri haline geldi. Ekosistemin popülerliği, üzerinde çalışan ödünç verme ve ödünç alma protokolleriyle çok yönlü bir şekilde ilişkilidir.

Luna’nın Çöküşü

Mayıs 2022’de Terra Classic ekosisteminin çöküşü, yılın ilk yarısında en çok konuşulan konulardan biri oldu. 9 Mayıs 2022’de USTC, ABD dolarına olan kancasını kopardı. Yeni LUNC tokenleri, piyasada 17 milyar dolarlık USTC ve 2,4 milyar dolarlık BTC’nin desteklenmesine yönelik olarak basılırken, stablecoin değeri tasarımının $1 olmasına rağmen takip eden günlerde daha da geriledi.

13 Mayıs 2022’de, Terra Classic blok zinciri geçici olarak durduruldu. LUNC’nin dolaşımdaki miktarı 6.5 trilyonu geçti ve bu rakam ön-banka koşusu dönemine göre miktarının 18,000 katına ulaştı. İşler sonuçlandığında, USTC ve LUNC, %99.99’un üzerinde bir zarara uğradı. Terra Classic platformunun çöküşü, birkaç gün içinde piyasadan 60 milyar doların kaybına neden oldu. Terra Classic’in yerli tokenlerinin ötesinde, Terra Classic blok zincirinde çalışan protokoller de ana ağının çökmesinden payını aldı. örneğin, anchor Protocol’ün ANC yönetim tokeni değerini %95’in üzerinde kaybetti.

Çöküşten sonra, USTC ve LUNC’nin kötü niyetli bir aktörün fiyat manipülasyon saldırısına maruz kaldığına dair şüpheler ortaya çıktı. Bunlar asla doğrulanmadı.

İkincil köprü çöküşünden birkaç hafta sonra duman biraz azalmıştı ve Terra topluluğu, Do Kwon’un algoritmik sabit kripto paralar olmadan yeni bir Terra blok zinciri lansmanı önerisini oylamaya gitti. Öneri başarıyla geçti ve Terra 2.0, 28 Mayıs 2022’de LUNA token ile birlikte canlı hale geldi.

Terra Classic’in farkı nedir?

Terra Classic, piyasadaki birçok kripto paraya yönelik volatilite sorununu çözmeyi hedefleyen bir platformdur. Kripto paraların fiyatlarının kısa sürede büyük ölçüde değişebildiği için, gerçek dünyada kullanmaları zor hale gelir.

Sabit kripto paraların fikri yeni değilse de, Terra Classic sabit kripto paralarının özel olduğu şey, garantiye ihtiyaç duymamalarıdır. Diğer platformların ya nakit ya da kripto paralar gibi garanti gerektirdiği halde, Terra’da sadece LUNC tokenlerinizi yok etmeniz yeterlidir ve sistem fiyatı kendisi düzenleyebilir.

OKU  Binance Referans Kodu: 16597836 2024

LUNC neden değerlidir?

LUNA tokenleri birkaç farklı nedenle değerlidir. Terra Classic ağında sabit kripto paralar elde etmek için yok edilebilirler. Ayrıca, Terra platformunda staking yaparak daha fazla LUNC token kazanılabilir ancak bu işlem için dönenler oldukça düşüktür.

Diğer herhangi bir kripto para gibi, LUNC tokenleri borsalarda takas için kullanılabilirler. Birçok borsada listelenirler ve çok sayıda kripto para ile takas edilebilirler.